Alışveriş Çeklerinde Kdv?

sercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Kas 2006
Mesajlar
625
Konum
İSTANBUL
Merhaba Şirketimiz personeline bayramda vermek üzere ticari ilişkisi olan bir zincir marketten alışveriş çeki aldı.50 ytl+kdv olarak aldığımız çeklerin faturası %8 üzerinde kdv hesaplanarak düzenlenmiş.Bunun sebebini araştırdım fakat bulamadım bence %18 olması gerekir diye düşünüyorum neden %8 ????
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

Muhasebesini tuttuğumuz firmalardan biride aynı şekilde ykm mağazalarından hediye çeki alıyor.Bende dikkat ettim %8 olduğunu, kimseye sormadım, ancak aklıma gelen en mantıklı açıklaması; verilen hediye çeklerinin sadece %8 kdv'nin geçerli olduğu tekstil ürünlerinde kullanılacak olması olabilir.Yani büyük ihtimalle hediye çekleri sadece tekstil ürünleri için kullanılabilecektir.





Kolay Gelsin.
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

Anladımda bizim aldığımız çekler büyükbir zincir markete aittir.Yani textilden gıdaya elektronik eşyadan kozmetiğe herşey ürün portföyünde mevcut.Sadece çeklerin üzerindeki ibare alkol alımıı yapılamaz bu benim kafamı karıştırıyo..
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

Alışveriş çeklerinde uygulama 2 şekilde olmaktadır.

1. Fatura alışveriş çeklerinin teslimi anında kesilmektedir.
2. Fatura, alışveriş yapıldığı anda kesilmektedir.

1. Uygulamada alışveirş çeki düzenleyen firma fatura kesmekte, ancak hangi ürünlerden alınacağını bilemediği için KDV yi % 18 olarak hesaplamaktadır. Bu durumda alışveriş çeki ile alınan emtianın KDV oranının eksik olmasının bir zararı bulunmamaktadır ( Vergi kaybı açısından ). Eğer alışveriş çekine ilişkin faturada KDV oranı % 8 alınırsa, alınacak emtialara sınırlama koymak gerekir.

2. uygulamada ise zaten bir sıkıntı bulunmamaktadır.
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

Sayın A.B.G

Aldığımız çekler için marketin bize kesmiş olduğu faturanın kdv si %8 18 değil.
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

merhaba,

eğer fatura açıklamasında "alışveriş çeki" yazıyorsa kdv %18 olarak hesaplanmak durumundadır.
yok eğer "temel gıda" ya da "tekstil/giyim" yazıyorsa kdv %8 olarak hesaplanmak durumundadır.
öncelikle incelenmesi gereken durum budur.

%18lik kdv uygulandıysa fişler personele normal dağıtılabilir, ama özellikli bir ürün grubu yazılmışsa, fişlerin üzerine "yalnızca ......................... grubu ürünler için geçerlidir." şeklinde kaşe vurulmalıdır.
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

Konuyla ilgili bir yazı...

ULUSAL BASIN (GÜNCEL YAZILAR, HABERLER)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Zuhal KIZILOT - Hediyelerin yerini çekler aldı
(11.01.2007)
Küçük büyük ne alırsanız alın, alışveriş yapmak çok güzel. Biz bayanlar için ise muhteşem. Bu konuda ne yaparsak yapalım, ‘Adımız çıkmış dokuza, inmez sekize’...
Küçük büyük ne alırsanız alın, alışveriş yapmak çok güzel. Biz bayanlar için ise muhteşem. Bu konuda ne yaparsak yapalım, ‘Adımız çıkmış dokuza, inmez sekize’. Şimdiye kadar bu geleneği bozan bir bayana rastlamadım. Rastlayacağımı da zannetmiyorum.

Hazır söz alışverişten açılmışken, özel günlerde birbirimize aldığımız hediyelerden de bahsedelim.

Günümüzde teknoloji, hayatımızın hemen her aşamasında yer alıyor. Alışverişleri internet üzerinden yapmaya başladık. Mağaza mağaza dolaşarak alışveriş yapmanın keyfini, masa başında internet üzerinde yaptığımız alışverişlerde aldığınızı zannetmiyorum. Ancak zaman kısıtlı olduğu için bunu yapmaya zorunlu kalabiliyoruz.

Alışverişin yerini internet, hediyelerin yerini de hediye çekleri aldı.

Hediye çekleri

Bazı firmalar, önemli günlerde, çalışanlara ya da iş yaptıkları kişilere, hediye çeki vermek suretiyle kendi zevkleri ve ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş yapmalarına imkan sağlıyorlar.

Hediye çeki uygulamasında, hukuki olarak üç taraf bulunuyor.

- Hediye çekini satan

- Hediye çekini satın alıp dağıtan

- Hediye çekini alan, kişiler

Bu uygulama hediye verenler için zamandan tasarruf sağlıyor, hediye alanlara ise kendi zevkleri ve ihtiyaçlarına göre alışveriş yapmanın keyfini veriyor. Kısacası bu durumda kaybeden yok, her iki taraf da kazanıyor.

KDV’ye tabi değil

Bir hizmet ya da faaliyetin KDV’ye tabi olabilmesi için ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti kapsamında bir mal teslimi veya hizmet ifası olması gerekiyor. (KDV Kanunu md. 1/1)

Bu doğrultuda vergiyi doğuran olay, bir malın teslimi veya hizmetin yapılması oluyor. Hediye çeki uygulamasında ise hediye çekini alan açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmiyor. Çünkü hediye çekleri, belli bir parayı ihtiva ediyor ve çeki alan kişiye o miktar karşılığında alışveriş yapma imkanı veriyor. Sonuç itibariyle hediye çekinin satışı sırasında, yukarıda belirttiğimiz anlamda bir mal teslimi ya da hizmet ifası söz konusu olmuyor.

Bu konuda Maliye Bakanlığı’nın bir özelgesi de var. Özelgeye göre;

‘Herhangi bir mal teslimi ve hizmet ifasını göstermeyen hediye çeklerinin verilmesi ile KDV yönünden vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir. Bu nedenle, hediye çeki satan firmaların hediye çeklerini dekont vererek belgelendirmeleri ve alınan bedelleri avans olarak muhasebeleştirmeleri gerekir.’

Özelge’den de anlaşıldığı gibi hediye çeki karşılığında alınan bedeller, avans niteliğinde olduğundan KDV yönünden vergiyi doğuran olay gerçekleşmiyor.

Ancak avans bedelleri için fatura düzenlenmiş ise faturada gösterilen bedelle sınırlı olarak, KDV açısından vergiyi doğuran olay meydana geliyor. (KDV Kanunu Md.10/b)

Hediye çeki uygulamasında, çeklerin satış aşamasında, fatura kesilmesi durumunda da faturada gösterilen bedel kadar KDV ortaya çıkıyor.

Kaynak: Star Gazetesi
 
Ynt: Alışveriş Çeklerinde Kdv?

çok teşekkür ederim yardımlarınızdan dolayı...

saygılar,
 
Üst