uyumsoft

Ahzu Kabz.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZİNDAN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Şirket yetkililerinin temsil ve ilzam yetkilerine ahzu kabz yetkisi ekletiyorlar.Ticaret odasının sayfasın da da ilgili karar örnekleri var.?

Bu ahzu kabzın anlamı ve nerelerde kullanıldığını bilen varmı acaba.?

Teşekkürler.
KOlay gelsin.

Ynt: Ahzu Kabz.?

Evet ahzu kabz yetkisi olmazsa para tahsili yapamazsınız. Aldığınız parayı saklayamazsınız. Bunu başka amaçla kullanamazsınız.

Sayın Zindan: Ahzu Kabz yetkisi demek.....
Bir alacağın tahsili, ya da bir miktar paranın alınması demektir. Dolayısıyla Bir kimsenin temsilcisi veya vekili sıfatıyla, kendine ayrıca yetki verilmemişse, bir para tahsilatı yapamaz Dolayısıyla müvekkili adına tahsilat yapabilmesi için Verilen vekalette parayı almaya da yetki (ahzu kabza yetki) verilmiş olması lazımdır
Diğer taraftan Ticari mümessiller her halukarda temsil ettikleri işletme sahibinin ticari işlerinden alacaklı oldukları mal ve paraları ahzukabza yetkilidirler. T.T.K. ilgili Madde 449 - maddesi" Ticari mümessil, bir ticarethane veya fabrika veya ticari şekilde işletilen diğer bir müessese sahibi tarafından işlerini idare ve müessesenin imzasını kullanarak bilvekale imza vazetmek üzere sarih veya zımni kendisine mezuniyet verilen kimsedir."
Müessese sahibi, vekaletnameyi ticaret siciline kaydetdirmeğe mecburdur
Sizin bahs ettiğiniz şirket yetkilileri ise ticari işletmenin sahibi bulunduklarından ana sözleşmeye böyle bir şerhin eklenmesine gerek olmadığını düşünüyorum.

Eğer şirketse vardır. Bütün vekaletnameler için geçerlidir. Bu yetki ayrıca belirtilmemiş ise parasal hiç bir işlem yapamazlar. Noterler ve resmi daireler, bankalar bu söze mutlaka dikkat ederler. Yoksa tahsilat yapamaz.

sayın : nguro
şirket müdürleri dışında şirketi temsil etmek için verilen vekaletnameler için dediğinize katılıyorum, ancak Şirketin sahibi ve kurucusu olan şirket müdürleri için ayrıca bu tür bir yetki almalarının gerekli olmadığını belirtmiştim. yoksa elbette şirket yetkililerinin üçüncü bir kişiye vereceği vekaletname için ayrıca yetkilendirilmesi gerekir tabi.

MEMET ORHAN ' Alıntı:
sayın : nguro
şirket müdürleri dışında şirketi temsil etmek için verilen vekaletnameler için dediğinize katılıyorum, ancak Şirketin sahibi ve kurucusu olan şirket müdürleri için ayrıca bu tür bir yetki almalarının gerekli olmadığını belirtmiştim. yoksa elbette şirket yetkililerinin üçüncü bir kişiye vereceği vekaletname için ayrıca yetkilendirilmesi gerekir tabi.

http://www.ito.org.tr/ITOPortal/Dokuman/ahzukabzltdsti.doc

Linktende görüleceği üzere istanbul ticaret odası internet sayfasına böyle bir karar örneği koyduğuna göre sanırım şirket müdürleri için de ahzu kabz yetkisi lazım oluyor.

Bilgiler için teşekkürler hepinize.

Kolay gelsin.