Ynt: 6111 ortaklardan alacakların düzeltilmesi
selamlar,
Öncelikle cevabınız için teşekkürler.Evet 6111'den bahsediyorum ama esasen ''böyle bir gereklilik var mı?'' diye foruma yazmadan önce araştırma yaptım ve karşıma sürekli asağıdaki metin çıktı.Bu sebeple ''neden gerekli'' diyerek sorumu düzelttim.siz gerek olmadığını mı düşünüyorsunuz acaba??
''Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan gerek kasa mevcudu olsun gerekse ortaklardan olan net
alacak tutarları olsun bunların düzeltilmesi halinde, düzeltilen bu tutarların kanunun ön gördüğü şekilde (eğer gerçekten karşılığının girdiği hesap bilinemiyorsa) kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacak olması (KKEG) bu işlemleri yapacak olan bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükelleflerinin sermaye yapılarını sıfır veya negatif durumlara düşürebileceğinden, sermaye artırımı zorunlu hale gelecektir. Aksi takdirde, sermayenin bu duruma gelmesi, Türk Ticaret Kanunu (TTK) açısından sıkıntılar gündeme getireceği gibi vergi kanunları açısından da işletmeye alınan en küçük borç tutarının dahi örtülü sermaye muamelesin muhatap olacağı kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla, bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için mevzuat açısından en kısa sürede önlem alınması gerekmektedir.''