Adi Ortaklık Hisse Devrinde KDV

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
8,412
Konum
İSTANBUL
Adi ortaklık hisse devrinde KDV



Soru: Adi ortaklık şeklinde faaliyette bulunan bir galerideki ortaklık hissemi devretmeyi düşünüyorum. Hissemi devrim KDV ye tabi mi? C.D.

Cevap: Adi ortaklıklarda hisse devri ortaklığı sona erdirmiyorsa, hisse devir işlemi KDV ye tabi değildir. Örneğin; 5 ortaklığı olan bir adi ortaklıkta ortaklardan birinin hisse devri ortaklığı sona erdirmediğinden, hisse devri KDV ye tabi değildir. Ancak, hisse devri ortaklığı sona erdiriyorsa, hisse devri KDV ye tabi tutulması gerekir. Örneğin; 2 ortaklı bir adi ortaklıkta, ortağa yapılacak hisse devri, ortaklığı bitireceğinden hisse devri KDV ye tabidir.

Şayet hisse devrinizden sonra adi ortaklık devam edecekse, hisse devriniz KDV ye tabi değil. Ancak; belirttiğimiz gibi hisse devrinizi ortağınızı yapıyorsanız ve hisse devrinden sonra ortaklık kalmıyor ve ortaklık şahıs işletmesine dönüyorsa hisse devir işleminiz KDV ye tabidir.



Tek konutu olan özürlü emlak vergisi ödemez

Soru: Yüzde 40 özürlüyüm. Ve kendime ait İzmit?te bir dairem var. Emlak vergisinden vergiden muaf olabilir miyim? Bu konuda yardım ederseniz sevinirim. Vergiden muaf olmak için ne yapmalıyım? B.A.

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek meskene sahip olan özürlüler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, emlak(bina) vergisi ödemez. Dairenizin brüt alanı 200 m2 yi geçmiyorsa ve dairenizi muayyen zamanlarda dinlenmek maksadıyla kullanmıyorsanız(yazlık olarak kullanmıyorsanız), Bakanlar Kurulunca sağlanan sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanır ve emlak(bina) vergisi ödemezsiniz. Bunun için; bağlı olduğunuz belediyeye bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor. Dilekçeye, tam teşekküllü Devlet hastanesinden alacağınız özürlü raporunuzun aslı ile, Özürlülere ait ?İndirimli Bina Vergisi Formu? nu düzenleyerek eklemeniz gerekiyor.

Ekrem Sarısu
 
Ynt: Adi Ortaklık Hisse Devrinde KDV

iyi günler benim sorum ferdi işletmenin adi ortaklığa dönüşmesi halinde fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği düzenlenecekse ne şekilde fatura kesileceği kdv hesaplanacaksa bunu kimin ödeyeceği hakkındadır
 
hayırlı geceler,

adi ortak mükellefim,ortak hissesini diğerine devr edecek.ortaklığın sermayesi sözleşmede yazmıyor.ortaklığın hisse işlemleri nelerdir.?diğer ortağa fatura kesilecek mi ? ne üzerinden kesilecek ? hisse pay tutarı belli değil ?
 
Eğer 2 ortaklı (adi ort.) tek kişilik şahıs işl. geçiş olacak ise adi ort. ilgili kapanış işlemleri ve yoluna devam edecek ile ilgili açılış işlemleri yapmalısınız. Yoluna devam edecek olanın daha önceden GV ve GGeç V. kodları açık olduğundan dilekçe ile durumu izah ederek kdv, muhtasar gibi diğer kodların açılmasını sağlamalısınız.
 
önce noterden fesih olacak galiba,sonra vergi dairesi kapanışı ve ardından tek kişi şahıs devam edecek ( açılış yapılacak -defter tasdik )
 
Noterden fesihe falan ihtiyaç yok arkadaşlar. 2 kişiden ibaret bir adi ortaklık ise işletme türü değişeceğinden ortaklık kapanışı yapılacak. Yani işletmede bulunan herşeyin faturası kesilecek. Bu durumda her iki ortakta olayın vergisel boyutuna ortak demektir.
Adi ortaklık 2 den fazla ortaktan oluşuyorsa, ortaklardan birinin ayrılmasıyla işletme türü değişmediğinden Fatura kesilmesine ihtiyaç bulunmamaktadır. Ortaklıktan ayrılan vergi dairesine ''ortaklıktan ayrıldığını ve GV ile G.Deçici vergi mükellefiyetinin kapatılmasını talep eder. yoklama vs. olay biter.
 
Üst