A.Ş Sgk Borcu Sorumluluğu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan teokan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ben 600 000 tl sermayeli bir a.ş te yönetim ve ilzam yetkisi olmayan % 1 hisseye sahip yönetim kurulu üyesiyim.2008-2009 tarihleri arasında sgk borcu yüzünden 17100 tl ödeme bildirimi geldi. ben sgk ya gittim ve burcun hisse oranımı değil bütün borcu kapsadığını söyledi.üzerime herhangi bir gayri menkul kaydı yok sadece eişimin üzerine bir ev kayıtlı bu evde kızkardeşi adına ödeme yapılmış ama tapu çıkarılan kişi eşim yaklaşık biz evlendikten 4 ay sonra tapu alınmış eşimin bu gayrimenkulü haczedilebilirmi şimdiden teşekkürler

Size yanlış bilgi verilmiş. Eğer Anonim şirket ise sizin hiçbir sorumluluğunuz yoktur.

Keşke sizin dediğiniz gibi olsa ama sgk dan ve bir kaç avukattan aldığım bilgi bu ttk nun 5510 sayılı kanunun 89. Maddesine göre sgk bu borcun tamamını benim ödememi daha sonra rucü davasıyla büyük ortaklardan almam gerektiğini söylediler

O zaman siz gidip vekalet verin . Buraya da sormayın. Sizi güzel bir kazıklasınlar. 89 madde aşaığda. Bakın bakalım neymiş.

"A) Tanım ve şekilMADDE 89-(1) İki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme cari hesap sözleşmesidir.
(2)Bu sözleşme yazılı yapılmadıkça geçerli olmaz.

::10 Soruda Limited ve Anonim Şirketlerde Sorumluluk::

Yukardaki link Gelir İdaresi Başkanlığı:

Amme alacağının tüzel kişiliğin mal varlığından kısmen veya tamamen tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılması halinde; kanuni temsilciler şirketin ödenmemiş borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Şirketi temsil yetkisi murahhas üye veya üyeler ile şirkette pay sahibi olmayan sorumlu müdürlere bırakılmış ise, amme alacağının bunlardan takip ve tahsiline gidilir.
Temsil yetkisi murahhas üyelere veya pay sahibi olmayan müdürlere bırakılmamış ise, yönetim kurulu üyeleri kanuni temsilci sıfatını taşımaktadırlar ve amme alacağının ödenmesinden yönetim kurulu üyeleri şahsi mal varlıklarıyla sorumludurlar.

Anonim şirketlerin ortakları şirketin amme borçlarından sorumlumudur?
Anonim şirketlerin ortaklarının, anonim şirketlerin ödenmemiş amme borçlarından sorumlu tutulacağına ilişkin herhangi bir kanuni düzenleme bulunmadığından, bu ortakların şirketlerin ödenmemiş amme borçlarından sorumluluğu bulunmamaktadır

Keşke sizin dediğiniz gibi olsa ama sgk dan ve bir kaç avukattan aldığım bilgi bu ttk nun 5510 sayılı kanunun 89. Maddesine göre sgk bu borcun tamamını benim ödememi daha sonra rucü davasıyla büyük ortaklardan almam gerektiğini söylediler
Sn.Teokan, Sn.Nizam Bey gereken cevabı vermiş. SGK'nın dediği gibi olacak olsa halka açık (hisseleri borsada işlem gören) şirketlerin hisselerine sahip olanlar da borçlardan sorumlu olurlardı ki bu da zaten mantık dışı....

sayın teokan ''% 1 hisseye sahip yönetim kurulu üyesiyim'' demiş sorusunda bu durumda ilgili dönemde ödenmeyen borçlardan sorumlu olması gerekmez mi ?

sayın nilay41 öncelikli teşekkür ederim okuma nezaketi gösterdiğiniz için.ne şirketin mal varlığı nede diğer büyük ortakların herhangi bir mal varlığı(yönetim kurulu olan diğer 2 üye)açıkçası sgk % 1 hisse sahibide olsam yönetim kurulu üyesi olduğum için 2008-2009 yılları arasındaki sgk pirim borcundan dolayı sorumlu tutuyor.ve bu karar kesin galiba???

bülent249 teşekkür ederim cevabınız için nizam beyin dediği gibi yönetim kurulu üyesi olduğum için sgk ve vergi borçlarının tamamından sorumluyum...burdan anlaşılan bu sonuç...

Yönetim Kurulu üyesi olduğunuz için ve görev bölümü yeni TTK ya göre yapılmadığı için, zaten borc eski dönem. kanuni temsilci sıfatı taşıyorsunuz. Evet sorumlusunuz.