5510 80.madde

Üyelik
19 Şub 2009
Mesajlar
13
Merhabalar,


5510 sayılı yasanın 80. maddesi c bendinde getirilen;
?Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir.?

hükmü ile ücret dışı ödeme sebebiyle prime esas kazanç tavanının aşıldığı durumlarda aşan kısmı 2 ay daha prime tabi tutulmaktadır.

Buna göre; sigortalının, hizmet ilişkisi sona ermeden aynı işverenin farklı işyerine nakil edilmesi durumunda devreden sigorta matrahı var ise, yeni işyerine devir olup olmayacağı,
yani ilgi madde hükmünün işyeri mi yoksa işveren sınırlı mı olduğu konusunda tereddüte düştüm.

Konu ile ilgili yorumlarınızı merakla beklemekteyim.

Selamlar,
 
Ynt: 5510 80.madde

Aynı firma ise ileride sıkıntı olmaması için ssk mat. devredin. Prim ödemekten kaçınmak için aynı firmanın şubeleri arasında nakil yaptığınız iddia edilerek başınızı ağrıtırlar.
 
Ynt: 5510 80.madde

Bahsettiğiniz konuda 5510'da açık bir hüküm bulunmamakla birlikte risk almanın da gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Sonuç: gelir vergisi matrahı gibi bahsedilen primlerin artan kısmını eklemekte fayda olduğudur.

Neden: İşveren aynı, faklı işyerine devir var. Devir kousunda hak ve alacakların da devri esastır.

İyi çalışmalar.
 
Ynt: 5510 80.madde

Bende yukarıdaki arkadaşlara katılıyorum , çalışanın aynı tüzel kişiliğin farklı işyerlerine nakil/transfer olması ücret niteliği taşımayan ödemelerin devrolmaması anlamına gelmeyeceğini düşünüyorum.
Diğer taraftan bir incele esnasında böyle bir durum ortaya çıktığı takdirde işveren için çokta hayırlı bir sonuç çıkmayacağı kanaatindeyim.

Kolay gesin, ;)
 

Benzer konular

Üst