Alacak Faizinde Tevkifat

Üyelik
27 Ocak 2009
Mesajlar
38
Konum
ankara
Değerli arkadaşlar
Tam mükellef kurum tarafından diğer bir tam mükellefe kuruma düzenlenen faiz faturasında KDv haricinde %10 tevkifat yapmam gerekip gerekmediğini mevzuatı günlerdir karıştırmama rağmen bulamadım. Yapmam gerekiyorsa bu işlemin hesap kaydı nasıl olmalıdır.
Yardımcı olursanız memnun olurum.
 
Sayın Nguroy

Hakedişlerden %3 tevkifat yaparken her çeşit alacak faizinden %10 ibaresini okuyunca araştırmaya başladım. Ancak GV Md.75 de konu geçerken Md.94 gerek olmadığını söylüyor. çelişkide kaldım.
 
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesi kapsamında, dar mükelleflere ödenen her nevi alacak faizi kurumlar vergisi stopajına tabidir. 2009/14593 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yabancı devletler, uluslararası kurumlar veya yabancı bankalardan ya da bulunduğu ülkede mutad olarak kredi vermeye yetkilendirilmiş olup sadece ilişkili bulunduğu kurumlara değil tüm gerçek ve tüzel kişilere kredi veren kurumlardan alınan her türlü krediler için ödenecek faizler üzerinden hesaplanacak stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir. Diğer kurum ve kuruluşlardan alınan krediler için ödenecek faizler ise %10 oranında stopaja tabi tutulmaktadır.
Dolayısıyla, kredi sağlanan grup firması banka ve finans kurumu olmadığı sürece, ödenecek faiz tutarlarının brüt tutarı üzerinden 10% oranında kurumlar vergisi stopajı hesaplanması gerekmektedir. Yurt dışındaki grup şirketinin bulunduğu ülke ile Türkiye arasında Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması bulunması halinde, anlaşmada belirtilen oranların dikkate alınacağı tabiidir.​
deniliyor ancak uygulamada bu işlemin kaydı ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.
 
nguroy üstad
günlerdir okumadığım makale ve mevzuat maddesi kalmadı ama dar mükellef yazdığına hiç dikkat etmemişim.
tekrar çok teşekkür ederim.
 
Üst