A.Ş.'lerde Sermaye Arttırımı - Tek Ortağın Sermaye Koyması

Üyelik
9 Tem 2005
Mesajlar
12
İyi çalışmalar. 6 ortaklı A.Ş.'miz sermaye arttırımına gidecek. Arttırılan sermayenin tamamı şu an hisselerin %85'ini elinde tutan ortak tarafından karşılanacak. Bunun bir sakıncası var mı? Yani diğer ortaklar halihazırdaki hisse oranlarına göre bu artışa katılmayacaklar ve bu artışa diğer ortaklar bir muhalefet yapmayacaklar. Tadil tasarısına hepsi imzasını atacak. (Zaten aile şirketi)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Hiç bir sakıncası yok. Ancak ana sözleşmede rüçhan hakkı varsa, diğer ortaklardan sermaye artışına katılmak istemediklerine dair bir feragatname almakta yarar vardır.
 
Ynt: A.Ş.'lerde Sermaye Arttırımı - Tek Ortağın Sermaye Koyması

Peki yeni oluşacak hisse durumu ne olacak??? Hisse oranları korunacak mı?
 
Ynt: A.Ş.'lerde Sermaye Arttırımı - Tek Ortağın Sermaye Koyması

Hisse oranları doğal olarak artışa katılıma göre değişecektir. Eski oranların korunması zaten mantık olarak geçerli olamaz.
 
Üstad benzer bir sıkıntı yaşıyorum.

Ana sözleşmede rüçhan hakkı yok. Şirketin tüm ortakları yabancı uyruklu. Bunlardan 4 ü gerçek kişi , 1 i tüzel kişi. Tüzel kişinin şirketten olan alacağından 2 milyon TL sermaye artışında kullanılacak. Tüm ortaklar içlerinden sadece 1 gerçek kişye vekalet verdiler.Apostilli. Sermaye artışı için Düzce TSO benden yine de Rüçhan hakkıyla ilgili diğer ortakların feragatına ilişkin yazı istiyor. Buna hakları var mı?

teşekkürler,
 
Tüzel kişinin şirketteki payı artacağı diğer ortakların düşeceği için feragatname gereklidir.
 
şimdi genel kurul yapılmış oldu ve bu noktada tıkandık. Yurtdışından isteyeceğimiz feragatnamelerin tarihleri genel kurul tarihinden sonra olacak bu durumda. bU problem teşkil eder mi?
 
Anaz sözleşmenizi dikkatlice tekrar okuyun. Rüçhan hakkı yoksa tüm ortakların hissedarlık duırumları aynı demektir. Sermaye artışı kararı genel kurulda alındı ise ve rüçhan hakkı da yoksa niye istiyor ki.?. Ayrıca belki ortaklardan eski tarihli bir feragat alabilirisiniz.
 
Üstad, Düzce TSO ya bazen İstanbul ve Ankara'dan da Mali Müşavir arkadaşlarımız gelip giderler. Buradaki Ticaret Sicil İşlemlerinde de yardımcı olmaya çalışırız, nasıl onlar bize Ankara ve İstanbul 'da yardımcı olurlarsa. Kendilerinin ve benim de ortam fikrimdir: Başınıza bir sıkıntı mı almak istersiniz, Düzce TSO ya gidin.

Yani bir hafta önce A.Ş. pay devri yapıyorum. Sermayenin tamamı ödenmemiş olduğundan devir yapamazsınız şeklinde cevap alıyorum.Daha ne diyim.

Bu genel kurul stresini yaşıyorum şimdi de.

Cevaplarınız için teşekkür eder,saygılar sunarım.
 
Vekalette yeni pay alma/almama ile ilgili yetki var mı? Belki o kişi vekalet yolu ile diğer ortaklar adına feragatname imzalayabilir.
 
Hayır . Yalnız vekalette şunlar var:
-oy verebilir
-teklif sunabilir
-yönetim kurulu ve denetçi seçiminde beni temsil edebilir
-benim adıma bütün dökümanları imzalayabilir
-bu vekaletin işlevi için ben varmışım gibi yapabileceğim her şeyi, vekaletimi verdiğim kişi de yapabilir.Hiçbir durumda , yetkili kılınan kişi, hiçbirşeyden sorumlu tutulmayacaktır.
 
Son maddeye göre olabilmesi gerekir. Ama sizinde yazdığınız gibi kamu kurumları olmazı olur/oluru olmaz yapma konusunda pek marifetlidir. Şansınızı deneyebilirsiniz.
 

Benzer konular

Üst