fonradar

Acente ile broker arasındaki komisyonlarda belge düzeni ve vergi türü

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,714
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar.

Aşağıda biraz ayrıntıya gireceğim.Aslında sorum çok kısa olacak ama teferruatları konusunda işinize yarayacağını düşündüğüm bilgiler olacağından ayrıntıya girmeye karar verdim.

Kendi sigorta şirketimiz (acenteliğimiz) tarafından Defterdarlıktan istenen muktezada aşağıda istenenler sorulmuş ve cevabı yine aşağıda belirtildiği gibi gelmiştir.Soru 16.06.2005 te sorulmuş cevabı 27.06.2006 da yazılmış elimize 01.08.2006 da ulaşmıştır. :) Ne kadar kısa sürede cevaplandığını görmeniz için belirttim :)

SORULARIMIZIN ÖZETİ:
Sigorta şirketinin aktifinde kayıtlı demirbaş veya nakil vasıtası satışının BSMV ve KDV karşısındaki durumu ve poliçeler üzerinden aldıkları komisyonların KDV ve BSMV'ne tabi olup olmadığı

GELEN CEVAP ÖZETLE:
...
...
Buna göre;
1- Bir (A)acentesinin başka bir A acentesine yaptığı iş karşılığında aldığı komisyonlar BSMV kapsamına girdiğinden KDV'den müstesnadır.
2- Poliçe düzenleme yetkisi olmayan brokerlerin A acentesinden aldığı komisyonlar KDV'ye tabi olduğundan işlem bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
3- Brokerlerin poliçe düzenleme yetkisi olmadığından birbirlerine sağladıkları işler nedeniyle aldıkları komisyonlar üzerinden BSMV hesaplanmamaktadır.Bu nedenle bu komisyonlar genel oranda KDV'ye tabidir.
4- BSMV vergisi mükellefi olan sigorta şirketleri A acentelirinin demirbaş vb.satışları bu vergiye tabi olduğundan bu satışlarda KDV hesaplanmayacaktır.Ancak brokerlerin B acentelerinin ve tali acentelerin bu tür satışları KDV'ye tabidir.Bunların ayrıca KDV mükellefiyetleri bulunmuyorsa bu satışlara ait vergi,alıcının gerçek usulde KDV mükellefi olması halinde alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.
..
..
Yukarıdaki açıklamalara göre
A) Bir A acentesinin başka bir A acentesine yaptığı iş karşılığında aldığı komisyonlar için fatura
B) Brokerlerin A acentesinden aldığı işler karaşılığında bu acentelere ödediği komisyonlar için broker tarafından acentelere fatura
C) Brokerlerin birbirlerine sağladıkları sigorta işleri nedeniyle birbirlerinden aldıkları komisyonlar için fatura
D) Sigorta brokerleri poliçe düzenleme yetkisi olmayan B acenteleri ile poliçe düzenleme yetkisi olan A acentelerinin d.baş veya nakil v.satışı durumunda bu satışlar için adı geçen brokerler ile acenteler tarafından alıcıya fatura
düzenlenmesi gerekmektedir.
..
..

Bu mukteza kendi şirketimiz adına hazırlanmıştır.Bu muktezadan sonra 01.08.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan 5766 sayılı kanunla yapılan değişiklik gereği,der ki;
".... yetkili acenteler tarafından (sigorta aracıları) tanzim edilen poliçelere ilişkin BSMV nin beyan ve ödeme mükellefiyeti sigorta şirketlerine verilmiştir.Sigorta acentelerinin BSMV mükellefiyeti sona ermiştir."

ve yine 110 nolu KDV tebliği der ki;

" sözleşme yapma ve prim tahsil etme yetkisi bulunan veya bulunmayan sigorta acenteleri ile sigorta brokerlerinin sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemleri karşılığı aldığı komisyon bedelleri üzerinden KDV hesaplanmayacaktır.Dolayısıyla faaliyetleri tamamen bu istisna kapsamındaki işlemlerden oluşan,hiçbir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmayan sigorta aracıları bu istisna kapsamındaki işlemleri nedeniyle KDV beyannamesi vermeyeceklerdir........"

Bu kadar açıklamayı neden yazdım.Soru şu:
Bir A acentesi brokere iş veriyor.Brokerde bu iş karşılığı acenteye komisyon verecek.Verilecek komisyona karşılık acenteden belge istiyor.Bu belgede BSMV mi,KDV mi hesaplanacak veya hiç hesaplama olmayıp sadece komisyon bedeli mi belirtilecek?

Defterdarlıktan gelen muktezaya göre belgeyi acente düzenleyeceği için BSMV olmalı,fakat yeni değişen kanunla (5766) BSMV'ler sigorta şirketine yüklendiği için acenteler BSMV mükellefiyeti artık değil.KDV zaten acenteleri bu komisyonlar için bağlamıyor.Yani 2008 deki kanun değişikliği aldığımız muktezadaki (soruya ilişkin) yanıtı bir yerde saf dışı bıraktı. (mı acaba?)

Sizlerin bu konudaki yorumları ne olabilir? Teşekkür ederim,saygılar.
 
Üst