Adi Ortaklıkta Ortak Adına Alınan Araç

Üyelik
7 Ara 2011
Mesajlar
36
Konum
denizli
Merhabalar, Adi ortaklık bilanço defteri bir mükellefimiz var, faaliyeti oto alım-satım ve kiralama. Ortaklardan birisi kendi TC numarası ile kendi adına bir araç alıp satmış, aracın alışına dair alış faturasını da bize gönderdi şimdi de ortaklık adına kullanmış oldukları faturadan satış faturasını kesivermemizi istiyor. Bildiğim kadarıyla şahıs adına düzenlenen bu faturayı ortaklıkta kullanamam yada nasıl kullanabilirim. Birde bunun form BA BS'si var, karşı taraf BS'de beyan edecek ben BA'da beyan edemiyeceğim. Ortaklığı hiç karıştırmadan kendi şahsı adına alım satım yaptığını varsayarsak bu defa da kendi adına vergi dairesinden yeniden bir mükellefiyet mi açılacak?

Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Alış faturasının alıcı kısmında kendi şahsi adını değil, adi ortaklığın unvanı ve vergi numarasını yazdırması gerekirdi.
Adi ortaklıklarda ortaklık adına araç alım satımı yapılamadığı için noterde ortaklardan biri adına bu yapılabilir. Ancak faturalı işlemlerde (Yani normal bir vatandaştan almadığı sürece) adi ortaklık vergi numarasının kullanılması gerekirdi.
Ayrıca şahıs üzerine almış ise de siz bunu bu faturayı kayıtlarınıza almamanız gerekirdi. Bunu da faturasız olarak, firmaya sokmadan şahıs üzerinden vergisiz satardı. Tek seferlik olacağını varsayarak söylüyorum. (Bu arada bu kişi için ayrı olarak bir de şahıs firması açma seçeneği de olabilir.) Bu durumda onun için Kdv ve Muhtasar mükellefiyeti açtırmanız gerekir. Ayrı bi fatura bastırmanız ve oradan çalışmasını sağlayabilirsiniz.
 
Üst