fonradar

50.000 TL Üstü Faturalarda E-Arşiv Hakkında

prof67

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Eki 2010
Mesajlar
336
Konum
ZONGULDAK
Merhaba.
Gelir idaresi tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğ Taslağında; elektronik belge uygulamalarının yaygınlaştırılması stratejisi çerçevesinde 433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile

10.4. Elektronik ortamda düzenlenme zorunluluğu getirilen faturalar Elektronik arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 1/1/2019 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 50.000 TL ve üzerinde olması halinde, söz konusu faturaların e-Arşiv uygulaması kapsamında “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenmesi zorunlu olup, e-Arşiv Faturası yerine matbu (kağıt) fatura düzenlenmesi veya alınması halinde, faturayı düzenleyen ve nihai tüketici dışındaki vergi mükellefiyeti bulunan alıcı hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktır.
şeklinde ibare bulunmaktadır.

Öteden beri e fatura ve e arşiv kapsamında olmayan bir mükellef, örneğin 2019 Şubat ayında tek seferde 60.000tl fatura kesmesi gerekti. Bu faturayı e arşiv den o gün hemen nasıl kesecek? Anında başvuru yapılan ve hazırda bekleyen bir sistemmi var ya da olacak? Hiç başvuru yok alt yapı yok. Acaba tebliği yanlış mı anlıyoruz?
Bu konuda aydınlatıcı bilgi verirseniz sevinirim.
 
2 hafta önceki e-fatura seminerinde İstanbul Vergi Dairesi Başkanı'na soruldu bu soru, buna özel e-imza, mühür vs. gerektirmeden maliyenin e-mührünü vs. kullandırarak e-arşiv faturası kestireceğimiz bir sistem üzerinde çalışıyoruz dedi.

Bu uygulamayı yaptırabileceklerini düşünmüyorum, özellikle sürekli 50 Bin üzeri fatura kesen firmalar alışır yaparlar belki ama, ticaret yapan bir firmaya bunu anlatmak zor olacak, sürekli 50 Bin altı fatura kesen, bir kişi ara sıra ayda yılda bir 50 Bin üzeri faturayı nasıl düzenlettireceğiz, unutur, boşverir, sallar bir sürü sorun... Bana bunu iptal ederler gibi geliyor.
 
merhaba 50.000 üzeri fatura kesen mükellefler e-arşive geçmede son durum nedir acaba
 
Üst