6111 İle Vergi Kaçakçısına Mükafat, İhbar Edene Mağduriyet

foret

Her şeyden önce bıktım nickli arkadaşa, bilgilendirme amaçlı ve içten yazdığı yazılardan dolayı teşekkürler.
Türk toplumuyuz nede olsa hemen karşı bir yazı yazacağız eleştireceğiz, afferim alacağız ya hemen eleştiriler de gelmiş zaten :)
ee bende bu türk toplumunun bir üyesi olduğuma göre benimde eleştirmem lazım bir yazıyı :)
Ayrıca Ali Bilgin arkadaşada teşekkürler yazısından dolayı.kendime eleştiri metaryali olarak ali arkadaşın yazısını almam gerekecek

Her şeyden önce ''İhbar müessesiyle mi düzelecek sistem.'' sorusu anlamsız bir soru. İhbar müessesi sistemi düzeltmek için değil sisteme uymayanları korkutmak ve cezalandırmak için kurulmuş bir müessesedir.sistemi düzeltme işi kanun ve tüzüklerin işidir ve her zaman yetersiz kalacağı için hiç bir sistemin aksaksız olarak çalışamayacağı gerçeği karşısında korkutma ve cezalandırma müesseseleri kurulmuştur. ihbar müesseside anladığınız gibi cezalandırma ve zararı tanzim etme müessesinden başka bir şey değildir.
bizim devlet büyüklerimizde (sadece bizim değil gelişmiş ülkelerin büyükleri ve uluslararası mevzuatlar da) bu kaçakçılığı bildiği halde bildirmeyen vatandaşların sorumluluk altında olacağı ve milli kalkınmaya darbe vuran kişilerden olacağı konusunda görüş birliğine varmışlardır. Henüz ülkemizde suç sayılmasada bir çok ülkede bu gibi işletmelerin bütün ilgili personeli cezalandırılır.
ayrıca tazminat yada sizin tabirinizle ikramiye (büyük ihtimalle mevzuatlarda bu kelimeyi gördüğünüzden dolayı bu kelimeyi kullanıyorsunuz.verilen %10 luk ödül, zarar gören ihbarcı için tazminat terimine girer.ki ihbarcı her şekilde hem maddi hem manevi az çok zarara uğrar.ikramiye ise çok çok farklı bir terimdir. biz bu terimlerle bu müesseseyi tartışmaya kalkarsak hem zamanımızın çoğunu alır hemde bir noktaya varamayız.her iki terimin kök ve anlamlarına bakarsanız ne anlatmak istediğimi anlarsınız.terimler bizi çok aldatır.
Benim bir tanıdığımda yaklaşık 10 yıl önce böyle bir ihbarda bulundu. İşyerinde muhasebede çalışırken dini araştırmaya başladı ve yaptıklarından pişman oldu.bu müesseyi kullandı ve kendince bir bakıma tövbe etti.yanlış hatırlamıyorsam 5-6 yıl uğraştı.işinden oldu.sonraki döneminde hiç bir işe girmesine önceki firması izin vermedi.adam büyük bir firmanın muhasebe müdürüyken kuruyemişçi oldu.aldığı ödül sadece bu işle uğraştığı süreçteki zararlarını ya karşılar ya karşılamaz.şimdi bu adamın aldığı ödülü ikramiye sınıfına nasıl sokacaz.
Ayrıca kimsenin menfaat için bu ihbarı yapacağını sanmıyorum.Akla uygun bir şey değil çünkü.ben inanıyorum ki ihbarda bulunanların çoğu zaten sizin dediğiniz gibi vatandaşlık görevi olduğu için ve bir şekilde içinde suçluluk hissetmiş kişilerdir.Ama kimse bu gibi forumlarda vatandaşlık damarım kabardı yada suçluyum bende şikayet edecem demez. Bende mesela böyle bir ihbarda bulunacağım. %10 luk ödülüde alacağım. ama %10 luk ödül alacağım diye ihbar etmeyeceğim.sonuçta işten ayrılmam gerekecek büyük ihtimallede bulduğum işlerin % 70 ine şikayet ettiğim firma engel olacak.dediğiniz gibi sadece para için bu işi yapacak kişi ahmak olmalı.kişilerin tümünü böyle suçlamak zaten olguyu kavrayamamaktan ileri geliyor. dediğiniz gibi yani suçladığınız gibi Para için yada işten ayrılması sonucu yada başka sebeble ihbarı yapacak kişi en son ihbar seçeneğine başvurur. maliyeden kırk nazla alacağı %10 luk ödülün en az 3-4 mislini firmadan zaten şantaj sonucu alır.yapılan hukuksuzluk bellidir kaçırılan para bellidir.tahminin üzerinede firmalar bu mantık örgüsünü senden benden iyi bilirler... dürüst çalışmayan firmalarda muhasebe ve idari personel ile kötü olan patron gördünmü sen hiç.Ayrıca denetim elemanları hiç bir açık yakalayamaz.yakalasada anca kendisine bırakılan ufak tefek yanıltıcı açıkları yakalar.zafer kazadım sanır tutanağını tutar firma kabul eder.uzlaşmaya gidilir firma bıyık altından gülerek uzlaşmayı imzalar.bilmiyorum sen hiç denetimde bulundunmu.bizim firmaya şikayet üzerine gelen denetmen 6 ayda sadece seçme faturaları inceleyebildi.formalite icabı tatilini yaptı ve gitti.denetim memurlarının sadece denetleme ile kaçağı yakalama kabiliyeti olsa bu ülkede bu kadar vergi kaçağı oluşurmu sence.
en son verdiğin örnek üzerine bir şeyler diyeyim.%10 ödül olmasaydı inan bana ihbar daha çok olurdu.En azından sen gibi arkadaşların yersiz eleştiri korkuları olmaz içlerinde.Benden sana bir tavsiye.emekli avukatların ve muhasebecilerin yanına git ve avukat ve muhasebecilerin cehennemdeki hallerini dalgaya alan fıkra var o fıkrayı espri arasında anlatıver:)anlarsın o zaman ne demek istediğimi.ne kadar pişman olduklarını ama sadece toplumsal tepkiden çekindikleri için tövbe edemediklerini.nede olsa hemen eşi ve hatta cocukları bile suçlayacaklar ekmek yediğin yeri nasıl %10 ikramiye için sattın diye:)anlatamaz ki adam neden ihbar ettiğini bu topluma...şimdi yazmayayım uzun olur.internetten bulursun fıkrayı. dediğim gibi ihbar yapanlar % 10 ödülünü umursamazlar ama ödül olduğu ve helal olduğu içinde almamak gibi bir ahmaklık yapmazlar.

bıktım nickli arkadaş tekrar teşekkürler yazıların ve bilgilendirmelerin için...
 
ihbar yapanlar genelde eski çalışanlar ve özellikle de muhasebeciler oluyor. bu işi meslek haline getirenler de var. ayrıca meslek mensupları bu işi tehdit aracı olarak da kullanmaktalar. tüm bunların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. zaten yasaya göre muhasebecilerin ve YMM lerin kendi mükellefleri hakkında ihbar ikramiyesi talep etmeleri mümkün değil ama bunu başkası adına yapıp yasayı çiğniyorlar.

yapılan ihbarların da çoğunluğu soyut-genel şekilde ve isimsiz veya sahte isimle yapılıyor. bazı ihbarcılar tüm sektör veya çok sayıda firma aynı anda ihbar ediyorlar. bu nedenler bunlar işleme alınmıyor. zaten yasa da yapılan ihbarın somut olmasını ve mutlaka ihabarcının kimliğinin-adresinin açık olmasını zorunlu tutuyor. ihbarcıların çok az kısmı buna riayet ediyor. ve ihbarcıların çok az kısmı ihbar ikramiyesi istiyor. tüm bunların değerlendirmesini de denetim elemanları yapmaktadır.

ihbar işleme alınmadı veya ikramiye keyfi olarak verilmedi diyerek suçlamanın anlamı yok. sizler bilmiyor olabilirsiniz ama ihbarların çoğu yalan dolan ile dolu. bu yalan dolanlar ile mükellefleri tedirgin etmek de doğru birşey değil. herşeyin br prosedürü var. mutlaka her ihbar hakkında ön inceleme yapılır ve eğer gerçeklik payı var ise incelmeye sevk edilir.

eğer somut bilgi ve belge varsa ihbar ikramiyesi ödenmesi yönünde rapor düzenleniyor. %10 luk ikramiyenin 1/3 ü vergi ve cezalar tahhakkuk ettiğinde kalan kısmı ise tahsil edildiğinde ödeniyor.
 
Son düzenleme:
Sayın Foret
Tabiki herkes fikrini söylemekte özgür.İyi ki böyle bir platform var doğru yapmışız veya yanlış yapmışız, haklıyız veya haksızız başımızdan geçenleri paylaşma biraz deşarj olma biraz da kişileri aydınlatma imkanı buluyoruz.
Vergi ihbarı ile ilgili ödül son yıllarda açığa çıktı.Daha önceleri bu bilinen bir şey değildi.Ben de bilinmeyen dönemde ihbar yaptım.Ödül alacağımı 5 yıl sonra öğrenen vatandaşlardanım.Ama 13 yıl oldu .5 yıl denetim 8 yıl mahkeme aşaması hala sonuç yok.Ben aslında ödülün peşinde değilim.İhtiyacım yok değil, var.Ama hırsımı alamadım.Adamlar uluslararası bir şirket.Bir ayda tirilyonlar kazanıyorlar.Ve benim ülkemde bana kazık atıyorlar.Bunu defalarca yapıyorlar.Uzlaşmaya girip devam ediyorlar.Üstelik vergi kaçakçılığını yapan bir şirket bir daha uzlaşmaya giremez.Bu kanuna rağmen.
Şimdi yukarda ihbarcıları hor gören, eleştiren, para için yapıyorsunuz diyen ülkemin insanlarına sesleniyorum.İhbarcının aldığı ödül atla deve değil.Üstelik bir daha iş bulamamak gibi bir durumu da söz konusu.Ayrıca bana yaptıkları gibi göz göre göre sen ihbarcı değilsin deyip tazminatı da vermeyebilirler.Hatta kayıttan geçirdiğiniz ihbar dilekçenizi bile imha edebilirler.Ama yılmayın ihbar edin.26 yıldır namusumla şerefimle çalışıyorum.Maaşımdan başka bir gelire yan gözle bakmadım.Ama çocuklarımı okutmakta sıkıntı çekiyorum.Devlete de vergimi çatır çatır ödüyorum."O ZAMAN HERKES ÖDEYECEK.NİÇİN KENDİN GİBİ OLAN BENİM YANIMDA OLMUYORSUN DA SENİN CEBİNDEN PARANI ÇALAN, ÇOLUĞUNUN ÇOCUĞUNUN GELECEĞİNİ ELİNDEN ALAN VERGİ KAÇAKÇILARINI DESTEKLİYORSUN." diye sorarlar adama.Saygılarımla...
 
Çok Çok Haklısın ne diyeyim bıktım.
uzun zamandır giremedim internete geç yazıyorum biraz.
Yazdıklarını okudukçada bunalıma giriyorum. şikayetten vazgeciyorum:)ama bır o kadarda zoruma gıdıyor.mıllet dısarda devletten komur dılenırken bu adamlar o komur dılenen kesımın hakkını luks restoranlarda yıyorlar.buna bende sebeb oldum bır baskasıda...
Ya benim edindiğim bilgiler yanlış yada bu ülkede hukuk tuhaf işliyor senın anlattıklarına gore.
dediğin gibi boşver uzlaşmaya girenin bir daha uzlaşmaya girememesini, ihbar sonucu denetim başlarsa zaten yasa uzlaşma kapılarını kapıyor.
Ben avukatla görüştüm.avukat çok iç açıcı konustu benımle.belkı de benı kekledi:)
avukatın bana dediği bız dava edersek uzlaşmaya gidemezler.indirim yapılmaz hiç bir sekılde cezalarında dedi.degılse pişmanlıgı kendılerı bıldırırse dedıgın gıbı % 80 e varan indirim uygulanıyor.buda daha cazıp kılıyor vergı kacırmayı.adamlar 100 lira kacırıyorsa 5 yıl boyunca, 5 yıl sonunda 50 lira vergı odemıs oluyor.oda yakalanırsa.:)
dedıgım gıbı avukata gore denetleme 30 gun ıcınde baslamak zorunda ve en fazla 1 yıl sonunda bıtmek zorunda.yazısmalarla 1,5 yıl sonunda ceza tahakkuk eder ve 1/3 unu hemen alırsın.ödesede ödemesede alırsın gerı kalanınıda buyuk ıhtımalle taksıtlendırecegı ıcın fırma sende taksıt taksıt alırsın dedı.
bana dedıgıde hıc bır denetleme 1 yıl surmez ancak fırma zaman kazanmak ıcın denetmene para yedırır ve denetımı uzatır.arada avukat olursa o işede basvurma geregı duymaz fırma dedı. ben denetmenı korkuturum kanunlarla denetımıde uzlaşmayıda abartamaz dedı avukat.
benımde bıldıgım ıhbar sonucu denetlemede fırma ceza indiriminde önemli bir uzlaşmaya gidemıyor.sadece itirazda bulunmasın dıye odeme kolaylıgı tanınıyor.
itirazda bulunursa o hakta alınıyor.demekkı kanunlar tam uygulanmıyor.bırde vergı mahkemelerı en hızlı calısan mahkeme derler.
bence avrupa mahkemelerıne tasımanın bır yolunu bul sen.sonucta kara para ıle mucadelede turkıyenınde ımzası var.sana ozelden mesaj attım.telefonla konusmak ısterım.
 
Sayın Foret:

yazınızda çok sayıda yanlış var ve avukatınız sizi yanıltmış. naçizane bu yanlışlar hakkında bilgi vermek istedim. inanıp inanmamak size kalmış.

1- Uzlaşma müessesi herkese tanınmış yasal bir haktır. idarenin yada denetim elemanının bu konuda takdir yetkisi yoktur. uzlaşma kapsamına sadece 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun 359. maddesindeki fiileri işleyenler girmez. bu filler de sahte belge düzenlemek, Sahte belge kullanmak, çift defter tutmak, muhasebe hilesi yapmak ve defter ve belgeleri gizlemek gibi nitelikli vergisel suçlardır. bu fiillerle vergi kaçıranlar uzlaşma müessesinden faydalanamazlar. bunun dışındaki herkes ve her türlü vergi kaçıranlar uzlaşma müessesinden faydalanabilirler. bu konu çok net ve açıktır ve idarenin bu konuda takdir hakkı yoktur.

2- Uzlaşmalarda vergilerin çoğunluğunun silindiği yanlış bilinen bir algıdır. uzlaşmalarda genellikle vergi cezaları indirilir. ancak vergi asılları genellikle indirilmez. ve vergi aslı üzerinden gecikme faizi ayrıca hesaplanır. uzlaşma sonunda belli edilen vergi aslı üzerinden de gecikme faizi hespalanır. gecikme faizi uzlaşma kapsamında olmayıp uzlaşma sonrasında hesap edilir.

3- İhbar sonrasında 30 gün içinde denetimin başlaması diye birşey söz konusu değildir. bu tamamen iş akışına bağlıdır. çoğu zaman yıllar sürebilir. çünkü halihazırda bekleyen binlerce iş vardır. ancak ihbar edilen kişinin merkezinin bulunduğu yere göre de değişir bu zamanlama. denetimin başlaması ve sonuçlanması İstanbul gibi büyük illerde uzun zaman alır. ancak bunları hiç kimse sümen altı edemez. birşekilde iş denetim elemanının önüne gelir. herşey ihbardaki somut bilgi ve belgeye bağlıdır. artık vergi incelemeleri süre ile sınırlandırılmıştır ancak süre işin denetim elemanına gelmesiyle başlar. her halikarda işin denetim elemanına gelmesinden itibaren en fazla 1,5 yılda bitirilmesi gerekir.

4-ihabrlı incelemelerde uzlaşma hakkı olmadığı hususu tamamen yanlıştır. böyle birşey yoktur. daha önce de söylediğim gibi Uzlaşma müessesi herkese tanınmış yasal bir haktır. idarenin yada denetim elemanının bu konuda takdir yetkisi yoktur.

5- ihbarı hakketmeniz için vergi ve cezanın kesinleşmesi şarttır. kesinleşme üç şekilde olur. birincisi mükellef uzlaşırsa kesinleşir. ikincisi vergi mahkemesi ve danıştayda mükellef kaybederse kesinleşir. üçüncüsü mükellef süresinde dava açmazsa kendiliğinden kesinleşir. vergi ve ceza kesinleşince 1/3 ü ihbarcıya verilir. kalan 2/3 ü vergi ve ceza tahsil edilirse ödenir. ancak tüm bunlar denetim elemanının ihbar ikramiyesi verilmesi yönünde olumlu rapor yazmasına bağlıdır. aksi halde inceleme neticesinde vergi ve ceza çıksa bile ikramiye ödenmez.
 
Son düzenleme:
Fastdenetci Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Denetmenmisiniz bilmiyorum ama çok güzel özetlemişsiniz. Çok bilgilendirici olmuş.
Benim araştırmalarımda aşağı yukarı sizin verdiğiniz bilgiler doğrultusunda. Avukatın da bana verdiği bilgiler ise genelde benim bildirdiğim ayrıntılar çerçevesinde , ama dediğiniz gibi avukatların muhakkak bir yanıltıcı kotaları olacak Önceki yazımda anlatmak istediğimi tam olarak anlatamamışım. O yazıda benim değindiğim ana fikir, internette anlatılan uygulamalarla yasal düzenlemelerin tamamen birbiriyle çelişmesi. Dediğiniz gibi uzlaşma sisteminde her bir ayrıntı belirlenmiş ve kapsamı çizilmiş. Gerçi ne kadar belirlensede kapsamında oynama muhakkak yapılıyor bir şekilde Benim çalıştığım bir firmada bir denetleme esnasında denetmen bir çok şey yakaladı.Şu an hatırlamıyorum ama tahminen yakaladıklarında kaçırılan devletin hakkı 100.000 tl idi. Yaklaşık bir ay kaldı. O zamanlar kesilen ceza çok komik bir tutardı. Ben muhasebede olmadığım için işin tam muhasebe bölümünü bilmiyorum. Ama tahminim denetmenin yakaladığı kaçakçılık dışında bir hata gibi gösterildi. sektörü burada yazamıyorum eğer denetmenseniz sektörü duyduğunuz an anlarsınız zaten beni. Ben üretimdeyim ve belgeleri zaten bır hataya yakın hazırlıyoruz. Burda resmen denetmenle muhasebe arasındaki anlaşmaya kalıyor şikayet ve ispat yoksa. İnternette yazılan bu yorumlar tahmınım bu ayrıntıdan kaynaklanıyor. Hangi yoruma ulaşsam bu indirimlerden şıkayet edılıyor ve uzlaşma muessesındeki hıc bır kapsama uymuyor. Dediğin gibi çok ağır şartlarda vergi ziyai cezası ındırıme gırıyor. Onunda bir çok şartları var(ilk yakalanma,tekrar yakalanma vs)burada anlatmakla basolunacak sartlar değil.önceki yazımda %80 indirimden bahsetmeye çalıştığım konu buydu. Vergı cezalarının hepsını ındırseler tamam arkadaş sen kaçırdığını ver deseler yınede kesilecek olan cezanın % 40 ından aşağı ınemezler cezada.sonucta zıncırleme 5 yıllık faiz bıle öneli bir mebla tutar. Ama internette verilen örneklere bakılırsa %10 a indirilen cezalar bile var. Demek ki atladığımız bir ayrıntı var
Avukatın 30 gunluk denetmen atamasına sure vermesı ıse benım durumuma has bır durum.değilse denetmen atamasının yanı gorevlendırılmesının gec olabılecegını yayınlardan okuyoruz. Belirttiğim gibi önceki yazımda tam olarak açıklayamamışım.
2 Yıl denetmen ataması bekleyen kişiler var. benım durumumda avukatın bana soyledıgı (yanıltmış olabılır )senın bu şikayetıne denetmen atamama gibi bir lukslerı yok yonetmelıkte verılen sure ıcerısınde mecburen atamaları gerekiyor.
Dayanağı da sanırım ceza tutarı (yaklaşık, cezalarla birlikte 50.000.000 tl) ve benim bu şikayetimin bütün bir sektörü ilgilendirmesi. (inanın maliye bakanlığı bu sektörde çok çaresiz bir durumda.daha kurumlar arası uyumu sağlayabılmıs değil.yenı bır sektör normaldır bence.)Tam ne yapacağını bilmiyorum ama sadece ihbarla değil davaylada gidecek heralde olayın üzerine. Hukuk hiç anlamadığım bir konu.
İhbar sonucu incelemede uzlaşma kapsamına gelince aşağıda bir yayın paylaşıyorum..(yanlış biliyorsam kusura bakmayın).zaten bu incelemelerde anlamadığım her adımda bir uzlaşma var.ben içinden çıkamıyorum açıkçası. Senin verdiğin kaçakçılık suçlarında uzlaşmaya gidilmez deniliyor. aşağıdaki ek bildiride kaçakçılık yapsın ihbardan önce kendisi pişman olursa ceza kesilmez diyor.
Dediğim gibi ben içinden çıkabilmiş değilim açıkçası.
Fastdenetci tekrar teşekkür ediyorum ilgin ve yardımın için.
b- Ceza Kesilmeyecek Haller
bb- Pişmanlık ve Islah
Beyana dayanan vergilerde, vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere aşağıda yazılı şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez (VUK, m. 371):
i- Mükellefin durumu haber verdiği tarihten önce, bir muhbir tarafından bir resmi makama dilekçe ile veya tutanakla belgelenmek koşulu ile sözlü olarak ihbarda bulunulmamış olması. (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır);
ii- Haber verme dilekçesinin ilgili memurlar tarafından mükellef nezdinde herhangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden önce (kaçakçılık suçu oluşturan fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması;

Bu şartların yerine getirilmesi halinde, kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında, kaçakçılık (VUK, m. 359) ve kaçakçılığa iştirak (VUK, m. 360) hükümleri uygulanmaz.
Pişmanlık ve ıslah hükümleri, bina ve arazi vergilerinde uygulanmamaktadır (VUK, m. 371/son fıkra).
 
b- Ceza Kesilmeyecek Haller
bb- Pişmanlık ve Islah
Beyana dayanan vergilerde, vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere aşağıda yazılı şartlarla vergi ziyaı cezası kesilmez (VUK, m. 371):
i- Mükellefin durumu haber verdiği tarihten önce, bir muhbir tarafından bir resmi makama dilekçe ile veya tutanakla belgelenmek koşulu ile sözlü olarak ihbarda bulunulmamış olması. (Dilekçe veya tutanağın resmi kayıtlara geçirilmiş olması şarttır);
ii- Haber verme dilekçesinin ilgili memurlar tarafından mükellef nezdinde herhangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden önce (kaçakçılık suçu oluşturan fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması;

Bu şartların yerine getirilmesi halinde, kaçakçılık suçlarını işleyenler hakkında, kaçakçılık (VUK, m. 359) ve kaçakçılığa iştirak (VUK, m. 360) hükümleri uygulanmaz.
Pişmanlık ve ıslah hükümleri, bina ve arazi vergilerinde uygulanmamaktadır (VUK, m. 371/son fıkra).
 
Son düzenleme:
arkadaşlar biraz sitemkar cevap olacak. farkındaysanız devlet kendisi vermeye kalktığında hep kırpa kırpa ama almaya kalktığından her günün faiziyle birlikte bizden fazlasını alıyor. Aslında vergi kaçıran insanlar bu durumda haklı çıkıyor. eminim sizde zaman zaman keşke ihbar etmeseydim bu devlete herşey haktır demişsinizdir. sen suçluya af çıkartıyorsan bana ne? benim normal koşullardaki hakkımdan niye kesiyorsun ki?
 
Haklısın aslında ama devletin kırpa kırpa vermesinin en büyük sebeblerinden biriside bu kaçak vergiler değilmi zaten.anlatmak istediğimiz o zaten burada.
Tahminim her vergi ödense devlete, dediğinizin tersini yapar alacağını kırpa kırpa alır vereceğinide faiziyle verir.Sonuçta Gelir fazlasını faize yatırıp yatacak değil devlet.Sonuçta iyi kazanan baba çocuğuna harçlığı fazla verir. Kazanamayan babada çocugunun elindekini bayram harçlığını alır :)
üzerinde yürüdüğümüz yol bile garip işçi vergisiyle yapılıyor.o garip işçinin Delik ayakkabısıyla eskitemediği o yolu, yine vergisini ödemeyen şahısların çocukları eskitiyor lüks arabalarla. Hadi yine öyle olsada yolu beraber kullanıyoruz, ondandan da vazgeçtik diyelim, adamlar hem vergi kaçırıyor hemde devletten teşvik alarak o ayakkabısı delik adamında ödediği vergiye ortak oluyor.besicilik teşviklerini unutmayalım. Ne hayallerle verildi o teşvikler.kat ve kat vergi dönüşü olacaktı.% 70 i ortada kalmadı o kuruluşların. Bir çok firmada aynı şekilde büyüyor zaten.30 yılda geri dönüşü imkansız teşvikler alınıyor. vergi ödenmeyerek zaten bu sürede 100 yıla çıkarılıyor.bana bu ülkede sayılı firmalar dışında 30-40 yıl aynı çizgide devam eden firma gösterebilirmisiniz.Firma ya batar ya çocukları kaçar.....Daha neler ya..:)
inanın bana çalıştığım firma mesala; 1000 bakkalın yaptığı kazancı kadar sadece kar yapıyor ama 10 bakkalın ödediği vergiyi ödemiyor. Hadi önceden devlet yatırımda,üretimde ve büyümede kazanıyor mantığı ile teselli ediliyordu millet. İnanın böyle yapılınca ne devlet kazanıyor ne mıllet kazanıyor nede vergi kaçıranlar. Bundan 50 yıl önce vergi kaçıranların yaptığı servetleri çocukları yada torunları amerikalarda avrupalarda yiyor.
Burada önemli olan her kişinin sözünü söylemesi. yapamasada söylemesi. Önceden bu fırsatlarda verilmiyordu. Arkadaşın yazısını okumussundur.13 yıldır savaş veriyorum diyor. Sonuçta bu savaşlar sonucu bu geliri gören sistem, kuralları dahada katılaştırdı.umarım böyle giderse ileriki yıllarda dahada katılaştıracak. Sonuçta ihbarlar sonucu güzel bir gelir kapısı açıldı devlete. Ayrıca şaka maka ama devlet sistemide bu ihbarlar sonucu işi öğrenmeye başladı. Firmalar eskisi kadar rahat değil. Kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyorlardı önceden.ileriki zamanlarda devlet sistemi oynamaya başlayacak firmalarla:)
 
Sayın Foret
Avukatınız işi bilmiyor.Devletin vergi denetmenini korkutmak nedir.Bir de kanun adamı olacak.Denetmen TC.kanunlarına göre hareket ediyor.Ellerinde denetime uygun veya değil binlerce dosya var.Bu dosyaları belirli sayıda denetmen inceliyor.İşler bu yüzden uzun sürüyor.Belki bu dosyalara sıra numarası bile veriyorlardır.
Ayrıca her şekilde uzlaşma var.Hatta tarhtan önce ve sonra olmak üzere 2 şansları var.İsterse mükellef bu şanslardan birini kullanabilir.Kullandıktan sonra da bir daha hukuk yolu kapanır.İnternetten bu konuyla ilgili kanun yazılarını okuyun çok aydınlatıcı oluyor.(6111 nolu kanun maddesi diye girin )Kolay gelsin.
 
Konu ile ilgili birde ben paylaşımda bulunayım,
Geçen yıl bu ay bir GSM şirketini vergi kaçırdığı gerekçesiyle ihbar ettim, dilekçeme geçerli deliller koydum, geçen bir yıl boyunca inceleme yapıldı ve tarafıma bilgi verildi, geçen aradılar ihbar raporu düzenleneceği söylediler.
Bende vergi dairesine gittim denetmen ile görüştüm, ihbarımın doğru olduğunu firmanın vergi yanlışlıklarda olsa vergi kaçırdığını söyledi.
Ikramiyemin kesin tahakkukdan sonra ödeneceğini söyledi, ne kadar olduğunu sordum tam rakam olmadığı için söylemedi, ısrar edince en az 8-10 bin lira olacağını söyledi ,bugün aradım firmaya tebligat yaptıklarını bir ay süreleri olduklarını, bir ay içerisinde 3 seçenekleri olduğunu
- cezayı kabul etmek
- uzlaşma talep etmek
- mahkemeye başvurmak
Bu seçeneklerden umarım uzlaşın cezayı öderler bende ikramiyemi alırım,

Yazılanların aksine hemen inceleme başladı uzun sürdü ama sonuna gelindi anladığım kadarı ile makul bir dilekçe ve deliller ile başvurup (ikramiye talep ettiğini belirtmek kaydı ile) ikramiyenizi alabilirsiniz.

Ihbarı hoş hoş bulmayanlar var ama devlet %10 veriyor kalan kendine. Milletin sırtından trilyonlar kazananlara böyle cezalar yedirip ikramiye almanın hiç bir mahsuru yok.

Herkese selamlar.
 
Burada ihbarcıları suçlayıp bunu para için yapıyorsunuz diyip ayıplayanlar! Gördünüz mü milyonlarca liralık yolsuzlukları, rüşvetler.Nasıl fakirleştiğimizi.Nasıl birilerinin üstümüzden zengin olup oturdukları evlerle gezdikleri son model arabalarla bize yukardan baktıklarını.Kendilerini bu yollarla kazandıkları paralarla saygın hale getirdiklerin.Uyanın arkadaşlar.Duygusal bakmayın.Ülkenize sahip çıkın.Siz nasıl aldığınız üç kıruş paranın vergisini veriyorsanız herkes versin.Siz nasıl namusunuz ve şerefinizle çalışıyor bu ülkenin kuruşuna tenezzül etmiyorsanız başkalarının da bunu yapmasına izin vermeyin ki çoluğunuz çocuğunuz refah içinde yaşasın.Aksi taktirde duygusal davranıp ben kimseyi ihbar etmem ben gammazlamam diyorsanız bu ülkenin halkını fakirleştirir bu hırsızlara çoluk çocuğunuzun kölelik yapmasına neden olusunuz.Tercihinizi yapın.
 
Ali Bilgin her uğraşın bir karşılığı vardır.Din de bile bir insan için bir parmak kaldırmışsanız helallik istenir.Tabiki kişiler ödüllendirilmeli.Görmüyor musunuz milyonlarca liralık yapılan yosuzlukları.Rüşvetleri.Üstelik bunları yapanlar devleti emanet ettiğimiz kişiler.Bir ihbarcının aldığı ödül mü sizleri rahatsız ediyor.Memleket satılırken bazıları seyirci kalır bazıları elini taşın altına koyar.Tabiki elini taşın altına koyanlar ödüllendirilecek.Üç maymunu oynamak çok mu etik.
 
2009 yılında vergi kaçakçısı bir firmayı ihbar ettim.
Kaçakçılıktan incelendiler cezaları kesildi.
Fakat 6111 sayılı yasa ile çok fazla cezaları silindi.
Bana da bu kadar tahakkuk edildi dendi ve eksik ödeme yapıldı.
Vergi mahkemesine dava açtım red edildi
şimdi temyiz ettim bekliyorum.
Aftan yararlanmak için vergi mahkemesine yaptıkları itirazı geri çektiler, cezaları kabul ettiler.ve tahakkuk gerçekleşti.
Fakat ihbar ikramiyesi için tahakkukta 1/3 ödenmesi gerekiyor diyen kanun uygulanmadı, tahakkuk eden rakamdan ikramiyem verilmedi.
6111 den faydalanabilmesi içinde cezaların tebliğinden bir ay sonraya tahakkuk edilmesi gerekiyordu böyle de oldu.
Ama bana ödeme tahakkuk gerçekleştiğinde değilde, aftan yararlanıp rakam azaldıktan sonra verdiler.
Ne yapmalıyım. Benim gibi olanlar vardır toplanalım çözelim inşallah...

Merhaba.2011 yılında bir firma ile alakalı ihbarda bulundum.Vdk tarafımdan rapor halinde tekrar yazmamı istedi.Raporları gönderdim.İnceleme ve araştırma yapmak için 2012 ağustosda vergi müfettişi aradı ve delilleri götürdüm.Tutanak imzalattı fakat bana bir nüshaını vermedi.Ekim 2013 de başka bir müfettiş aradı ve ihbarınızla ilgili ben görevlendirildim sizi delillerle beraber bekliyorum dedi.Gittim aynı belgeleri ona da verdim.Neden tekrar istiyorsunuz ben belgeleri 2012 de verdim diye sordum.Belgeler yeni müfettişe verilmemiş neden verilmedi diye sordum.İşimizi sorgulama dedi.Yeni müfettişe de belgeleri teslim ettim tutanağı aldım.2012 ağustosda teslim ettiğim belgelere dayalı olarak yakın zamanda ilgili firmaya çok yüklü bir ceza kesildi.Fakat bu cezanın 2012 de teslim ettiğim müfettiş tarafından kesilip kesilmediğini bilmiyorum ve öğrenmek istiyorum.Tarafıma 2012 de tutanak vermemiş olmaları ve kesilen cezanın benim ihbarımla aynı konuda oluşu beni düşündürmekte.Ne yapmalıyım?
 
Arkadaşlar benim ihbar ettiğim müteaahir yaklaşık 4 milyon TL gelir beyan etmedi bu adam ne kadar ceza oder
 
Merhaba ;

Benim Ufak Bir Sorum olacaktı, Kanun gereğince Eğer İhbar Sabitse İhbarcının kimliği açıklanmaz deniyor. Bu Konuda Ne Kadar Güvenilir acaba ihbarda bulunsam ve koşullar uygunsa kimliğimi öğrenme ihtimalleri nedir bununla ilgili bilgi alabilirmiyim acaba?

Şimdiden Teşekkür ederim.
 
Benim ihbar ettiğim firmanın AKP ile arası çok iyi. İhbarımın üzerinden 2 yıldan fazla zaman geçti hala ortada bir inceleme yok. Bimere sürekli bilgi talebi içeren mesajlar attım. Onlar yuvarlak cevaplar la geçiştirmeye çalıştıkça ben ısrarla detaylı bilgi istedim sonunda dayanamadı denetim müdürü beni yanına çağırıp bilgi verdi.güya çok yogunlarmis sırada bekleyen çok dosya varmış. Zaman aşımı dedim, 2016 sonunda zaman aşımına uğrar ama biz ugratmamay çalışacağız dedi. Dosya Anakarada imiş inceleme emri gelirse baslayacaklarmis tabi koyu AKP li olan bu adamlara inceleme emri gelir mi bilemiyorum.
 
Üst