6111 İle Vergi Kaçakçısına Mükafat, İhbar Edene Mağduriyet

Selam ,

Benim ihbarımda 24-08-2015 tarihinde ihbar ikramiyenizin ödenmesi ile ilgili idari işlemler devam ediyor diye yazılı bilgi geldi.
Ödenmesi ne kadar sürer acaba ?
Konuyla ilgili tecrübesi olan var mı ?
 
Sayın Koray
İhbarlar ve tazminatlar cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda devlet tarafından kanunla tespit edilmiş.Yani bu yeni bir durum değil.Fakat sistemli uygulanışı son bir kaç yıldır yapılmakta.On yıl önce elinizde evraklar olduğu halde ihbarı yapacak merci bulamıyordunuz.Denetmenler elinizdeki evrakları almak bile istemiyorlardı.Zorlayıp evrakları teslim etseniz bile denetmen işleme aylar sonra başlayıp vergi kaçağını yapan şirketle kanka olup vergi kaçağını ben yakaladım bu kişi ihbar etmedi diyebiliyordu.Denetlenen şirkete duyduğu sempatiden dolayı.Hatta daha ileri gidip ihbar sonu yazdığı denetim raporunda kişiyi ihbarcı olarak göstermeyip yıllarca mahkemelerde süründürebiliyordu.Sonra devletin ihbar olayına eğilmesi verginin öneminin anlaşılması üzerine sonunda bir sisteme bağlandı.Şimdi denetmenler de haksız ve yanlış davranışlardan korkuyorlar.Gereksiz yere denetimi yıllarca uzatamıyorlar.Çünkü belli bir sürede bitirmeleri gerekiyor.Bitmezse savunma yazmaları gerekiyor.Her şey biraz daha şeffaf olmaya başladı.
Olaylar kişilerin tekelinden çıkarıldı.
Belki muhbir, ihbar kelimeleri itici ve alçaltıcı gelebilir.Ama haksız kazanç da alçak bir davranış.Vergi kaçakları, hayali ihracatlar ve benzer durumlar bu ülke insanlarının hayat standardını yıllarca düşürdü.Yıllar önce gelişmekte olan bir ülke olarak öğrendiğimiz ülkemiz hala gelişmekte olan bir üle olarak anılıyor.Ucunda ikramiye olsun ya da olmasın bence herkesin vatandaşlık görevidir .Yoksa gelişmemiş olmaktan, aldığımız küçük ücretlerden, ufak emekli maaşlarından şikayet etmeye hakkımız yok.Saygılarımla...



Arkadaşlar devleti bu tazminatları yakınına yandaşına dosya açtırıp, genelde büyük ihbarları vergi müfettişlerinin uzak akraba veya tanıdıkları üzerinden açılmasına göz yumuyor, öyle ki 2010 yılında yaptığım ihbarda dosyalar yok edildi, defalarca bimer'e şikayet ettiğim halde hiç ilgilenilmedi.
Aynı ihbarı ikinci defa yaptım evime müfettiş gönderilip odam ve dolaplarım arandı, üzerlerine gittikçe sonunda git kendin al o zaman paranı dediler, dava ederim dedim ne yaparsan yap bir şey alamazsın dediler. Firma SINPAŞ GYO - En az 2 milyar TL vergi cezası kesilmesi gerekiyordu, biz 100 milyona razı edildik fakat onuda kesmediler, Yasal süre bitmesine rağmen ek süre istenmedi, bütün defterleri incelemediler. Yazışmalarımız mevcut. Resmi olmayan mail adresine evraklarımızı yollamamızı istediler. @yahoo uzantılı mail adresi verdiler.. İsimleri deşifre edebilirim.
 
30-12-2015 te ihbar ikramiyemin 1/3 miktarını aldım. Şimdi de kalan kısmını ödeyecekler diye bilgi geldi. Yani sistem işliyor. Yanlız çok sabırlı olmak gerekli . Biraz yavaş işliyor gibi...
 
Üst