68 Seri Nolu Tebliğ Yayınlandı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan saliha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

saliha

Katkı Sunan Üye
arkadaşlar akaryakıt istasyonlarında kullanılan ödeme kaydedici cihazlarla ilgili 68 seri sıra nolu KDV tebliği yayınlandı.buna göre limite bakılmaksızın 520nin ltında yada üstünde olsun kesilen fişler fatura yerine geçen belge olarak kabul ediliyor bundan dolayı da 520nin üstünde olsa bile fatura istenmeyecek.(taşıt tanıma sistemine dahil olanlar hariç).iyi çalışmalar.

Verilen fişlerin üzerindeki yazılar bir süre sonra uçuyor, buna nasıl bir çözüm bulacagız? Fatura almak en sağlamı

FATİH PESEN
SMMM
İST

merhebalar,tebliğ 9,8,2006dan itibaren yürürlüğe girdi.uçan yazılar için de her halde en iyisi yazıların üzerinden gitmek veya fişin fotokopisini de çektirmek yoluyla olabilir.

sayın saliha hanım,

tebliğin taslak olduğuna dikkatinizi çekerim ama er geç yürürlüğe girer.

iyi çalışmalar.

Taslak halinde ama arkadaşımın dediği gibi yürülüğe girer.Bence maliye idaresi yanlış yapıyor. Kendi koyduğu kuralları deliyor çiğniyor. Herhalde akaryakıtçılar lobisi fazla bastırdı.
Yakında başka sektörlerde aynı şekilde yapmaya başlar , kurallar bir kere delindi mi gerisi çorap söküğü gibi gelir.
Bu ülkede cumhurbaşkanları anayasalar bir kere delinmekle birşey olmaz veya yollar yürümekle aşınmaz da demişti.

önce eczanelerin kamuya ayda bir ft kesmelerine izin verildi, şimdi akaryakıt bayileri 15 günde 1 ft kesebilecek. herhelde gelecekte her sektör kendine özel sürelerde ft kesecek :lol:

Sayın meslekdaşlar önce iğneyi kendimiz bir batıralım.

Anlamsız bir gerekçe ile yayınlanan tabliğ taslağı,
Anlamsız bir tebliğ başlığı,
Anlamsız bir tebliğ,

İĞNEYİ KENDİMİZE BATIRALIM niye?

Soru: Tebliğdeki fiş istemeyip fatura istemekte ısrar eden mükellefi kim yönlendiriyor.

Cevap: Mali müşavir (yani bizler)

Başlık:

"Akaryakıt Pompalarına Bağlı Ödeme Kaydedici Cihazlar Kullanılarak Verilen Fişlerin Fatura Yerine Geçen Belge Olarak Kabul Edilmesi"

Ödeme kaydedici cihaz fişleri VUK'da tevsik edici evraklar konusunda ayrıca sayıldığı için zaten tevsik edicidir. Gider yazılabileceği açıktır. yazarkasa fişi neden FAtura Yerien Geçen Belgedir diye bir açıklama yapılmış?

Maliye "fatura yerine geçen belge olarak kabul edilmesi" lafzı ile demişki:

"Siz yazarkasa fişlerinin VUK da yazıldığı halde (VUK 233 md) tevsik edici evrak olduğunu anlamamakta ısrar ediyorsunuz ben de yazarkasa fişleri aynı fatura gibidir, fatura yerine geçer diyerek çocuğa açıklar gibi açıklama yapıyorum"

Sonuç:

Biz yazarkasa fişini almamakta ısrar ettik, yine bize işin angaryası bize kaldı.

Sn Kelebek Etkisi;

Anlamsızlık konusunda size katılıyorum. Fakat iğne ve çuvaldız konusunda katılamıyorum.Çünkü bu karmaşayı biz yaratmadık; vergi otoritesi kendisi yarattı. Bizler senelerce, fatura konusunda israr ettik, çünkü maliye bizden bunu istedi. Yapılan incelemelerde tenkit konusu oldu, Usulsuzlük, kusur ve hatta vergi ziyaı cezalarına muhatap olduk.
Özellikle kdv konusunda yapılan özel incelemelerde bizlere hep psv ile yapılan indirimlerin kabul edilemiyeceği tenkidi yapıldı.
İşletmenin faaliyet konusu ile ilgili satın alınan mal ve hizmetlerde, psv veya yazar kasa fişi kullanılamıyacağı bir çok kereler belirtildi.
:cry:
Şimdi bütün bunların sonunda mali idarenin mantıksız tenkitlerinden kaçınmak isteyen meslektaşlarımız mı suçlu, yoksa ne dediğini bilmeyen, arkadaşımın deiği gibi nerdeyse herkese özel uygulama yapan maliye mi?
Siz cevaplayın artık. :oops: :roll:

Sn.Saliha,
Merhaba.
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Yazıları zamanla ışık etkisi ile kaybolan
ÖKC fişlerinin durumu.
Sizce önerilen fotokopi çekimi de yeterli olmayabilir.Mümkünse çekilen
fotokopilerde aslının aynıdır diye bizim mükellefimizin imzasını alalım.
Neden derseniz.
Biraz düşünüp bulmak kolay.
Biz sorumluluktan korkmamız gereken bir mesleği icra ediyoruz.
Malum olaylar bize fatura edlilirse tedbirimiz olsun.
Baksanız ya ,İdare çağdaş bir çözüm ile ÖKC fişini kabul ediyor. Belki Eleştirilebilir ama iyi yaklaşımdır.ÖKC fişi bize gelene kadar bi aşama var.
Bize geliyor.İşliyoruz.Sonra zamanla yazının mürekkebi uçuyor ve okunamıyor.İşte buradan itibaren bizi ilgilendiriyor.

Sakarya dan selam ve saygılar.

Aslında her zaman hatayı kendimizde arayarak (ne kadar doğru olursak olalım) doğruya doğru ilerlersek, hem biz hem 3. şahıslar ve doğru bildiğini iddia eden karşı taraf doğruyu kazanır ve cemiyetler ilerler. Her zaman işe kendimi eleştirerek başladım ve bu eleştirilerim gelişmeme yardımcı oldu ve doğruyu buldum.

Ama Maliye'nin mantıksız tenkitlerinden (ve bu tenkiti yapanların önemli kısmı da vergi dairelerindeki dosya memurları)- kanunda açık hükümler olduğu halde -korkarak üzerine gitmezsek bu duruma düşeriz tabiki.

Tenkit konusu işlemde kanununa aykırılık olmadığını bildiğiniz halde işim yürüsün, bana dokunmayan yılan... diye tenkidi kabul edebilirmiyiz.

Size tenkitler gelmiş olabilir. Vergi dairesi her zaman mükellefin üzerine gelecektir, çok para (vergi geliri kamu maliyesi dilinde) toplayıp kariyerini sağlama almak isteyen vergi dairesi müdüründen tuttun, amirinden fırça yemek istemeyen memura kadar herkes bizi yokuşa sürecek.

Nasıl,

Verginizi verdiğiniz halde telefon edip diyecekki matrahınızı arttırın bu matrah az yoksa incelemeye gelirsem daha çok matrah çıkartırım.

Ben her zaman buyurun gelin dedim incelemeye ve hiç biri açığımı da yakalayamadılar. Bu blöfü kim yer? İşini hakkıyla yapmayan meslekdaşlar.

Sonra herzaman yazarkasa fişi ile iademi aldım ısrarlarım sonucu.
Bu yazarkasa fişi tenkidi kim yer? Yine, iade işlemine, aldığı faturaların sağlamlığına, müşteri firmaya güvenmeyen meslekdaşlar.

Bu mesleği çok ağır şartlar altında yapıyoruz, ama yine ilerletmek bizim elimizde, karşı taraflara (napalım ekmek parası deyip) tavizler verdiğimiz sürece o ekmek parası yarım ekmek parası olacaktır.

Muhabbeti döner ya "abi İngiltere'de mali müşavirler şatoda otururmuş, havaalanında vip salonu kullanırmış"....diye biz niye....?

Sonuç; Her koyun kendi bacağından asılır,

HER ŞEY YİNE BİZİM ELİMİZDE.

Yüksekkaya ve birçok meslekdaş uçan yazarkasa fişlerine takılmış. Bu durum tenkide değer bir konudur ve tüm meslekdaşlarımızın mail, mektup...vs yollarla üstüne gitmesi gerekir.

Fakat yazarkasa fişi uçtu diye indirilebilecek giderimizde mi uçacak. Hayır resmi defterimizi dökmüşsek o defter delil niteliği kazanmıştır. O da olmadı karşı tarafın defterleri delil niteliği kazanmıştır. O da olmadı işimiz yapmammız için gerekli o gider ve randıman hesapları...vs vardır. (bu yazdıklarımda amir hükümdür)
(TTK 69-82'ler)

Ticari defterlerin sahibi lehine delil teşkil edebilmesi ve ispat kuvveti oluşturabilmesi için, kanunun emredici hükümlerine uygun olarak tutulması ve bazı şartlara sahip olması gerekmektedir. Kanuna uygun şekilde tutulmayan defterlerin sahibi lehine delil teşkil edebilmesi söz konusu değildir.

Demek ki usulune uygun olarak defter tutmuyoruz ki uçucu fişlere bel bağlayıp onları bahane ediyoruz (Yine kendimize batıralım önce).

Diyelim yazarkasa fişimiz uçtu resmi defterimizi de çekmişiz ve uçan yazarkasa fişini gider yazmışız ve incelemede tenkit konusu edilmiş.

Herkes önce bir kafasında beyin cimnnastiği yaparak bu konuyu bir değerlendirsin ne yapabiliriz? Bu gymnastik sorumuzun cevabı olup bizi doğru yola yönlendirecektir.

Sn. Butterfly

Söyledikleriniz kısmen de olsa benim de düşündüğüm şeyler hak vermemek de mümkün değil.

Fakat en sonun da yazmış olduğunuz cümleye katılmam hiç mümkün değil.
Her koyun kendi bacağından asılırsa. biz hiç bir zaman toplum olamayız. Kitle veya gürüh olarak yaşamaya devam eder, bu konuları döner döner tartışırız.
Ayrıca bu sözleriniz de kendi yorumunuzla çelişmiyor mu acaba?

"Tenkit konusu işlemde kanununa aykırılık olmadığını bildiğiniz halde işim yürüsün, bana dokunmayan yılan... diye tenkidi kabul edebilirmiyiz"

Yanlış atasözü kullandım, yerden göğe haklısınız.

Bahane aramadan işimizi olduğunca iyi yapmalıyız anlamında bir atasözü kullanmak istedim yanlış olmuş..

Tenkit konusu işlemde kanununa aykırılık olmadığını bildiğiniz halde işim yürüsün, bana dokunmayan yılan... diye tenkidi kabul edemeyiz

saliha' Alıntı:
merhebalar,tebliğ 9,8,2006dan itibaren yürürlüğe girdi.uçan yazılar için de her halde en iyisi yazıların üzerinden gitmek veya fişin fotokopisini de çektirmek yoluyla olabilir.

Sayın saliha hanım bugün 16.08.2006 taslak hala yayımlanmadı değil mi?

Size göre ne yapalım 520,00 ytl yi geçen satışlarda fiş mi keselim yoksa fatura kesilmesi gerekir diye üsteleyelim mi?

Bence böyle bir tebliği yayınlamak kolay değil. Çünkü arkasından başka sektörler gelecek.
Maliye önce şuna karar verecek ve diyecek ki;" Ey defter tutan tücccarlar, sizler işinizin konusu ile bile ilgili olsa yazar kasa fişlerini ve psv leri gider olarak yazabilirsiniz ve bunlardaki kdv yi, indirebilrisiniz. Tutar sınırına falan bakmayın"
İşte o zaman bu tebliğ yayınlanır ve anlam taşır.

CANBOLAT' Alıntı:
saliha' Alıntı:

Sayın saliha hanım bugün 16.08.2006 taslak hala yayımlanmadı değil mi?

Size göre ne yapalım 520,00 ytl yi geçen satışlarda fiş mi keselim yoksa fatura kesilmesi gerekir diye üsteleyelim mi?

Valla üsteleyin derim, VUK amir maddede yazan bir tevsik edici belgeyi (yazarkasa fişi) kesen firmaya illa fatura keseceksin diye üsteleyin, onlarda maliye üstelesin, maliye tebliğ çıkarsın yazarkasa fişi ile fatura üstüste zımbalanacak diye, biz meslektaşlarda zımbalamaya ugraşalım.

Sirkülerin gerekçesi bile anlamsız "

"Ancak, akaryakıt pompalarının ödeme kaydedici cihazlara bağlanması ile ilgili uygulamanın başlamasıyla birlikte Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle yapılan akaryakıt satışlarında ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkan fişlerin gider belgesi olarak kullanılmasında tereddütte düşüldüğü,

Yazarkasa fişinin gider yazılması konusunda tereddüte hangi meslekdaş düşmüş acaba?

Akaryakıt Perakende Satış Fişi

Merhaba,

Bildiğim kadarıyla 68 Seri Nolu Tebliğ hala taslak halinde ama, Dün Aldığım Akaryakıta Fatura istememe rağmen Pompacı işçi vermediği gibi birde akıl öğretiyor. Abi bu geçerli, herkeze bundan veriyoruz, Zaten istesende fatura alamazsın gibi.

Geçenlerde bir mükellefime akaryakıt istasyonu, aldığı akaryakıt karşılığıda Bildiğimiz elde kesilen Perakende Satış Fişi vermiş ve Abi bu fatura yerine geçerli demiş.

Hani ÖKC li pompalardan alınan fişler Fatura yerine geçiyor onu anladık ama ciltli perakende satış fişlerinden kesilen fiş fatura yerine geçermi onu anlayamadım.

Sayıgılar, Selamlar

akaryakıt istasyonunda fiş sorunu

58 nolu tebliğin d bendinde zaten fişlerin gider olarak kabul edileceği önceden belirtilmişti.Ayrıca bu fişleri gider olarak kabul etmek istemeyenler akaryakıt istasyonlarında muhasebe olarak çok fazla iş ve zaman kaybına yol açıldığının farkında değiller sanırım.