fonradar

Aktife Alınmamış Araç Hakkında?

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
2004 yılında şirket adına satın alınıp tescili yapılan binek aracın şirketin aktifine alınmamış olduğunu farkettik.Şirket aktifinde kayıtlı olduğunu düşünülmüş olduğundan şu ana kadar benzin sigorta vs.gibi gider faturaları işlenmiş...
1-Geçmiş e yönelik bişey yapamayacağıma göre bundan sonrası için neler yapabilirim.Araç tescilde şirket adına ve şirketin işlerinde kullanılıyor.
2-diyelimki bu aracı şu anda satmaya karar verdik fatura düzenlemek mecburiyetinde olurmuyum?alıcı ısrarla benden fatura isterse ne demem lazım
ii çalışmalar...
 
kaydedilmemiş taşıt

hemen kaydedin ve satışta faturayı kesin. ödeme kaydını ort ch ile yapabilirsiniz. kaydettiğiniz giderler farkına varılırsa ancak vergi mahkemesinde çözülür.
 
2004 yılındaki noter satış sözleşmesini defterlere 2006 da işlememin sakıncası yokmudur.
 
Bu sene en erken hangi tarihte kayıt yapabiliyorsanız o tarih itibarıyla, eğer defterleri bastırmadıysanız devir bilançosu ile ortak c/h alacaklandırarak aktife kayıt edin.
Belki usul yönünden tenkit edilirsiniz ama öbür tarafdan aktifinizde olmayan bir aracın giderlerini indirdiğiniz için matrah farkı çıkar.
Vergi ziyaı cezası daha ağır olabilir. KDV indirimi falan yapmayın.
Alış bedeli de noter senedinde yazılan kadar olsun.
 
sayın metyo o aracı bir şekilde işlemek zorundasın. yoksa yapılacak satış anlamsız kar olur ve olmayan bir girişi çıkmak gibi bir yanlış da olur. benim şahsi görüşüm trafikde şirket adına tescil edilmiş ama envantere geçmemiş ise zaten bu durumdan şirket zararlı ve bunun unutulduğu açıktır. sorun çıksa dahi zamanında yapılmayan kayıttan dolayı çıkar o da usulsüzlük cezası olur.
 
İlginize teşekürler
Bu durumda amortisman mevzusunu nasıl ele alacam aktife girdiği yılımı baz alacağım yoksa tescilin yapıldığı yılımı?
 
bilgi ve yorumlarını esirgemeyen siz değerli arkadaşlara teşekürü bir borç biliyorum..Teşekürler..
 
sayın metyo amortisman uygulamasını 2004 kıst ve 2005 yılının tümü için hakkını kaybettiniz. ancak 3 yıl + kıst dönem farkını ayırabilirsiniz.
 
Üst