Adat Faturası Kaydı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan smmmknk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba arkadaşlar, takıldığım bir konu var,
iki tane şirketimle ilgili adat faturası kesildi ortak adına, bunu faiz geliri olarak değerlendirdiğimize göre kdv sini ilave edilecek kdv'ye eklemeyi düşünüyorum.
Ancak bir kaç yorumda matraha eklenmelidir diye okudum.
Sizin fikriniz nedir?

Teşekkürler..

Sayın smmmknk

Bu konuda iki görüş var.

1-Görüş

.
689- Diğer Olağandışı Gider Ve Zararlar (B) 5.900,00

391- Hesaplanan KDV (A) 900,00

642- Faiz Gelirleri (A) 5.000,00

.
950- KKEG (B) 5.900,00

951- KKEG(-) (A) 5.900,00
.

2-Görüş

131 Ortaklardan Alacaklar (B)
679 Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar (A)
.

Ben 1 görüşü uyguluyorum

Son düzenleme:
Sayın smmmknk,

KDV ile ilgili olarak bu konuyu yıllardır yazıyorum ama tek başıma düzeltemiyeceğim kesin. Faiz Geliri de olsa Kestiğiniz hatta kesmediğiniz tüm faturaların matrahlarını matrah bilgisine eklemelisiniz. KDV beyannamesine de baksanız size sorduğu soru şudur "Teslim ve Hizmetlerin karşılığını Teşkil Eden Bedel". Bu aynı zamanda "Fatura Kesmemiş Olsanız Dahi" herhangi bir "Teslim" yada "Hizmet" gerçekleştirdinizse KDV açısından "Vergiyi Doğuran Olay" meydana gelmiş demektir. Bu da Matrahı beyannameye eklemenizi gerektirir. Beyannamedeki İlave edilecek KDV miktarı Matrah * Oran sonucu eğer 391 hesapta biriken tutardan kuruş farklarına sahipse bu farkı yazıp 391'e eşitlemeniz için ayrılmış bir alandır. ( Fazla ise bu alana eklenir Eksik ise İndirilecek KDV'ye eklenir )

Ortağın Borcuna adat yürütmüşsünüz (bunun doğru yada yanlışlığını tartışmayacağım ) ancak yeni TTKK' ya göre;
1. Ortağın şirkete borçlu kalması mümkün değildir. Hesabın kapalı olması gerekir. 31.12.2014 'de borcu tahsil etmeliydiniz.
2. Borçlu kalabilmesinin tek şekli Avans Kar Dağıtımı yapılmış olmasıdır, eğer gerekçe buysa o zaman da adat yürütülemez.

Ben bu ayrıntıyı düşünürüm.

Sayın smmmknk

Bu konuda iki görüş var.

1-Görüş

.
689- Diğer Olağandışı Gider Ve Zararlar (B) 5.900,00

391- Hesaplanan KDV (A) 900,00

642- Faiz Gelirleri (A) 5.000,00

.
950- KKEG (B) 5.900,00

951- KKEG(-) (A) 5.900,00
.

2-Görüş

131 Ortaklardan Alacaklar (B)
679 Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar (A)

.

Ben 1 görüşü uyguluyorum

üstadım ikinci görüşte ufak bir ek yapıyorum..
391 hesaplanan kdv

Son düzenleme: