7326 Sk İle Matrah Artırımı Yapan Firmanın Özel Esaslar Kapsamına Alınması Hk.

Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
26
Selamlar,

2016-2020 yılları arası 5 yıl için 7326 sk kapsamında KDV ve Kurumlar Vergisi matrah artırımı yapan bir firmamıza Vergi Dairesinden aşağıdaki yazı tebliğ edilmiştir. Bununla ilgili nasıl hareket etmek gerekir, daha önce bu tarz bir inceleme geçirmediğim için sizlerden bilgi almak istedim. Değerli görüşlerinizi ve yönlendirmelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

1656416745856.png
 
Herkese merhaba

Sorunuzdan anlaşılacağı üzere mükellefiniz gib'in kara listesine girmiş olan mükellef veya mükelleflerden smiyb(sahte ve muhteviyatı itibari ile yanıltıcı belge/belgeler almış olduğu tespit edilmiştir.

Vergi dairesi kdv gn.uyg.tebliği kapsamında özel esaslara tabi olmamak için resmi yazı ile mükellefi bilgilendirmiş duruma göre izahat,ispata veya düzeltme işlemlerini yapmaya davet etmiştir.

Mükellefiniz ile gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra yapılan işlem veya işlemler gerçek ise(ispat)

1-Mal ise sevk irsaliyesi,kargo ile geldi ise kargoya veya ambar işletmelerine ait fatura(mükellef tarafından ödemesi yapıldı ise),mal alımına ait bankadan havale yapıldı ise dekont,çek veya senet ise(banka ise dekont vb.belgeler)açık hs. ise tahsil/tediye makbuzu vb. belgeler,envanter defteri kaydı
2-Hizmet ise ödemelere ait ödeme belgeleri,iş bitim belgesi,bkm.-onr.gibi hiz.işi ise servis veya hizmet yapıldığına dair işi yapan firmadan alınan yazılı belge

Eğer alınan ft.lar gerçekliği yansıtmıyorsa ilgili dönemler için düzeltme kdv byn. düzenleyin.(eğer mükellef çıkan kdv'yi ödeyecekse pişmanlıkla verin.)

Yazının mükellefe tebliğ tarihinden itibaren 15 günlük süreyi geçirmemeye bakın.(süre bayrama denk geliyorsa kurban bayramından sonra verilecek)
Vergi dairesine mutlaka dilekçe ile bilgi veriniz.

Eğer mücbir sebep var ise interaktif vergi dairesi üzerinden veya yazılı bir dilekçe ile uzatma talep edin.

Vergi dairesi verilen izahat veya ispat vesikalarından olumlu kanaat oluşmaz ise sınırlı incelemeye sevk edebilir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim.

İnternette konuyu araştırırken denk geldiğim bir makalede "Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınmazlar." şeklinde bir cümle yazılmıştı.

Sizin yazdığınız işleyiş matrah artırımı yapanlarıda mı kapsıyor? Eğer tüm bu işlemleri yapacaksa neden matrah artırımı yaptı ki mükellef?
 
Cevabınız için teşekkür ederim.

İnternette konuyu araştırırken denk geldiğim bir makalede "Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınmazlar." şeklinde bir cümle yazılmıştı.

Sizin yazdığınız işleyiş matrah artırımı yapanlarıda mı kapsıyor? Eğer tüm bu işlemleri yapacaksa neden matrah artırımı yaptı ki mükellef?
Herkese merhaba

7326 sayılı kanununun 5.maddesinin son fıkrasında
Bu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkra hükümlerinden yararlananlar hakkında 213 sayılı Kanunun 367 nci maddesi kapsamında yapılacak incelemeler saklıdır. Ancak, bu incelemeler sonucunda matrah veya vergi artırımında bulunulan dönemler ve vergiler için tarhiyat yapılmaz.

Kdv Gn.Uyg.Tebliğinin IV/E-15 bölümünde
Özel esaslar kapsamında olmadığı halde KDV artırımında bulunmuş olan mükellefler, artırımda bulundukları yıllarda alım yaptıkları mükelleflerle ilgili olumsuzluklar için yapılacak tespitler dolayısıyla özel esaslar kapsamına alınmazlar. Ancak, bu mükellefler hakkında, artırımda bulunulan yıllar için sahte belge kullanma olumsuz tespiti yapılması halinde, Tebliğin (IV/E-5) bölümünde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, sonraki döneme devreden KDV’ye ilişkin düzeltme işlemi neticesinde artırımda bulunulmayan bir yılda tarhiyat yapılması gerekiyorsa, mükellef özel esaslara alınmasa dahi düzeltme işlemi yapılacaktır.

Kdv Gn.Uyg.Tebliğinin IV/E-5 bölümünde işlemlerin gerçekliğini ispat maddesi bulunmaktadır.

Matrah artırımı tek başına incelemeye karşı koruma sağlamaz.

Gib'in kara listesinde bulunan mükellef/mükelleflerden alınan smyib var ise düzeltme işlemlerinin yapılması mükellefin menfaatine olacaktır.
 
Merhaba
Evet sayın Hava Kuvvetleri'ninde kanun metninden yaptığı alıntıda dendiği gibidir
Burada işin püf noktası şudur.Tabiki matrah artırımı yapmak tek başına yeterli değildir.
Mali idarenin özellikle dikkat ettiği nokta şurası.
* Matrah artırımı yapıldığı yılda herhangi bir ayda kdv devri var mı?
* Bu devir,incelemeye konu firmadan yapılan bir alım sonucumu oluştu.
Kısaca şunu diyor.Hem fatura aldın,hemde kdv'mi devrettin? O zaman,seni özel esaslara almam ama o ayın faturalarını ger. çekip kdv'lere düzeltme verdiririm.
Bende ,benzer bir inceleme geçirdim.Ancak bizde faturanın olduğu ayda tahakkuk eden kdv doğmuştu.Matrah artırım ve ödeme belgeleri sunularak konu kapanmıştı.
Sizlere özellikle bundan sonra tavsiyem (fatura işini zaten tavsiye etmiyoruz) ama olası bir şüpheli fatura alınması halinde,o ay mutlaka kdv tahakkuk ettirin,devirli kdv beyanı onaylamayın.Gerekirse bazı faturaları ister öteleyin,ister görmezden gelin,ama kdv ödemesi çıkarın.
İşte böyle anlarda kurtarıcı olabiliyor.
 
Üst