Alış İadeleri

Üyelik
21 Haz 2005
Mesajlar
1
satış iadeleri için 610 satistan iadeler hesabini kullaniyoruz...

peki ya alis iadeleri bunun bi standardi yok bildigim kadariyla, tek duzen hesap planinda alis iadeleri die bi hesap yok. mesela 150'ye giren alislarin iadesi hangi hesapta izlenmeli yada 770'e 730 'a giren alislarin iadesi hangi hesapta izlenmeli; dogru hesap hangisi ???
 
alış iadeleri

Merhaba

Sormuş olduğunuz soruya aynen yazdığınız gibi cevabınızı da kendiniz vermişsiniz. Mal alışını yaptığınız da aldığınız hesap 150 ise iadesini yaparken de 150 den çıkıyosunuz. Veya 770 - 730 gibi hesaplara alınmış ise çıkışı da aynı şekilde. Sadece bildiğiniz gibi KDV durumunu beyannamede İlave edilecek KDV 'ye hesap planında ise 391 alt hesabında izlemeniz gerekmektedir.

İyi çalışmalar ve iyi günler dileklerimle
 
alış iadeleri

sayın scapula,

ben sayın skara'nın dediğine katılmayacağım. çünkü; 730 ve 770 bir gider hesabıdır ve dönem sonlarında 771 karşılık hesabıyla kapatılır ve 632 hesapta toplanır ve daha sonra kar/zarar ile kayıt kapatılır. 150 hesapta mutabıkız çünkü bir satış ve gelir elde etmiyorsunuz. 770 hesap için iadelerde 679 olağan dışı gelir ve karlar hesabı kullanılır.

saygılar,
 
alış iadeleri

Sayın Melek81


679 hesap adında anlaşılacağı üzere Diğer Faaliyetlerden Olağan Gelir ve Karlar yani firmanın faaliyeti dışında gerçekleşen durumlar için söz konusudur. Dolayısıyle sözü edilen iadeler firmanın faaliyeti ile ilgili iadeler olması sebebiyle alışı yapılan mal veya hizmet girişte kayıt altına alınmış olduğu ilgili hesaptan iade edilmektedir.

Sizin belirtmiş olduğunuz vergisel anlamda bir değişiklik yaratmamasına karşın Tek Düzen Hesap Planı Muhasebe Uygulama Tekniği açısından doğru bulmuyorum.
 
alış iadeleri

Sayın melek81
sayın skara nın da dediği gibi 679 hesabı tekrar irdelemenizde yarar var sanıyorum..

kaldı ki mal iadelerinde de 150 veya durumuna göre 730 - 740 - 760 - 770 gibi gider hesaplarından düşüm yapmalısınız.
saygılarımla
 
alış iadeleri

sevgili arkadaşlar mal satışlarındaki iadeleriniz muhasebe kayıtlarınız doğru
yanlızca bildiğiniz gibi hizmetin iadesi olmaz hizmet iadelerinde genellikle faturaları ters kayıt yaparak kayıtlara alırız.bunlarda 7'li gider hesaplarıdır saygılar
 
alış iadeleri

aynı konuya bağlı olarak başka bir şey sormak istiyorum ; aldığımız hammadde diyelim demir, demirin bir kısmını iade edecez bu nedenle sevk irsaliyesi düzenlememiz gerekmekte ancak iade miktarı kg olarak malı aldığımız yerde tartılıyorsa irsaliyemizi ne şekilde düzenlememiz gerekmekte
ikinci olarak lütfen mazur görün ilgili bir açıklama bulamadım, irsaliyeleri kural olarak faturaya bağlamak zorundamıyız sanırım eğer değil isek irsaliye üzerine nasıl bir açıklama yapmamız gerekmekte
teşekkür ederim
 
alış iadeleri

Sayın Konsilyer,

Sevk İrsaliyesi düzenlenmesinde kural olarak ;

Fatura bulunsun veya bulunmasın mal hareketinin mutalaka sevk irsaliyesine bağlanması mecburiyeti bulunmaktadır.

Fatura kesmeniz gerekmiyorsa irsaliyenizde malınızı sevk ederken irsaliyenin açıklama bölümünde faturalaştırmama gerekçenizi göstererek örneğin; "İşlemsiz İade Olduğundan Fatura Edilmeyecektir" ibaresini yazmanız uygun olabilir.

Ancak örneğinizde belirttiğiniz almış olduğunuz hammaddenin iade bölümüyle ilgili kısmınında kg alama durumuna geldiğimizde bildiğiniz gibi sevkiyatlar sırasında irsaliye mecburidir.

Saygılarımla,

İyi çalışmalar
 
alış iadeleri

ilginize teşekkür ederim, peki sattığımız mal kendi iş yerimizden alınacaksa irsaliyeyi alıcı düzenlemeli o halde sevk irsaliyesi no ve tarih kısmına en iyi şekilde hangi açıklamayı yapabiliriz
 
alış iadeleri

Sn. Konsilyer

Anlayışınıza sığınarak. Sorunuzu anlayamadım. Eğer malı sattıysanız ve mal alıcıya ulaştıysa, alıcı bunun bir kısmını size iade etmek istiyorsa alıcı irsaliyesini düzenlesin. İade yaptığı güne ait tarihi irsaliyeye yazsın.

Fakat anladığım kadarıyla mal hala sizde. O zaman alıcı neden irsaliye düzenliyor?

Saygılarımla
 
alış iadeleri

Sanırım net açıklamamışım, önceki verdiğim örneklerden bağımsız bir soru;
mal satışı yapıcam ancak malı işyerimde teslim edicem bu nedenle irsaliye düzenlemicem yanılmıyorsam (vuk md 230/5) ancak düzenlemem gereken faturada irsaliye no ve tarihi bölümlerine ne yazmam gerekli
 
alış iadeleri

Sayın Konsilyer


Bu gibi durumlarda kendi kestiğiniz faturadaki irsaliye tarih ve numarası bölümüne herhangi bişey yazmadan Fatura Üzerine "Malı Alıcıya Müessesede Teslim Edilmiştir" İbaresi yazmanız yeterlidir.

Ancak kişisel kanaatimce ilerleyen zamanlarda problem yaşamamak ve neyin nasıl olduğunu unutmamak adına Kendi faturanızın üzerine Alıcının İrsaliyesinin tarih ve numarasını not etmeniz ve faturanızın arkasına bir kopyasını eklemeniz yararınıza olacaktır.

Saygılarımla


İyi Çalışmalar
 
Konuyu hortlatacam arkadaşlar ancak benzer bir durumda yardıma ihtiyacım var,

5. ayda 730 hesaba alışım var bu 9. ayda bu alışımın iadesini yapmam gerekiyor. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olabilir misiniz?
 
Üst