Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

MEMET ORHAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Haz 2006
Mesajlar
490
Konum
GAZİANTEP
68 no.lu ökc. tebliği ile ....altında veya üstünde olsa dahi ?fatura yerine geçen belge? olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması uygun görülmüştür şeklinde deki düzenleme çerçevesinde.
istasyon işletmesi estemesi halinde tek fişi iptal edip onun yerine fatura düzenlemesinde bir sakınca olurmu? böyle bir durumda muhasebe kaydı hangi belge dikkate alınarak gerçekleştirilmesi gerekir.
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Çıkan fiş iptal edilip, onun yerine araçlara irsaliye kesilir. Kesilen irsaliyeler 7 günü aşmayacak şekilde faturalaştırılıp muhasebe kayıtlarına alınır.
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

sayın champell59
ilginiz için teşekkür ederim, ancak benim söylediğim aynı gün kesilip yerine düzenlenecek fatura ile ilgiliydi, tebliğin ilgili bölümü fişlerin alacının faturaya dönüştürülmesi talebinin uygun görüp görülemeyeğine ilişkindir. Konuyu bu açıdan değerlendirmek daha uygun olacaktır.
bu konuda verilen muktezalarda ökc. fişlerinin faturaya dönüştürülmesi taleplerinin 68 no.lu tebliğ düzenlemesi karşısında uygun görülmemesi yönündedir. Ancak, iptal edilen ökc. fişi yerine istasyon işletmesi tarafından fatura düzenlenmesi halinde herhangi bir müeyyide uygulanacağı yönünde bir düzenlemede bulunmamaktadır.
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Merhaba,

Yazar kasa fişinin; kesilecek faturanın dip koçanına zımbalanması şartıyla, yapılabilen bir uygulamadır.

Diyelim ki %5 iskonta yapacaksınız. Hazliyle pompadan çıkan yazar kasa fişinde iskontoyu gösteremezsiniz. Bu durumda; yazar kasa fişinin dip koçana zımbalanması şartıyla, fatura edilebileceği hususu tebliğde açıklanmıştır.


Burada dikkat edilmesi gereken husus. Fatura kesilmesi durumunda; kesilen faturalar 5.000 TL yi aşıyorsa BS formuna yazılmalıdır.

Fatura koçanına iliştirilen yazar kasa fişleri günlük z raporundan düşülerek kayıt edilir. Faturalar ayrıca muhasebeleştirilir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.38.15.02/ÖKC/21/92 ...../...../2008
KONU : Fatura Düzenleme.


İlgi: 15.02.2008 tarih ve 1000 kayıt sayılı dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; ???..Vergi Dairesinin ???.vergi kimlik numarasındaki mükellefiyetinize konu akaryakıt istasyonunuzda Ödeme Kaydedici Cihaza bağlı akaryakıt pompalarından yapılan satışlarda, bazı müşterilerinizin yazar kasa fişlerinin iptal edilerek faturaya dönüştürülmesi talebinde bulunduğu; kanunen bu süreçte yapılması gerekenleri ve özellikle iptal olunan bu yazarkasa fişlerinin iptal olduktan sonra müşteri de mi yoksa istasyon muhasebesinde mi kalacağı konusunda yazılı bilgi verilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257'nci madde hükmü gereğince, Maliye Bakanlığına tanınan yetkiye dayanılarak, 07.09.2006 tarih ve 26282 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanmaları Mecburiyeti Hakkındaki Kanunun 68 Seri No.lu Genel Tebliğinde; akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişlerin, fatura düzenleme tutarının (2008 yılı için 600,00 YTL) altında veya üstünde olsa dahi "fatura yerine geçen belge" olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması uygun görülmüştür.

Diğer taraftan, aynı Tebliğin 2'nci bendinde ise; akaryakıt pompaları ödeme kaydedici cihazlara bağlanmış olan istasyonlardan;

a) Taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler kullanılarak (fiş üzerinde "Taşıt veya müşteri tanıma sistemi faturaya dönüştürülecek" ibaresi bulunan)

b) Bazı kurumlar tarafından geliştirilen özel kartlar kullanılarak (akıllı kart vb.)

c)Taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler olmaksızın müşteriler ile akaryakıt dağıtım şirketleri veya istasyon işletmecileri arasında yapılan özel anlaşmalara dayanılarak, gerçekleştirilen ve faturası mal teslimini müteakiben belirli periyotlarla düzenlenen akaryakıt satışlarına münhasır olmak üzere,bu satışlara ilişkin faturanın (katma değer vergisi açısından vergilendirme dönemi aşılmamak şartıyla) onbeş gün içinde dağıtım şirketleri ve/veya akaryakıt istasyon işletmecilerince Vergi Usul Kanununa göre toplu olarak düzenlenmesi uygun bulunmuştur.


Ödeme kaydedici cihaza bağlı pompalardan, yukarıda belirtilen şekillerden herhangi birine göre akaryakıt satışı yapılması halinde, düzenlenecek faturanın her iki nüshasının ekinde; faturaya dönüştürülen fişlerin tarihi, numarası, ("Taşıt veya Müşteri Tanıma Sistemi Faturaya Dönüştürülecek" ibaresi olan fişlerin faturaya dönüştürülmesinde, fişlerin tarih ve numarasının belirtilmesine gerek yoktur.) taşıtın plaka no.su, akaryakıt cinsi, miktarı ve tutarı liste halinde belirtilerek, faturanın düzenlendiği tarih itibariyle hazırlanarak kaşelenip imzalanan listeler gerektiğinde ibraz edilmek üzere faturayla birlikte muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Taşıt tanıma, müşteri tanıma vb. sistemler kullanılmadan özel anlaşmalara dayanılarak yapılan ve yukarıda belirtildiği şekilde faturası sonradan düzenlenen akaryakıt satışlarında ise, ödeme kaydedici cihaz fişleri üzerine "İPTAL" şerhi düşülerek iptal edilmek suretiyle adına fatura düzenlenen kişi veya kuruluşa verilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla, taşıt veya müşteri tanıma vb. sistemler, özel kartlar (akıllı kart) ile bu sistemler olmaksızın özel anlaşmalara dayalı olarak yapılan akaryakıt satışlarında, yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda belge düzenine uyulması, bu sistemler dışında yapılan satışlarda ise; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257'nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden, akaryakıt pompalarının bağlı olduğu ödeme kaydedici cihazlar kullanılmak suretiyle otomatik olarak düzenlenen fişlerin, fatura düzenleme tutarının (2008 yılı için 600,00 YTL) altında veya üstünde olsa dahi "fatura yerine geçen belge" olarak kabul edilmesi ve bu şekilde belgelenen satışlar dolayısıyla nihai tüketiciler veya vergi mükelleflerince yapılan fatura düzenleme taleplerinin dikkate alınmaması gerekmektedir

Bilgilerinize rica ederim.
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Merhaba,

Müktezada benim söylediğim hususlara aykırı bir durum mu gördünüz;

Alıntı yapma nedeninizi anlamadım......

Saygılarımla,
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Merheba;
Benim sorum, fişin bire bir fatura ile aynı tutarda olması halinde, müşterinin ısrarı üzerine akaryakıt istasyonu tarafından fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği ile ilgilidir. bu konuda görüşlerinizi payşlaşırsanız sevinirim.
ilginize teşekkürler
saygılarımla,
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Merhaba,

Mevzuatta düzenlenmesi durumunda karşılaşılabilcek bir cezai işlemden bahsedilmiyor.

Bunun yanında; atıyorum istanbuldan Kars'a bir iş için gideceksiniz. Arkadaşınızın aracıyla daha rahat gideceğinizden dolayı onun aracını aldınız. Bu durumda akaryakıt fişini işlemektense, istasyondan kendinize fatura kestirmek istemenizden daha doğal bir durum olamaz.

Buun için kesilmesinde bir behis yoktur.

Saygıarımla,
 
Ynt: Akaryakıt ist. fişin faturaya dönüştürülmesi

Merhaba,
Değrlendirmelerinize katılıyor ve ilginiz için teşekkür ediyorum.
 
Üst