Adi Ortaklık Araba Alımı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan fugenc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
50-50 hisseli bir adi ortaklık var.. Araba alımı yaptılar.. Notrede alım-satım adi ortaklık üzerine olamaz ancak ortaklar üzerine olur demişler.. Onlar da alımı ortaklardan birinin üzerine yapmışlar, ruhsat öyle çıkmış... Bu uygulama doğrumudur? o zaman bu araba nasıl gider gösterilir?
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

Adi Ortaklıklar tüzel kişilğe haiz olmadığından "Ali .... ve ortağı" gibi bir satış ve tescil işlemi mümkün değil, Satış işleminin her iki ortağın adına müştereken yapılması gerekir. Bu şekilde alınan taşıtı envanterinize dahil edebilirsiniz.
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

Ortaklardan sadece birnini üzerine olması problem çıkarır mı??
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

Sadece ortaklardan birinin adına bulunan taşıt envantere dahil edilemez, Adi ortaklığa kiralama yoluna gidilmesi gerekir.
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

teşekkürler, o takdirde sanırım arabanın yarısını ortağın üzerine geçirmesi gerekecek..
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

Arabanın yarısını devretmek noter, ruhsat vb. işlemlerinden dolayı masraflı olacağından pek sıcak bakmıyorlar.. Kiralama nasıl yapılır??
 
Ynt: adi ortaklık araba alımı

Kiralamak da masraflıdır. En az Kasko bedlinin %10' u oranında kira bedeli göstermeniz gerekir, bunun Stopajı ve kdv'si var.
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

Konunun üzerinden 4 yıl geçmiş ancak aynı olay bizimde bir müşterimizin başına geldi, peki burada olayın mahiyetine bakmak gerekmez mi?
Sonuçta adi ortaklığın üzerine alınmaması tapu yada noterden kaynaklanan bir sorun!
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

Şu anda 4 yıl önceki alım satım noter masrafları yok 70 TL noter masrafı var tekrar satış yapıp düzeltilebilir.

Kolay gelsin
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

Adi ortaklığın üzerine ne taşınmaz bir mal varlığı ne de bir taşıt alınamıyor.Noterler ve tapular bu devirleri yapmıyor.
Ancak ortaklardan biri üzerine yapılabiliyor devirler.
Bu durumda da ortak üzerine alınabilen bir taşınmaz yada taşıt aktife alınamaz deniyor.Ancak bende olayın mahiyetine bakmak lazım diyorum? Bu adi ortaklık sadece kiralayarak faaliyetini devam ettiremez yaa.!!!
Orada sorun var gibi.
Bunun ile ilgili bir kanun yada dayanak yok, bulamadım, varsa da bilen bulan paylaşırsa sevinirim.

Teşekkürler.Kolay gelsin.
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

Adi ortaklık üzerine alınamıyor.Ancak adi ortaklığın ortakları hisseli olarak alıyorlar aracı ,yani ruhsatta bütün ortakların isimleri yazıyor.

aynı şekilde bir adi ortaklık mevcuttu bende geçen ay kapanışını yaptım.
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

Bu konuyu bir hesap uzmanına ve bir de ymmye sordum, onlarda olabileceğini söylediler.Tapu yada noterin yaptığı kendi iç düzenlemeleri sonucu izin vermiyorlar, vergi konusu açısından olayın mahiyeti bakımından kayıt edilip indirilebilir gibi bir sonuç çıkardılar.

Ayrıca internetten de aşağıdaki makaleyi buldum, bu makalede sermaye olarak konan diyor ancak aynı yoldan giderek açılıştan sonrada aktife kayıt edilebileceğini düşünüyorum.

Adi ortaklığın bir olumsuzluğunu da öğrenmiş oldum aslında, kuracaklara kesinlikle bu bilgiyi vermek gerekir.

Ahmet ESEN

Fahri Hesap Uzmanı

Gelirler Eski Genel Müdürü

ADİ ORTAKLIĞIN ARACI

1- Adi ortaklığın tüzel kişiliği yoktur. Bu nedenle araçlar dahil, tescile tabi olan hiç bir menkul veya gayrimenkul mal, adi ortaklık adına tescil edilemez.

Buna göre adi ortaklığın kendine ait aracının veya bir iş yerinin olması imkansız mıdır? Örneğin bir kamyon sahibi, şoförü ile birlikte adi ortaklık olarak çalıştığında, kamyon sahibi aracını, şoför de emeğini koyarak bir adi ortaklık kuramaz mı? Bu halde kamyon deftere yazılarak adi ortaklığın aracı kapsamına giremez mi?

Evet bu halde, kamyon adi ortaklığın ortaklarından birisi adına trafikte tescilli olsa bile adi ortaklığın ekonomik varlığı arasında sayılır, kamyon adi ortaklığın olur. Yasal dayanağı ise işte şöyle;

2- Borçlar Kanunu Hükmü.

Adi ortaklık bu kanunda adi şirket olarak tanımlanmıştır. Madde hükmü, ?Şirket, bir akiddir ki, onunla iki veya ziyade kimseler, saylarını ve mallarını bir gayeye erişmek için birleştirmeyi iltizam ederler.? (BK md.520) şeklindedir.

Maddede söz edilen ?Say? emek, ?iltizam etmek?, gerekli kılmak, ?mal? ise, menkul ve gayrimenkul iktisadi kıymetleri ifade eder.

Buna göre taraflar arasında yazılı veya sözlü bir akid yapılarak emek ve malların birleştirilmek suretiyle bir adi ortaklık kurulabilir. Tescilli veya tescilsiz olsun şirkete konulan mallar artık şirketin malı sayılır.

Adi ortaklık için yazılı sözleşme yapılması, ortakların hisselerinin belli edilmesi ve KDV ve muhtasar mükellefiyetinin bu sözleşmeye göre vergi dairesine tescil ettirilmesi gerekir.

?Bir şeyin mülkiyetini sermaye olarak koyan şerik, şirketin feshi üzerine yapılacak tasfiye neticesinde o şeyi aynen iktisap edemeyip o kimsenin sermayesi ne miktar kıymet için kabul edilmiş ise o kıymeti isteyebilir.? (BK md.538)

?Şirketin iktisap ettiği veya şirkete devredilen şeyler, alacaklar, ayni haklar, şirket mukavelesi dairesinde müştereken şirkete ait olur. Bir şerikin alacaklısı hakkını ancak o şerikin tasfiyedeki hissesi üzerinde kullanabilir.? BKmd.534)

Bu hükümlere göre adi ortaklığa sermaye olarak konan araç ve iş yerleri adi ortaklığın defterine yazılır ve adi ortaklığın malı olur. Her türlü gideri indirilir, amortismana tabi tutulur.

Bu yazı Maliye Postası Dergisi'nde yayımlanmıştır.
 
Ynt: Adi Ortaklık Araba Alımı

ruhsata birinci ortağın adı ve bilgileri yazılıyor arka sayfada hak sahibi olarak diğer ortağın adı yazılabiliyor aynı durum bizim başımızda yeni oto aldık faturayı ortaklık adına ruhsatı ise dediğim şekilde çıkardık.
 
iyi günler...
arkadaşlarla işyerine gitmek için ortaklaşa bir minibüs aldık. 13 kişi 15-20 bin arası bir minibüs aldık, ve onunla gidip gelmeye başladık. araç şu an bir kişi üzerine hususi ve her masrafını ortak karşılıyoruz (yakıt, vergi, sigorta, arıza, bakım vs.). şimdi bunu resmi olarak ortak yapmak istiyoruz. aracı herkesin üzerine yapmak istiyoruz, zira trafik bize inanmakta güçlük çekiyor, olmaz, servistir felan belge istiyor.... araç ticari değil hususi ve ticari de yapmak istemiyoruz zaten ticari bir faaliyet yok... emniyete notere maliyeye gittik önce şaşırdılar bir kaç yeri arayıp sordular olabilir felan dedilern ancak şimdi emniyet noter görüştüğünü araç hisse oranı hesaplaması zor, olmaz başka yere sorun gibi geçiştiriyorlar... trafik yönetmeliğini okuduk olmaz diye bişey yazmıyor olur da yazmıyor...

şimdi arkadaşlar biz vatandaşlar 10-15 kişi ortak hususi araç alamaz mıyız? bunu ruhsata üzerimize kayıt edemez miyiz?
 
Üst