A.Ş Sorunlu Ortakdan Nasıl Kurtuluruz?

Üyelik
14 Eyl 2005
Mesajlar
21
selamlar
Anonim şirket ortak sayısı 5 olduğu için,şirket kurulurken formalite yerine gelsin diye şirketle hiç alakası olmayan birine %10 oranında pay verilmiş.Sermaye ilk zamanlarda az iken yapılan sermaye artırımları neticesinde bu kişiye ait sermaye payı trilyonu bulan rakamlara ulaşmış.
Şimdi şirketin sermayesinin %85'ini elinde bulunduran ortak,şirketle alakası olmayan bu kişiden hisselerini geri istiyor tabi karşı taraftakide hiç hakkı olmadığı halde hisselerine isabet eden parayı istiyor.Sermaye artırımına gitsek ve o kişi artırmasa o kişinin hissesi düşecek ama tamamen bitmeyecek,bitmesi için sermayeyi 2 hatta 3 katına çıkarmak gerekiyor ama bunuda diğer ortakların imkanları yetmiyor.
Şirket nev'i değiştirsek,yani aş.den ltd,ye dönsek bu sorundan kurtulabilirmiyiz.
 
öncelikle hata zaten sayıyı tutturmak için hisse verilen kişilerin de sermayelerini, sermaye artırımında aynı oranda artırmakla başlamış. madem gerçek olmayan bir hissedarlık var neden hisse artışlarında sermayesi sabit bırakılmamış. neyse anladığım kadarı ile olan olmuş. ancak bundan sonra da sermaye artırımı yolu ile hisseyi küçültemezsiniz. sermayeyi %100 artırsanız mesela 1000.000.-YTL de %10 olan hisse 2000.000.-YTL de %5 olur ki sonuçta hakettiği rakam yine 100.000.-YTL dir, değişmez.
şirketi ltd ye çevirmek istemekle ne amaçladığınızı anlamadım. sonuçta hissedar hissedardır. nevi değişikliği yaptığınızda da şirket ortaklığı devam edecek. sermaye azaltması yoluna gitseniz para ödemek zorunda kalırsınız.
yani başta bir hata yapılmış, daha sonra bu hatalar devam ettirilmiş, hatalı atılan adımların sonucu kötü olmuş.
bence yapabileceğiniz hiç bir şey yok. ama yine de hukukçulara danışmanızı tavsiye edebilirim.
böyle durumlarda tavsiyem şirkete hissedar olarak zorunlu alacağınız kişilerin hisse devirlerinide tarihsiz olarak elinden alın ki bu duruma düşmeyin.
 
sermaye artırımı yoluyla hisse oranını düşürmek için o kişiden artışa katılmayacağına dair yazı almalısınız. ama o kişi bunu kabul etmeyecektir.
 
Ben de Sn. Kalyon gibi düşünüyorum.Bu tip işlemler çok yaptım. AŞ lerde olağan bir durumdur. Bu hisseleri vermeden önce kendisinden tarihsiz bir devir tahhüdü alınır.
Bu durumda ne yaparsınız.Zor ama sermaye artışı belki çözebilir. En azından payı azalır.
 
Evet dediğiniz gibi tam bir çıkmaz sokak.Ltd kurmak istememizin nedeni,Şu an faaliyette olan A.Ş yi tasviye etmek,aş ye ait malı mülkü ltd'ye fatura etmek ve yeni kurulan ltd 'ye istemedikleri ortağı dahil etmemek ama tüm malları fatura ettiğimiz de de trilyonluk kdv çıkacak ve bu da firmayı dahada zor durumda bırakacak.sanırım bu işin en olur tarafı bu işi kendi aralarında çözmeleri.
 

Benzer konular

Üst