fonradar

Ambalaj malzemeleri vs.

Üyelik
16 Kas 2006
Mesajlar
2
merhaba,
sadece ticari mal alım satımı yapan mağazalar için ambalaj malzemeleri, askı vs. stokları hangi hesapta değerlendirmek gerekiyor ?
alındığında 157 hesaba alıyorum, kullanıldığında 760 hesaba gider kaydediyorum
yanlışmı yapıyorum acaba ?
 
Ynt: Ambalaj malzemeleri vs.

aslında, muhasebe uygulama genel tebliği:1'deki 150 hesabın açıklaması kafamı karıştırdı

150. İLK MADDE VE MALZEME

Üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak üzere işletmede bulundurulan hammadde, yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır.

150 hesabı mal/hizmet üretimi için kullanılıyor diye düşünmüştüm hep
 
Ynt: Ambalaj malzemeleri vs.

Ancak kilit nokta su siz üretim işletmesi değilsiniz bunun için 157 DİĞER STOKLARda izleyip,satış anında 621 STMM atmanız daha doğru olur.
 
Ynt: Ambalaj malzemeleri vs.

Sattığınız ürünü koymak için aldığınız poşet satılan mal maliyeti ile ilgili değildir ki! Pazarlama, satış dağıtım gideridir.
 
Ynt: Ambalaj malzemeleri vs.

Bilindiği üzere maliyet bedeli; bir iktisadi kıymeti elde etmek veya değerini artırmak amacıyla yapılan harcamaların toplamını ifade etmektedir.

Sizin sorunuzdan anladığım kadarıyla iktisadi kıymet zaten elde edilmiştir. Ayrıca bu poşet ve askı satışı yapılan ürünün ambalajlanması amacıyla kullanılacaktır. Yani bu ürünlerin ticareti yapılmamaktadır. Diğer tarafdan alınan bu askı ve poşetler ticari malın bir unsuru veya maliyeti de değildir. Burada poşet ve askı, ticari malları satış anında ambalajlamak için kullanılacağından sayın g705' katılıyorum.
sayın saydin77 yaptığınız işlemler doğrudur. 760 nolu hesabın kullanılması gerekir.
 
Ynt: Ambalaj malzemeleri vs.

pazarlama dağıtım gideri olabilemesi için faydası tükenmiş maliyet olması gerekmekte.
burda iki yol kullanılabilir.
ilk önce stoklara alıp. eğer bir kartela veya stok kartıyla hareketleri izleyebiliyorsanız kullanılan ve faydası tükenen maliyetleri pazarlama satış dağıtım giderlerine atabilirsiniz.
eğer ambalaj malzemelerini stokdan veya harici kartela ile takip edemiyorsanız tüketim ortalamalarına göre 180 hesapla taşıyıp ilgili aylarda gidere çekebilirsiniz.
1-konunun 621 hesapla alakası yoktur.
2-direkt gidere atabilmeniz için ürünün veya hizmetin faydasının tükenmiş olmasına dikkat etmelisiniz.
 

Benzer konular

Üst