amortisman listesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan YAKAMOZZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
17 Ara 2008
Mesajlar
76
değerli üstadlar çalıştığım firma ankara ve çevre illere üretim-pazarlama hizmetti sunmakta. gercekten büyük bir şirketiz, araştırmalarımda şirketımızın amortisman listesinin olmadığını gördüm. ve yetklı muhasebecimize de sordum çok açıklayıcı bi cevap alamadım gayri meşru şeylerden bahsetti. şimdi sizlerdem ricam, nedir ? bu amortisman listesi hesap planında 287 nolu hesap hiç işlem görmemiş 2007 yılında bi bakiye var o da sürekli açık halde, devredıyo bi sonraki senelere. ve ne şekilde amortisman listesi cıkarılır. karar detferınde yazmalı mı ? uygulaması nasıldır ayrıntılı bilgi verirseniz çok memnun olurum diğer dostlar da istifade etmiş olurlar.


teşekkürler
 
Ynt: amortisman listesi

Amortisman ayırmak zorunlu değildir. Belki şirketi karlı göstermek için yapmışlardır.
 
Ynt: amortisman listesi

Selamlar,öncelikle 287 yerine 257 demek istediniz sanıyorum.Bu amortisman olayı aslında çoğu meslektaşımızın korkulu rüyası.Çünkü nedense düzgün bir listeye veya amortisman defterine rastlamak mucize haline geldi.Önerim geçmişini bilmiyorsanız hiç dokunmayın.Amortisman ayırmak keyfidir.Kaldı ki ayrımaya çalışırsanız süresi dolmuş olanlara mükerrer ayırmış olabilirsiniz ki bu da kaş yaparken göz çıkarmaya benzer.Eğer amortisman listesi oluşturmaya karar vermişseniz bu konuda önerim nacizane şunlar olacaktır.
1- Geçmiş yıl defterler veya kayıtlarından duran varlık ve amortisman hesaplarını kontrol edin,artış ve azalışları listeleyin.Bununla ilgili total rakamlar anlamında bilançoların önceki ve cari dönem kalemlerinden de faydalanabilirsiniz.Duran varlık alışlarını çıkarıp ayrıca demirbaş dosyası yapabilirsiniz.
2- Duran varlığın satın alındığı tarihi biliyor fakat amortisman ayrılıp ayrılmadığını bulamıyorsanız alındığı tarih itibari ile amortisman oranına göre (süresi dolmamışsa tabi) amortisman ayırmaya devam edebilirsiniz.Ayrılmayan amortismanlar uçtu gitti bu arada.
3- excel de veya amortisman defterinde bulabildiğiniz ölçüde demirbaş ve amortisman listesi oluşturmaya çalışın.
4- Komple temizlik yapayım derseniz demirbaş listenizdeki varlıkları (böyle bir liste varsa tabi) teyit ederek elde mevcut olmayanlara fatura çıkışı yapmak suretiyle listenizi temizleyin.257 hesabınıda bilmiyorsanız bu fatura kayıtları ile kar-zarar durumuna göre kapatın.

Şimdilik bunları önerebilirim.Saygılar.
 
Ynt: amortisman listesi

Direk "amortisman ayırmak zorunlu değildir" ibaresine sahip bir madde yok, varsa da ben bilmiyorum; ancak genel hükümlerden yorumla bu sonuç çıkartılır.

"Amortismanın her hangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz."

gibi.
 
Ynt: amortisman listesi

Merhaba,

Amortisman mevzuu VUK 313,314,315,316,317,318,319,320,321 nolu maddelerinde düzenlenmiş; amortisman uygulama şekilleri, özel durumlar bu maddelerle düzenlenmiştir. Dikkat edilmesi gereken husus amortismana tabi iktisadi kıymetlerde amortisman ayrılması hususu ihtiyari bırakılmamıştır.

Keza SPK ve Muhasebe standartları açısından bakarsak amortisman ayrılmamamış olması işletme giderlerini aktifleştirmek suretiyle kardan düşmemek anlamına geleceği için, bilançodan faydalananları yanıltma amacı güdüldüğü ve bunun suç teşkil edeceği hususunuda atlamamak gerekir. (Örneğin Arthur Adams'ın başını yiyen enron vakası)

Bunların yanında amortisman ayrılmamış bir sabit kıymetin satışı sırasında daha önce amortisman ayrılmadığı için satış karı düşük çıkacaktır. Bu durumda dönemsellik ilkesi açısından bakarsak olaya geçmiş dönemde oluşması gereken amortisman giderlerinin o dönemde düşülmediği için demirbaşın satışında karı düşürücü bir unsur olarak dikkate alınmasıda "Amortismanın her hangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz hükmüne aykırı olacağından eleştiri konusu olacağı inancındayım. Bu yüzden geçmiş yıllarda ayrılmamış amortismanın cari dönemde giderleştirilemeyeceği açıktır. Tekrar etmek istiyorum amortismanın düşülmesi gereken dönem düşülmemesi neticesinde sabit kıymetin değeri azalmamış olacağından. Net aktif değeri iktisap bedeli olduğundan geçmiş dönem giderlerininin satış anında karı azaltıcı unsur olacağı açıktır.

Bu yüzden satış anında geçmiş dönem giderleri KKEG ye atılarak amortisman ayrılması gerekir. Bu şekilde oluşacak karda beyan edilecektir.

Hatta daha iyisi satışı beklemeden amortismanları tesbit edip KKEG olarak değerlendirin ve bundan sonrası için amortisman ayırın;

Saygılarımla,
 
Ynt: amortisman listesi

Amortiaman ayrılması mevzuu Vergi Usul Kanunumuzun Amortisman mevzuu ile ilgili tüm hükümleri birlikte değerlendirildiğinde vergi mevzuatımız açısından amortisman ayırmanın zorunlu olmadığını söylemek mümkündür.Ancak Geçmiş dönemlerden ayrılmayan amortismanlar elbette K.K.E.G. olacaktır.

Amortisman yönteminin seçimi ve amortismana tabi varlıkların yararlı ömürlerinin belirlenmesi işletmelerin takdirine bırakılmıştır. Buna bağlı olarak, benimsenen yöntemlerin ve tahmin edilen yararlı ömürlerin veya amortisman oranlarının kamuya açıklanması finansal tablo kullanıcılarınca işletme yönetimi tarafından belirlenmiş politikaların gözden geçirilmesine ve diğer işletmelerle kıyaslamalar yapılabilmesine olanak tanıyan bilgiler sağlar.(TMS)

ayrıca,
Amortisman ayrılan bir kıymetle, amortisman ayrılmadan satışı yapılan bir kıymetin satıldığı yıla ait dönem karına etkisi NÖTR dür.Yanı vergi karına etkisi yoktur ve vergi kaybıda söz konusu değildir.Kendiniz de bir örnek yaparak vergi karında sonucun değişmediğini göreceksiniz.Fakat satış işleminin olmadığı önceki yıllarda amortisman ayırmadığınız için elbette vergi karınız yüksek çıkacaktır.Sahsi kanaatim dönemsellik ilkesiyle alakası yoktur ve Maliye neden amortisman ayırmadın diye size ceza kesmez aksine plaket verir.:))
Bilançoyu değerlendiren üçüncü şahıslara pekala açıklanabilir.
________________

Amortisman cetvelleri veya listeleri işletmenin olmassa olmazıdır.( Daha dün mahkemeden bilirkişiler geldi amortisman listelerimim istedi..Neden ? Mahkeme kararı ile varlık tespiti istedik ondan )

Bana göre yapmanız gereken
- ulaşabileceğiniz en eski tarihe kadar gidip, demirbaş,bina,taşıt vs. listelerini çıkarmak.
-Bunların yıllar itibari ile atılması gereken amortisman tutarlarını tespit etmek(excell çok program var)
-Ve bu cwetvellerle , bilançonuzun kalemlerinin turmasını sağlayıcı muhasebe işlemlerini yapmak.
 
Ynt: amortisman listesi

arkadaşım işin zor ben öyle bişey yapmıştım iğneyle kuyu kazmak gibi demirbaşı var faturası yok ne zaman kayıda girmiş belli değil amortisman hangisine ve hangi yıl ayrılmış belli değil bu tür şeyler gelebiliyor.. Allah kolaylık versin
 
Ynt: amortisman listesi

basar03 ' Alıntı:
Amortisman ayrılan bir kıymetle, amortisman ayrılmadan satışı yapılan bir kıymetin satıldığı yıla ait dönem karına etkisi NÖTR dür.Yanı vergi karına etkisi yoktur ve vergi kaybıda söz konusu değildir.Kendiniz de bir örnek yaparak vergi karında sonucun değişmediğini göreceksiniz.
Açıkçası ben yaptım amortisman ayrılmadığında o yılki kar düşük çıkıyor.Siz bu konuda bir örnek verebilir misiniz?
Benim örnek şöyle
Firma 2007'de 10.000 YTL makine alıyor. Faydalı ömrü 5 yıl. Normal amortisman uyguluyor. 2009'da 10.000 TL'ye satıyor. 2009 karına etkisi
Amortisman ayırdığında;
100 10.000
257 6.000
253 10.000
649 6.000

Amortisman Ayırmadığında

100 10.000
253 10.000

Amortisman ayırmış olsaydı. 2009 karına 6.000 TL ilave etmesi gerekirken, amortisman ayırmadığı için 2009 karı düşük çıktı. Yani ayırmadığı amortismanı ATİK'i sattığı yıl giderleştirmiş oldu.

Sonuç, amortisman ayrılmayan kıymetin satılması durumunda dikkat edilmezse indirim hakkı olunmayan amortisman gideri indirim konusu yapılabilir.(Uzman Beyin uyardığı nokta)
 
Ynt: amortisman listesi

Not: Sn. yorumcular anlatmak istediklerinizi kısa ve öz olarak yazarmısınız.

Bazı dönemlerde bilerek ya da bilmeyerek amortisman ayırmadık diyelim. MDV elden çıkartılırken kayıtlardaki Birikmiş amortismanımı mahsup edeceğiz.?
 
Ynt: amortisman listesi

dogan76 ' Alıntı:
Bazı dönemlerde bilerek ya da bilmeyerek amortisman ayırmadık diyelim. MDV elden çıkartılırken kayıtlardaki Birikmiş amortismanımı mahsup edeceğiz.?

Ne kadar amortisman ayırıp giderde kullanmışsanız o kadarını geri çekeceksiniz.Saygılar
 
Ynt: amortisman listesi

Hakikaten bu yorumlara ihtiyacım vardı teşekkürler üstadlar.
 
Ynt: amortisman listesi

dogan76 ' Alıntı:
Bazı dönemlerde bilerek ya da bilmeyerek amortisman ayırmadık diyelim. MDV elden çıkartılırken kayıtlardaki Birikmiş amortismanımı mahsup edeceğiz.?

Hayır bilerek yada bilmeyerek döneminde ayrılmayan amortismanı demirbaş satış karını düşürücü unsur olarak kullanamayacaksınız. Konuyu bir örnekle açıklamak isterim,

1.000 TL %20 oranlı bir asbit kıymet 4. yılda satılsın 600 TL ye satılsın

600 - (1.000-(3*200))= 200 kar

Ama sadece 1. yıl ayrılmış diğer yıllar ayrılmamışsa;

600- (100-200)= 200 zarar çıkar

oysa VUK 320. ne diyor
Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.
yani ayrılmayan amortisman dönemi dışında maliyet unsuru kullanılamaz.

Bu yüzden ikinci işlem şöyle yapılmalıdır.

------------------------ / / ------------------
689/770 KKEG 400

257 400
------------------------ / / ------------------
100 600
257 600

255 1.000
679 200
------------------------ / / ------------------

Bu sayede ayrılmayan amortisman takip eden dönemde satış karını düşürü unsur olarak kullanılması önlenmş olacaktır.

Saygılarımla,
 
Ynt: amortisman listesi

Öncelikle Uzman Bey'e bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ben de aslında amortisman ayırmanın ihtiyari bir hak olduğunu düşünüyordum. Ama yazdıklarınızdan sonra ilgili bölümlere bir kez daha baktığımda şu sonuca ulaştım.
Amortisman ayırmak ihtiyari değildir. Her yıl amortisman ayrılmalıdır. Ama bunun giderleştirilmesi ihtiyaridir. Ne demek istediğimi şöyle açıklayayım.
Öncelikle kanunun lafzı çok önemli. Amortisman bölümünde ise buna özellikle dikkat edildiğini gördüm. Bazı hükümler yapılabilir, olunabilir diye biterken bazıları özellikle yapılır, olunur gibi kesin hüküm ifade eden kelimelerle bitiyor.
Şİmdi buna bir kaç örnek verelim.

Madde 313 Son fıkra
Değeri 670 -TL yi aşmayan peştemallıklar ile işletmede kullanılan ve değeri 670, -YTL aşmayan alet, edevat, mefruşat ve demirbaşlar amortismana tabi tutulmayarak doğrudan doğruya gider yazılabilir. İktisadi ve teknik bakımdan bütünlük arz edenlerde bu had topluca dikkate alınır

Madde 314
Boş arazi ve boş arsalar amortismana tabi değildir.(Kesinlik var) Ancak:
1. Tarım işletmelerinde vücuda getirilen meyvalık, dutluk, fındıklık, zeytinlik ve güllüklerle incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri;

2. İşletmede inşa edilmiş olan her nev'i yollar ve harklar; amortismana tabi tutulur.(Yine Kesinlik var. Kesinlik olmasaydı tutulabilir de denilebilirdi)

Madde 315
Mükellefler amortismana tâbi iktisadî kıymetlerini Maliye Bakanlığının tespit ve ilân edeceği oranlar üzerinden itfa ederler.(Edebilirler denmemiş) İlân edilecek oranların tespitinde iktisadî kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınır.(Alınabilir denmemiş)

Mukerrer Madde 315-
Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerden dileyenler, amortismana tabi iktisadi değerlerini, azalan bakiyeler üzerinden amortisman usulü ile yok edebilirler.(İhtiyari olduğu için özellikle edebilirler kullanılmış)Bu usulün tatbikinde;

1. Her yıl, üzerinden amortisman hesaplanacak değer, evvelce ayrılmış olan amortismanlar toplamının tenzili suretiyle tespit olunur.(Usul seçildikten sonra bu usulun uygulanmasına belli kurallar getirilmiş.Burada ve bundan sonra gelen şartlarda da cümleler kesinlik ifade eden kelimelerle bitiyor.)....
Madde 323
..............
Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir.(Şüpheli alacak ayırma veya ayırmama mükellefin iradesine bırakılmış. Burada özellikle ayrılır değil ayrılabilir kelimesi kullanılmış)

Bu örnekler çoğaltılabilir.
Toparlayacak olursak,
315. ve 314. maddelerde amortismana tabi iktisadi kıymetler üzerinden amortisman ayrılması mükellefin iradesine bırakılmamıştır. Bu kıymetler üzerinden amortisman ayrılmalıdır. Ancak ayrılan amortismanın gider olarak indirilmesi zorunlu değildir. Nitekim amortisman giderlerinin indirilmesine dayanak teşkil eden GVK'nın 40/7 maddesi şu ifade ile başlamaktadır.

"Safi kazancın tespit edilmesi için aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir"

Yani bu giderleri mükellef indirmek isterse Maliye bunu kabul eder ancak indirmezsen ille de indireceksin diye bir zorlama yok. Sadece giderin indirilmesi kabul edilmiş.

O halde geldiğimiz nokta şu Amortisman her yıl ayrılmalı, ancak ayrılan amortisman istenirse gider yazılır istenirse yazılmaz.

Bu şuna benziyor. Her gider faturalı olmalı ama faturasını aldığın bir gideri kazancın tespitinde gider olarak indirmek istemiyorsan, vergi kanunları bu gideri kazancından indirmeye zorlamıyor. Ancak indirebileceğin giderin Fatura ile tevsik etmeye zorluyor.

Amortisman konumuza geri dönersek.
Uzman Bey'in söylediklerine bir şey daha ekleyebilirim. VUK'un 320. maddesinin 3. fıkrasında
"Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir" denmektedir.

VUK'un 258. maddesinde ise değerleme
"Vergi matrahlarının hesaplanmasıyle ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespitidir" denmektedir. O halde amortisman sadece ilgili olduğu yılın vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak dikkate alınabilir.

Yani 2007 yılında satın alınan 5 yıl faydalı ömrü olan 100.000 TL değerindeki üzerinden normal amortisman ayrılan ATİK için her yıl 20.000 TL amortisman indirilebilir. Ancak bir yıl indirilmemişse o yıl amortismanının artık ileriki dönemlerin vergi matrahının belirlenmesinde gider olarak indirimi kabul edilemez.

Ancak karşılık ayrılabilir denen şüpheli alacaklarda böyle değildir. Şirket isterse alacak şüpheli hale geldiğinde giderleştirir, isterse de mahkemenin sonucunu bekler ve mahkeme sonucu alacak değersiz alacak haline gelirse giderleştirir.
 
Ynt: amortisman listesi

Sn Serhat;

Uzun açıklama güzel olmuş. Ancak kısaca bilinen ve uygulamada aynen sizin deiğiniz gibidir.
özetle;

1-Amortisman hesaplamak zorunludur. Gider olarak indirmek değil.
2-Bir yılın amortismanını ancak o yıl indirebilirsin, ayırmadığını ertesi yıla tamamlayamazsın.
3-İktisadi kıymeti satarken indirmediğin amortismanı yok sayamazsın.
 
Üst