fonradar

6111 İşveren Teşvik Sorunu? (Fazladan Teşvikten Yararlandırma.)

stajyeradayi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Mar 2010
Mesajlar
849
Konum
Türkiye
Arkadaşlar herkese merhaba. Bundan 3-4 ay önce bir müşterimize 2 adet işçi girişi yaptık. Sorgulamadan baktığımızda işçilerin ikiside teşvikten faydalanıyordu. Biz ortalama hatası yaparak 1 işçiyi faydalandırmamız gerekiyorken 2 işçiyide faydalandırdık. İşçilerden biri ayın 1inde diğeri ise ayın 8sinde işe girişi oldu. Şimdi sorularım;
1- Kurum daha bu durumu tespit etmedi, biz kendimiz durumu bildirip düzeltmeleri yapalımmı? Yoksa kurum bulursamı yaparız?
2- Şimdi farkettikten sonra sadece faydalanması gereken işçiyi faydalandırıyoruz. Pekala ayın 8inde girişini yaptığımız işçiyi faydalandırmamızda bir sakınca varmı? (Hani sonradan girdi ya o yüzden, çünkü o ayda 1inde giren işçide var. Herikiside faydalanabilme özelliğine sahip.)
3- İşçilerin kaç ay faydalanabildiğini yeniden görebileceğimiz bir yer varmı? Biyere not etmemiştik, şimdide unuttuk, sistem ikaz etmez falan diye?
4- Kurum kendisi bu durumu tespit ederse haklı yere faydalanan işçininde teşviğini yakarmı?
5- Kurum kendisi tespit ettiğinde haklı yere faydalanan ve haksız yere faydalananın 5510 S.K. %5 indirimlerini geri talep eder mi?
(Not: Sigortalar süresinde ödenmiştir.)

Biraz uzun oldu ama, şimdiden teşekkür ederim... Bu konuda başına böyle bi olay gelmiş veya konu hakkında bilgisi olanlar varsa yardımcı olabilirlerse çok sevinirim. Çok sağolun...
 
siz neden düzeltme yapma geregi duyarsunuz bence 2 işçinizde 6111 den faydanabilir gibi geliyor.çünkü aynı ay içerisinde 2 işçininde girişi yapılmış. farklı aylarda olsaydı 2. işçi faydalanamazdı.
 
Son düzenleme:
stajyeradayi;
1- Ortalamayı tutturamadığınıza göre firmanızın son altı aydaki (işçiler işe girmeden öncek son 6 ayda) ortalamanız 0,5 ve 1 arası olduğundan 1 işçiden sonraki işçiler 2 ve fazlası faydalanır.
2- Kesinlikle şimdi yersiz faydalandırdığınız işçi için 6111 iptal ve 05510'a göre düzeltme verin. Zaman geçtikçe gecikme atrar.
3- Hangi işçiyi 6111'den çalıştıracağınız önemli değil ama en çok hangisi kanundan daha uzun süre faydalanırsa o işçiyi devam ettirin.
4- kurum tesbit ederse ki çok sonra ortalama işçi için düzeltme ister. Diğer işçi için 6111 yanma sözkonusu değil.
5- son olarak e-bildirge gönderdiğimiz anasayfada 4447/10. madde diye bir uygulama var. Oraya girip işçilerinizi görebilirsiniz. ve detaylı bilgi için 2011/45 Nl. Sgk Genelgesine bir daha bakın. İyi çalışmalar.
 
Kurum mutlak suretle durumu tespit ediyor.
Sadece dosyanıza bakan memurun işini aksatmasından kaynaklanan bir gecikme mevcut.
 
6 aylık ortalamamız 2 idi, teşvikten faydalandırdığımız ay toplam işçi sayısı 3 idi. Biz 1 işçiyi faydalandıracağımız yerde 2 işçiyide faydalandırdık. Ozaman şimdi yersiz yere faydalandırıdığımız 1 işçi için 6111 İptal vereceğiz ve 5510 1 işçi Ek vereceğiz (haksız olan aylar için) doğru anladım sanırım?
 
stajyeradayi;
6 aylık ortalamanız 2 ise 3 işçi devamlı olmak şartı ile 1 işçi 6111'den faydalanır. Diğer yersiz faydalandırdığınız işçi için 6111 iptal ve 5510 ek bildirge vereceksiniz. Ve devamında işçi girişleri olduğu sürece 4 işçiniz olsa 2 işçi 5510 ve 2 işçi 6111, 5 işçi olsa 2 işçi 5510 ve 3 işçi 6111 olacak. Dikkat etmeniz gereken husus her işçi giriş ve çıkışında yeni bir ortalama olacaktır.
 

Benzer konular

Üst