5510 Kapsamında Sigorta Primlerindeki Değişiklik

coksen

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Tem 2005
Mesajlar
240
Konum
istanbul
merhaba arkadaşlar;
5510 sayılı kanunun 80 nci maddesinin 6 ncı paragrafında;
"Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tâbi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin üst sınırı aşan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak oniki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilave edilir. "
şeklinde bir ibare yer almaktadır.
Benim düşünceme göre bu paragraf; farklı ve önemli bir uygulamadan bahsetmektedir. Ama nedense hiçbir yerde bu konu ile ilgili ne bir yazı ne de bir yorum okuyamadım.konu ile ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum.
iyi çalımalar.
 
Sayın "coksen" bahsetmiş olduğunuz konu bence de önemli bir husus.

Belki de yeni GSS Kanununun en önemli düzenlemelerinden birisi sayılabilir. Önceki uygulamalardan farklı olarak ücret dışındaki ödemelerin prime esas kazançlarda üst sınıra takılması önlenmiştir.

Bu uygulama ile, yıl sonunda maaşı yüksek olan personele yapılan ayni veya nakdi yardımların tavan ücrete takılmadan tamamını prim altına almak amaçlanmıştır.

İlgili personelin maaşı zaten yüksek olduğu için tavana takılmakta neticede ne kadar ikramiye alırsa alsın ödenen prim değişmemekte idi.

Ancak, 01.01.2007 tarihinden itibaren ücret dışındaki ödemelerin ödendiği ayda tavanı aşan kısmı varsa, sonraki aylarda beyan edilmesi ( 12 ayı geçmemek koşuluyla ) ve prime konu edilmesi öngürülmektedir.

Bence yerinde bir uygulama olmuş ( eşitlik ilkesi gereği ).

Örneğin, mevcut uygulama ile bir kerede 12.000 YTL ikramiye alan bir kişi ile 12 ayda 1.000 er YTL ikramiye alan kişilerin durumları farklı olmaktadır. Her iki kişide yılda toplam 12.000 YTL brüt ikramiye almakla beraber biri 4.380 YTL prim ödeyecek, diğeri ise 1.259,25 YTL prim ödeyecektir. ( Prim oranı % 36,5 kabul edersek ve ücret gelirini dikkate almaz isek ). Kaldı ki bu kişinin birde maaş aldığı düşünülürse örnekteki fark değişebilecektir.

Başka bir yönü ise vergi kanunlarındaki eşitlik ilkesidir. Vergilerdeki ana mantık, aynı geliri elde eden kişilerden (eğer özellikli durumları itibariyle istisna vb. durumları yoksa ) aynı vergiyi almaktır. Örneğimiz incelendiğinde her iki kişide 12.000 YTL brüt gelir elde etmiş iken aynı vergiyi ödememekte idiler.
 

Benzer konular

Üst