6661 Kanun Teşviklerinin Sonradan Silinmesi Muhasebe Kaydı

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,694
Konum
İstanbul
Arkadaşlar selamlar
Şirket kayıtlarında 2016 yılında alınan 6661 sayılı sgk teşvikleri 602 nolu hesaba dahil edilerek gelire aktarılmıştı.
Sonradan yapılan bir inceleme sonucunda ipc'yi gerektiren bir işlem sebebiyle verilmiş olan bu indrimler sistemden geri çekilerek mükelleften faiziyle tahsil edildi.
Şimdi ipc ve faizlerin KKEG olması gerektiği yönünde mutabığız,peki bu geri alınan indirimlerle ilgili bir kayıt gerekecek mi? Normalde gerekmeli.Örneğin bankadan yapılan 26.000 liralık bir ödeme var.Bu ödemenin 5.000 lirası gecikme faizi ve ceza 21.000 lirası ise daha evvel alınmış indirimler.
Muhasebe kaydını bu durumda nasıl oluşturmamız gerekiyor?
Not: Bu arada 2016 yılında ücretler tahakkuk edilirken ödenecek prim (361) hesabı tam yazılmış,haliyle bu da tahakkuk kaydında giderlere ilave edilmiştir.Sonrasında da indirim kısmı ödeme esnasında 602'ye kaydedilmiştir.
Yani 2016 yılında bu indirim hem giderlerde yer almış hemde ayrıca gelir kaydedilmiştir.Şimdi ise kurum,bu indirimi geri almıştır.
bu durumda nasıl bir kayıt düşülmeli sizce?
yardımcı olursnız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
 
O.dışı gider/zarar hs kaydedilebilir. Olağana kaydedilirse hata bilindiği halde o şekilde kayıt yapıldığı yüzünden eleştirilebilirsiniz.
 
Teşekkür ediyorum.
Yalnız şöyle 1-2 bilgi daha aktarayım.
Birincisi bu hata önceden öngörülemedi,çünkü sigortaya bildirimi yapılmamış ancak maaşı bankadan ödenen bir elemanın sonradan olayı farketmesiyle ortaya çıkan bir şikayet durumu söz konusu oldu.Zaten epeyce bir ceza ödendi,üzerine birde kayıtdışı personel sebebiyle 6661'ler iptal edildi.
İkincisi ise bu firmanın 2016 yılı defterlerini biraz önce inceledim.Maalesef meslek mensubu arkadaşımız (ben 2017'de başladım) verilen bu indirimleri tahakkuk kaydında giderleştirmiş ama ödeme anında GELİRLEŞTİRMEMİŞ. Yıl sonunda da oluşan prim farklarını abuk sabuk hesaplarla kapatmış.
Bu durumda işin seyri değişti biraz.Yani gider var,gelir yok.
Ben herhalde bu durumda 361'leri geriye dönüp düzeltemeyeceğimden kuruma iade edilen bu indirimleri KKEG olarak değerlendireceğim.
 
Eğer tam olarak tespit edebiliyorsanız o abut sabuk hs. kayıt mad. "düzeltme" açıklaması ile ters kayıt yapabilirsiniz.
 
Sayın merkur2 çok uğraşmam lazım.karışık madde diyoruz ama incelediğim madde tabiri caizse karmakarışık.Neyin nereye gittiği belli değil.Bu durumda 361'ler şu hesapla kapandı diyemiyorum.O konuda hemfikiriz,diyebilsem tashih kaydıyla gerekli düzeltmeyi yapacağım ama anlayabilmek için çok uğraşmam lazım.
 
Üst