fonradar

Akaryakıt Satışı Ve Taşıma İrsaliyesi

Üyelik
6 Haz 2012
Mesajlar
16
Konum
mersin
Merhabalar, Bir Petrol Firmasından motorin satın aldık 20.000 litre kadar. Bize satış yapan firma dağıtıcının dolum tesisinden yakıtı kendi tankeriyle alıp bizim mülkümüzde bulunan akaryakıt depomuza taşımasını yaptı ve yakıtı boşalttı... Petrol firmasıyla taşıma irsaliyesi konusunda fikir ayrılığına düştük...
1-Onlar dağıtıcının dolum tesisinden aldığımız yakıt kendi özmal tankerimizle deponuza dökene kadar bize ait olduğundan sevk irsaliyesi düzenlenmesi yeterlidir diyor...
2-Bende kendilerine yapılan satış petrol istasyonuna herhangi bir şekilde uğramadan direk dolum tesisinden akaryakıt depomuza taşındığını ve taşınan yakıtın bize satılmak üzere dağıtıcıdan satın alındığını bize verilen litre fiyatının içerisinde elbetteki taşıma maliyetininde olduğunu bu nedenle irsaliyeli fatura dışında taşıma irsaliyesi de düzenlenmesi gerektiğini petrol firmasına ilettik ancak ikna edemedik!
Şimdi siz değerli arkadaşlara sorum şu benim siparişim doğrultusunda dağıtıcı firmadan kendi özmal tankeriyle alıp akaryakıt depoma taşınması hususunda taşıma irsaliyesi düzenlemek zorundalar mı değiller mi? Bu konuda herhangi bir bağlayıcı tebliğ vs. varmı??
Şimdiden teşekkür ederim...Kolay gelsin...
 
vuk 240 md. taşıma irsaliyesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme aşağıdaki gibidir.

A) Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzelkişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar.

burada işletme kendi taşıtı ile kendi malını taşıyorsa taşıma irsaliyesi düzenleme mecburiyeti yoktur. nakliyeciye taşıttırıyorsa eğer nakliyecinin düzenleme zorunluluğu vardır.
 

Benzer konular

Üst