Adi Ortaklık Kapanışı Hakkında.

weronx

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ara 2012
Mesajlar
221
Konum
izmir
Adi ortaklıkta kapanış olmadan bir ortağın başka bir iş için ( kendi adına ) açılış vermesi durumunda bu açılış şube olarak mı değerlendirilir teşekkürler.
 
Merhaba ;

Bence hayır. Adi ortaklık mükellefiyeti ayrı ,ortaklardan birinin kendi adına işletmesinin olması ayrı bir mükellefiyettir.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler bende öyle düşünmüştüm fakat vergi dairesinden diğeri kapatılmadan açamassınız denmiş
 
Merhaba ;

Tabi, burada esas olan işyeri adresi ise tekrar irdelemek gerekir.İlk sorunuzda farklı düşündüğüm için o şekilde yanıt vermiştim.Sorular biraz daha açık bir şekilde sorulsa verilecek yanıtlar daha sağlıklı olacaktır.
 
ortaklığın işyeri adresi farklı bir ilde ortaklardan biri başka bir ilde aynı türden iş için işe başlama verdiğinde bu açılış şube açılışın şube açılışı olarak değerlendirileceği belirtilmiş. Ortaklığın kapatılmaması durumunda şube olarak başlatabileceklerini belirtmişler doğrumudur ?
 
Merhaba ;

Anladığım ; AB adi ortaklığının x ilinde mükellefiyeti devam ederken ortak A başka bir yer olan y ilinde aynı tür işi yapmaya başlayacak olmasıdır.Hiçbir sakınca yoktur.

AB adi ortaklığına ilişkin bildirimler/beyannamaler bağlı bulundukları vergi dairesine bildirilecek/beyan edilecek.Ortak A 'da bağlı bulunduğu vergi dairesine beyanda bulunacak. Ama gelir vergisi açısından ortaklıktan üzerine düşen payı da dahil ederek iki işletme hesabı özeti ya da gelir -gider tablosu ile geçici ve yıllık gelir vergisini atlamayınız.
 
üstad, bu dedğiniz aynı il içinde olursa nasıl olur ? aynı vergi dairesi sınırları içersinde olursa nasıl olur ?
 
Merhaba ;

Aynı il ya da aynı vergi dairesi sınırları içerisinde de olabilir. Aynı vergi dairesi ise zaten sorun yok demektir.Tüm bildirimler ve beyannameler buraya yapılacaktır.

Muhtasar beyanname ( ödemenin yapıldığı yerdeki ) den dolayı vergi dairesi farklı olabilir.( VUK Madde-98 )
 
Son düzenleme:
yan yana iki dükkandan birinde adi ortaklık olarak diğerinde tek kişi olarak olabileceği gibi adi ort İstanbul şahıs olarak Kars ilinde dahi olabilir. şahıs işi vd farklı ise adi ort bağlı olduğu vd g.geçici ve yıllık beyan kodlarının kapattırılması istenmiş olabilir. Bildiğim kadarı ile bu beyanlar için şahıs işyerinin bağlı olduğu vd kod açtırılması gerekmekte.
 
Son düzenleme:
adi ortaklığı olan kişi aynı zamanda şahsi ortaklıktanda faaliyete başlaması halinde kdv ve stopaj yönündende mükellefiyet kaydı açılmalı, faaliyetlerindeki gelirleri gecici ve gelir için birleştirerek vermelidir. Şayet şahsi faaliyeti farklı vergi dairesinde ise orada şube olarak mükellefiyet kaydı açılmalıdır ancak terk vergi dairesinde stopaj ödenmesi bakımından mükellefiyetsiz şube açılabilir (zorunluluk yoktur ödevli isterse stopajını şube olacak vergi dairesine de beyan edebilir)
 
Üst