84 Nolu Kdv G.T. SMİYB

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
2008 7 döneminden kdv iade talebinde bulundum. indirilecek kdv listemden firmanın biri kod 5/2 de yer almaktadır dolayısı ile vergi dairesi bu firmadan aldığımız hizmetin kdv si kadar tutarın iadesini yapmıyor.ancak 84 nolu kdv genel tebliğinde şöyle bir açıklama var
4.2.3. - İade talebinde bulunanlara mal veya hizmet temin eden mükelleflerin, haklarında olumsuz tespit bulunanlardan veya

- İade talebinde bulunanların, haklarında olumsuz tespit bulunanlardan mal veya hizmet temin edenlerden,

alışlarına isabet eden verginin, aynı dönemdeki toplam vergi indirimine (iade talebinde bulunanlarda iadesi talep edilen vergiye) oranının % 5'ini geçmemesi halinde; kendileri ve mal ya da hizmet temin ettiği mükellefler hakkında olumsuz tespit bulunmayan mükelleflerin iade talepleri genel esaslara göre yerine getirilir.

Bu uygulamada aşağıdaki şekilde hareket edilir:

- İade talebinde bulunanlara mal ya da hizmet satanların, haklarında olumsuz tespit bulunanlardan mal ya da hizmet satın aldığı dönemler tespit edilir.

- Söz konusu alıcıların, aynı dönemlerde iade talebinde bulunanlara satış yapıp yapmadıkları tespit edilir.

- Satış yapılmışsa, alıcıların hakkında olumsuz tespit bulunanlardan alışlarına isabet eden verginin, aynı dönemdeki toplam vergi indirimine (iade talebinde bulunanlarda iadesi talep edilen vergiye) oranının % 5'ini aşıp aşmadığına bakılır. Bu oranı aşmamışsa genel esaslara göre iade yapılır.

- İade hakkı sahibinin bu dönemler dışındaki dönemlerdeki iade talepleri genel esaslara göre yerine getirilir.

bizimde temmuz kdv iade tutarımız var 4.500 TL ve bu tutarı peyder pey ocak ve şubatta kullanmışız sadece 350 tl kaldı ve bu tatutarıda muhtasarda mahsup talebinde bulunduk acaba vergi dairesi olaya 350 TL nin % 5 i olarak mı yaklaşır yoksa ilk baştaki kdv iade tutarı olan 4.500 üzerinden mi yaklaşır.
bu konu hakkında görüşleriniz paylaşırsanız sevinirim
bu arada kod 5/2 :haklarında rapor bulunmamakla beraber SMİYB kullandığı konusunda tespit bulunanlardır.
 
Ynt: 84 Nolu Kdv G.T. SMİYB

4500 üzerinden yaklaşır diye düşünüyorum;
_________________________________________________
1. İnceleme Raporu ve Teminat Aranmaksızın İade
- Mahsup yoluyla iade talepleri,
- Maliye Bakanlığınca belirlenen sınırı aşmayan nakden iade talepleri,
- Yeminli mali müşavir tasdik raporuna dayalı nakden iade talepleri,
- Kamuya ait kuruluşların iade talepleri,
inceleme raporu ve teminat aranılmaksızın yerine getirilir.
_________________________________________________
Tebliğde bahsi geçen iade genel bir ad, alt başlıkları yukarıda sayılanlar.
 
Ynt: 84 Nolu Kdv G.T. SMİYB

bende aynı durumu düşünüyorum ama biliyorsunuz vergi dairesinin lehine olan durumlarda kırk defa düşünmek gerekiyor. konu çok detaylı bir konu olduğu için sorularıma devam etmek istiyorum
kodda bulunan bu firma şimdi başka bir ünvanla fatura kesiyor. eğer ortaklardan bir veya birkaçı bu yeni firmada da ortak ise kod uygulması devam edecekmidir
 
Ynt: 84 Nolu Kdv G.T. SMİYB

K.D.V.KANUNU İÇ GENELGESİ SIRA NO : 2002/1

84 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (II/2.1.3.) bölümünün ikinci paragrafında sözü edilen kanuni temsilciler, SMİYB düzenlenmesine neden olan alt firma ya da ortaklara doğrudan veya dolaylı ortaklık ya da ticari ilişkide bulunup bulunmadıklarının tespiti amacıyla derhal incelemeye sevk edilecek ve bu incelemeler öncelikle sonuçlandırılacaktır.
Öte yandan SMİYB düzenlediği konusunda rapor bulunan mükelleflerin kanuni temsilcileri ile ortaklarının kurdukları veya ortak oldukları şirketlerden ayrılmış olmaları halinde, bunların ortaklıktan veya kanuni temsilcilikten ayrıldıkları tarihten itibaren kurdukları veya ortak oldukları şirketlerin iade talepleri özel esaslar kapsamına giren başka bir husus olmadıkça genel esaslara göre yerine getirilecektir.
_________________________________________________
Ortak veya ortakların eski firmada ortaklıklarının bulunması, yeni firmanın koda alınmasını ve/veya özel esaslara tabi olmasını gerektirmemeli.
 
Üst