Amortisman Ömrü Biten İktisadi Kıymet

Ali PINAR

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Kas 2005
Mesajlar
342
Konum
İSTANBUL
Amortisman Ömrü Biten İktisadi Kıymetler için yapılan bakım onarım ve parça değişiklilkeri direk olarak gider yazılabilirmi?

Örneğin bir fabrikada kullanılan amortisman ömrü biten makina revizyona alınarak bakım onarım ve tamiri yapılarak tekrar kullanıma alınıyor bu tutar da 100.000 YTL

Bu konu hakkında gider yazılabilir diye düşünmek ile birlikte aksi bir uygulama ve yorum varmıdır.

Saygılar
 
Merhaba,

Anlattığınız olayda, makina yeniden oluştuluyor gibi. Bu durumda bu yüksek giderleri makinanın maliyetine kaydedip amortisman ayırmak gerekir diye düşünüyorum.
 
İktisadi Kıymetin Değerini ve Ömrünü Artıran Giderler:

İktisadi kıymetin satın alınması sırasında üzerinde bulunmayan özelliklerin kazandırılması veya ilk satın alma sırasında bulunan özelliklerin geliştirilmesi için yapılan giderler değer (fonksiyon) artıran giderler olarak sayılmakta ve maliyete eklenmektedir. Söz konusu giderler iktisadi kıymetin kalan amortisman süresi dikkate alınarak itfa edilecektir.

Kanımca uygulama bu yönde olduğundan itfa süresi bitmiş olması birşey ifade etmez..

Kolay gele..
 
Doğrudan gider yazma sınırının üstünde olan ve sabit kıymetin değerini artırıcı nitelikteki harcamalar aktifleştirilmeli,bu sınırın altında kalan değerler ise doğrudan gider yazılımalı diye düşünüyorum..

örneğin faydalı ömrü sona eren bir araç için her ne kadar amortisman ayrılamıyorsa da o araç için alınmış ve 520 YTL sınırı aşan lastikler 2 senelik faydalı ömür süresince yani %50 oranıyla amorti edilmedir..yanlız aynı araç için 1000 lik akaryakıtta alınsa rahatlıkla gider yazılabilir..
 
Değerli meslektaşlarım;

Yukarıda verdiğim örnekte makinanın alım tarihi 1990 ve bugüne kadar kullanılmış. Dolayısı ile amortisman ömrü de tükenmiştir.

İlk iktisabında üzerinde olmayan bir özellik ve kullanım ömrünü arttırıcı revizyonların makinanın Amortisman ömrü içerisinde yapılması koşulu ile Maliyet bedelini arttırıcı unsur olarak degerlendirilmesi gerekir. Ancak 1990 Yılında alınan makinanın o dönemde %20 Amortisman uygulanarak 1994 yılında Amortisman ömrünü tamamlamıştır.

Bu tarihten sonra sadece kullanıma devam edebilmesi için yapılan masraflar 550 YTL lik sınır da dikkate alınmaksızın direkt gider yazılır.

Kaldıki örneğini verdiğim makinanın bugünkü alım değeri 600.000 Avro dur.

VUK.'nunda Amortisman ömrü tükendikten sonra yapılan bu ve benzeri masrafların maliyete dahil edilmesi gerektiğine ilişkin bir açıklamada bulamadım.

Saygılar
 
bu konunun doğrusu sanırım doğrusunun olmamasıdır. ancak mantık kuralları içerisinde, demirbaş gider sınırının bu kadar düşük olduğu bir ülkede 100000 ytl, euro gibi rakamları gidere işlemekte pek mantıklı gelmiyor. benim şahsi kanaatim, amortisman süresi dolmuş, yani normal bir amortisman süresi olmuş olsa kanundaki mantıkla, o makine hiç işe yaramıyor demektir, onda sonra siz ona bakım onarım yapıyor, tamir ediyor çalışacak hale getiriyorsunuz. yani makineniz tekrar değer kazanmış oluryor, bu durumda makinanızın değeri 0 olmadığına göre harcanan tutarı, makina maliyetine atıp, makinenizin değerini 0 dan kurtarmanız gerekir diye düşünüyorum.
 
Öncelikle itfa edilmiş sabit kıymetler kanımca henüz ekonomik değerini yitirmemişse, yani işletmede kullanılarak değer üretmeye devam ediyorsa bilançoda iz bedeli izlenmeye devam edilmelidir
Böyle olunca bu makina için yapmış olduğunuz yenileştirme gideri ekonomik ömrünü uzatacakdır. yani bu da aktife alınıp, yasal süresi içersinde amorti edilmelidir düşüncesindeyim.
 
Değerli meslektaşlarım;

1990 Yılında alınan makina için 1992 yılında söylemiş olduğum bu revizyon yapılmış olsaydı Amortisman hükümleri çerçevesinde maliyet ve kullanım ömrü arttırıcı unsur olarak değerlendirilip harcamaları aktifleştirmek ve kalan süre içerisinde amortismana tabi tutmak gerekirdi.

Amortisman 1992,1993,1994 (3) yıl için ayrılır ve %33,33 (1/3) olur iktisadi kıymetin kalan süresi içerisinde amortisman yolu ile giderleştirilirdi

VUK'nunda Amortisman mevzuunda bu konuda açıklık yoktur. Burada ihtiyaten bu tutar maliyet bedeli olarak aktifleştirilse bile makinanın Amortisman ömrü tükendiğinden yapılan revizyonun makinanın kullanım ömrünü ne kadar arttırdığı gibi bir teknik tahmine ihtiyaç vardır. Kaldıki bu tahmin yapılabilse dahi VUK Amortisman cetvellerinde yerini bulmak çok zordur. Amortisman oranı her ne kadar Maliye Bakanlığına sorulabilse de bu miktarın direkt gider yazılabileceğini düşünmekteyim.

Kısaca arkadaşlar yapılan bu harcama neden Aktifleştirmeli sorusuna genelde 520 YTL sınırı, rakamın yüksek oluşu gibi yapkaşımlar vardır. Bu ihtiyatlılık vergi matrahının tespitindeki hassasiyetlerimizden ileri gelse gerek diye düşünüyorum.

Konuyu VUK'daki hükümler çerçevesinde değerlendirdiğimizde gider yazmayı engelleyen bir nedenin olmadığını düşünüyorum.

Saygılar
 
Yat?r?m harcamalar?n?n g?derlesmesi

Sayın Arkadaslar


Gorusume gore bu durumda yapılan harcamanın aktife alınarak amortisman yoluyla giderlestirilmesidir.

Ornek vermek gerekirse

Amortisman suresi %20 olan A.T.İ.K.in

Alınma tarihinden 3 yıl sonra bakım,onarım,parça yatırımı yapılırsa(520 ytl uzeri)

Bu taktirde yeni yapılan yatırımın direk gider olarak veya A.T.İ.K kalan suresi olan 2 yılda degil yine 5 yılda amortismana tabi tutulmalıdır diye dusunuyorum.

Direk gider yazılamasını dusunen arkadaşlar yapılan yatırımın Amortisman listelerinde bulunmayan bir yatırım(harcama) olduğu taktirde(ornegin parca degisimiyle birlikte bakım onarım isciligi gibi) yapılacak başka bir şey olmadığını düşünüyorlar.

Bu iscilik harcamalarının tamamını giderlestirileceğini düsünüyorlar.

Bana gore bu dusunce şu acıdan yanlıs.

Bildiğiniz üzere Bütün A.t.i.k. lerin imali sırasında bir işçilik harcanmaktadır.Bizler nasıl ki Bu A.T.I.K.ri alıs zamanında isciligi ayırmayıp iscilik dahil aktiflestiriyoruz.

Buna gore harcamanın once veya sonra yapılması icerik itibariyle degismeyecegine göre aynı uygulamayı yapmalıyız diye dusunuyorum.

Ayrıca sure olarak omrunu doldurmuş A.T.ı.K. İz degeri uzerinden Aktifte mevcutken bu A.T.I.K.e yapılacak yeni yatırımın parca harcaması dahi olsa her miktardaki harcamanın direk gider olmasını
Dusunen arkadasların savunması A.T.I.K in omrunu tamamlamıs olmasıdır.

o zaman akla omru bitmis A.T.I.K e nasıl yatırım yapıldıgı gelmiyor mu.?

Madem omru bitmis yani yok olan bir makineye niye yatırım yapıyorsunuz?

Yatırım yapıldığına gore ortada fiziken var olan bir nesne var.

Bu nedenle iscilik dahi olsa ,amortisman süresi dolsa dahi A.T.I.K.lere 520.ytl(2006 için )uzeri tum harcamaları Aktife alarak amortisman yoluyla giderlestirmeliyiz diye dusunuyorum.

Akla takılabilecek bir diger soru şu olabilir.

Ornegin makine nin amortisman oranı %20 olmasına ragmen degıstirilen parcanın amortisman oranı % 10 olursa ne olacak.

Bu durumda şahsi gorusume gore butunluk arz ettigi için asıl olan makinenın amortisman oranını uygulamalıyız.

Çünkü biz degistirilen parcayı tek olarak değil ,parcanın takıldığı Makine olarak kullanacagız.

Sonuc itibariyle:

Amortisman Omru Biten iktisadi kıymetlere sonradan yapılan bakım onarım ve yedek parca giderlerinin 520.ytl(2006 için)direk gider olarak yazılmaması gerektigini dusunuyorum.

Aktife alınarak harcama yapılan A.T.I.K.in amortisman suresi dikkate alınarak yıllar itibariyle giderlestirilmelidir.
 
Ben de aynen Sn. NAKULA gibi düşünüyorum. Ayrıca bu vergi azaltıcı bir işlem olduğu ve tutar da önemli, hatırı sayılır bir tutar olduğu için Mali İdare bunu kesin olarak kurcalar ve matrah farkı çıkarabilir.
Bu makinanın yenisi alınmış olsaydı ne kadar ödeme yapılacaktı veya şöyle diyelim. Bu makina bir değer ifade ediyor mutlaka satılsa 0 bedelle mi satılacaktı?
 
Sayın NAKULA;

Göstermiş olduğunuz hassasiyet ve zahmetten dolayı teşekkür ederim.

Anlaşılan o ki, VUK'nun Amortisman hükümlerini değerlendirirken tarafımdan savunulan Amorisman Ömrü Biten ATİK'ler için yapılan masrafların direk gider yazılması gerektiği görüşüne katılan meslektaşım yok.

Değerli arkadaşlar

Sayın NAKULA ;

"O zaman akla omru bitmis A.T.I.K e nasıl yatırım yapıldıgı gelmiyor mu.?"
"Madem omru bitmis yani yok olan bir makineye niye yatırım yapıyorsunuz?"
"Yatırım yapıldığına gore ortada fiziken var olan bir nesne var."

demiştir.

Arkadaşlar VUK 2004 yılına kadar bize (bazı istisnalar olmakla birlikte) Normal Amortismanı %20, hızlandırılmış amortismanı %40 olarak uygulayabilme imkanı vermiyormuydu.

Maknanın Ömrü 15 yıl olsada biz 5 yıl içinde makinayı yukarıda tabir edilen iz değere düşürmüyormuyduk. Ancak makina kullanılmaya devam ediyor 10 yıl daha.

Benim verdiğim örnekte böyle bir şey 1990 yılında alınan ve 2005 yılında fiilende kullanım ömrü biten ancak 2006 yılında yapılan revizyon ile bir süre daha kullanıma elverişli hale gelen makina için hangi Amortisman ömründen ve hangi değer arttırıcılıktan bahsedebiliriz ki,

Yine sayın NAKULA "Aktife alınarak harcama yapılan A.T.I.K.in amortisman suresi dikkate alınarak yıllar itibariyle giderlestirilmelidir." demiştir.

Oysaki harcama yapılan iktisadi kıymetin kalan bir amortisman süresi yoktur.


Saygılar
 
Sayın ALİ PINAR yanlız değilsiniz aynı görüşte olduğumu belirtmiş bulunmaktaydım....

Kolay gele...
 
sevgili meslektaşlarımızın konuya devletçi bir bakış açısı ile bakmaları dikkatimi çekti.
V.U.Kanununda konuya ilişkin herhangi bir açıklama yok ise gider yazılmasında herhangi bir sakınca yoktur.Tabii bu arada mükellefin de haklarının korunması gerekiyor.
Meseleye lafz-ı ruh ile bakarsak;
İktisadi ömrünü tamamlamış ve iz düşümüne geçmiş bir iktisadi kıymetin ciddi bedeller ile yeniden yaşatılması ile yeni bir makinenin alınması arasında pek bir fark yoktur.
Neticede olmayan bir iktisadi kıymetin yeniden tesisi vardır.
Amortisman fiktif bir giderdir.
Kamu vicdanından bakarsak amortismana tabii olması gerekir.
Mukellef acısından bakarsak gider yazılabilir.
 
M.Hayri ANDAÇ' Alıntı:
İktisadi Kıymetin Değerini ve Ömrünü Artıran Giderler:

İktisadi kıymetin satın alınması sırasında üzerinde bulunmayan özelliklerin kazandırılması veya ilk satın alma sırasında bulunan özelliklerin geliştirilmesi için yapılan giderler değer (fonksiyon) artıran giderler olarak sayılmakta ve maliyete eklenmektedir. Söz konusu giderler iktisadi kıymetin kalan amortisman süresi dikkate alınarak itfa edilecektir.

Kanımca uygulama bu yönde olduğundan itfa süresi bitmiş olması birşey ifade etmez..

Kolay gele..



Ali PINAR' Alıntı:
Konuyu VUK'daki hükümler çerçevesinde değerlendirdiğimizde gider yazmayı engelleyen bir nedenin olmadığını düşünüyorum.

Saygılar


M.Hayri ANDAÇ' Alıntı:
Sayın ALİ PINAR yanlız değilsiniz aynı görüşte olduğumu belirtmiş bulunmaktaydım....

Kolay gele...



Sayın Andaç iki farklı yorumunuzu görüyorum.

Son düşünceniz hangisi?

Aktifemi alınmalı, yoksa giderleştirilmelimi?


.
 
Ali PINAR' Alıntı:
Benim verdiğim örnekte böyle bir şey 1990 yılında alınan ve 2005 yılında fiilende kullanım ömrü biten ancak 2006 yılında yapılan revizyon ile bir süre daha kullanıma elverişli hale gelen makina için hangi Amortisman ömründen ve hangi değer arttırıcılıktan bahsedebiliriz ki,



Saygılar


Sayın Ali PINAR

Şimdi size göre A.T.İ.K.kalan ömrü dikkate alınarak Amortisman ayrılmalı Şayet ömrü kalmamışsa bu A.T.İ.K.yapılacak yatırım ne miktar olursa olsun amortisman ayrılmamalı.,direk gider yazılmalı diyorsunuz.

Ayrıca Ömrü bitmiş Makinaya yapılan revizyonun değer artırmadığını ve ömrünün kısa olacağınından bahsediyorsunuz.


Değerli Arkadaşım

Sizin makinanıza özel olarak sizinde bahsettiğiniz durum olabilir.

Yani yeni yatırım yapılasa da çalışma şartlarınızdan dolayı makinanızın ömrü çok kısa olabilir.

Bu taktirde neler yapmanız gerektiği bir özelgeyle açıklanmıştır.


Özellikle son bölüme dikkatinizi çekerim.


Buna göre

Başlık Şirketin amortismana tabi iktisadi kıymetleri için 213 sayılı V.U.K.’na göre, fevkalade ekonomik ve teknik amortisman oranı uygulanıp uygulanmayacağı hk.
Tarih 10/04/2000
Sayı B.07.0.GEL.0.29/2976-317-856/16138
T.C
MALIYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 10.04.2000
SAYI : B.07.0.GEL.0.29/2976-317-856/16138
KONU : Şirketin amortismana tabi iktisadi kıymetleri
için 213 sayılı V.U.K.’na göre, fevkalade ekonomik ve teknik
amortisman oranı uygulanıp uygulanmayacağı hk.


................

İLGİ : 24.12.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçeniz incelenmiş; amortismana tabi iktisadi kıymetleriniz için 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 317 inci maddesi hükmüne dayanılarak fevkalade ekonomik ve teknik amortisman oranı uygulanmasına izin verilmesinin istenildiği anlaşılmıştır.

Talebinizle ilgili dilekçeniz ekinde yer alan listeler Sanayi ve Ticaret Bakanlığına görüşleri alınmak üzere gönderilmiştir. Alınan cevap yazısında, tarafınızca gönderilen sabit kıymet listesi üzerinde fevkalade ekonomik ve teknik amortismana tabi tutulmalarına gerek olmayanların kırmızı kalemle işaretlendiği ve söz konusu liste üzerinde işaretlenmemiş bulunan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin ise cebri çalışmaya tabi tutulmaları halinde normalden fazla aşınmaya ve yıpranmaya uğrayacakları belirtilmiştir.

Bu durumda, ekli listede gösterilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yılda 3000 saate kadar çalıştırılmaları halinde normal amortisman oranları, yılda 3001 saat ile 4800 saat arasında cebri çalışmaya tabi tutulmaları halinde normal amortisman oranlarının % 25 fazlası, yılda 4800 saatten fazla süre cebri çalışmaya tabi tutulmaları halinde ise normal amortisman oranlarının % 30 fazlası uygulanarak amortisman oranlarının hesaplanması gerekmektedir.

Ancak, amortismana tabi iktisadi kıymetler üzerinden azalan bakiyeler usulüne göre amortisman ayırdığınız ve fevkalade amortisman talebinde bulunulan iktisadi kıymetler yılda 4800 saatten fazla çalışmaya tabi tutuldukları için, azalan bakiyeler usulünde uygulanan orana yapılacak ilavenin, normal amortisman oranın % 30'u nispetinde olması ve bu şekilde bulunacak amortisman payının, iktisadi kıymetlerin cebri çalışmaya tabi tutulmaları halinde normalden fazla aşınma ve yıpranmaya uğradıkları ilgili yıl kazancından indirilmesi uygun bulunmuştur.

Diğer taraftan, şirketinizin ileride vergi incelemesine tabi tutulması halinde, sözü edilen amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yılda ne kadar saat çalıştırıldığının kanaat verici belgeler ile tevsiki zorunludur.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Bakan a.
 
İlginç bir konu. Amortisman konusunda şu hususları dikkate almak gerekir.:

1-Amortisman masrafı demirbaşın aşınması ile direkt ilgili değildir. Buna fiktif masraf denilebilir. Mesela firmaya ait olup kullanılmadan garajda bekletilen bir otomobil için her yıl %20 amortisman ayrılır. Bu otomobilin kayıtlı değeri beş yıl sonra iz değerine düşer. Ama gerçek değeri o değildir.

2-Demirbaşlara yapılan masrafları iki şekilde değerlendirmek gerekir.

a-Tamir ve bakım masrafları:
Bunlar, yapılmazsa demirbaşın kullanımı aksayacağı veya kullanılamaz hale geleceği için yapılan masraflardır. Mesela bir otomobilin fren balatalarının değiştirilmesi, motorun rektifiye edilmesi gibi. Bu masraflar direkt olarak giderlere atılır.

b-Demirbaşın özelliğini değiştiren, ilave bir mahiyet kazandıran masraflar:
Bunlar, demirbaşı ilk kayıtlara girdiği tarihteki vasfını değiştiren masraflardır. Mesela bir kamyona dingil eklenmesi, Bir gemi motorunun daha güçlü bir motorla değiştirilmesi vs. gibi

Amortisman ömrünü dolduran bir demirbaş, değeri sıfırlanmayıp iz değeri denilen bir değerle bilançoda varlığını sürdürür. Bu uygulamanın amacı yukarıda bahsettiğim hususların uygulamaya konulabilmesi amacını güder. Bu itibarla, eğer iz değeri ile takip edilen demirbaşa yapılan masraf demirbaşın mahiyetini değiştiriyor ise, yapılan masraf kayıtlı değere ilave edilir ve yeni alınmış demirbaş gibi yeni baştan amortisman ayrılmaya devam olunur. Değilse, yani yapılan masraf sadece kullanımın devamını sağlamaya yönelik ise masrafa atılır.

....................................................
 
Sayın NAKULA İki farklı görüş yok.Tek Görüş var.İki farlı görüş olduğunu nerden çıkardınız.Sayın ALİ PINAR bu konuda yanlız olduğunu belirtince bende kendi ilk açıklamam onun düşüncelerini destekleyici yönde olduğunu belirttim.
Yani iktisadi kıymetin amortismanı bitmeden eğer iktisadi değerini ertırıcı yönde herhangi bir ekleme yapılırsa kalan itfa süresi dahilinde amortismana tabi olur.uygulama bu yönde.
Ama amortisman süresi bitmiş bir iktisadi kıymet üzerinde sonradan yapılan bir değer artırııcı işlemin amortismana tabi olacağını belirten herhangi kanuni durum yok.Gerisi yorum.Bunun içinde bu tür durumlarda
kafasında soru işareti olan kişinin mutlaka özelge talep etmesi gerekir.Olay muğlak net bir ifade yok.Benim ifademde eğer lütfedip tekrar okursanız. Kanımca ifadesini bulursunuz..


Kolay gele...
 
bütün görüşler aynı yönde,

yani; amortismana tabi iktisadi kıymetin v.u.k ömrünü tamamlayarak iz bedelle bilançoda belirtilen değerine, yine aynı makina için yapılan ve bütünlük arz eden yenileme maliyetleri eklenerek yinev.u.k. belirtilen aynı ömür üzerinden amortismana tabi tutulması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.

herkese iyi çalışmalar.
 
Merhaba;
Bakıyorum ki herkes yapılan değer arttırıcı maliyetin sadece gider hesabındamı yoksa bilanço hesabındamı muhasebeleştirilmesinin doğru olduğunu tartışıyor.

Ben Konuyu şöyle ele almak istiyorum, Bu bir makine ise ve bu işletmede bir üretim işletmesi olduğunu düşünürsek, Anılan makinenin değer arttırıcı maliyetini zaten direk olarak gider hesabında muhasebeleştirmenin mantıksız olduğu kanaatindeyim. Eğer gider hesabında muhasebelştirirsek nasıl Maliyetle ilişkilendireceğiz veya hepsini bir kerette 100.000-YTL yi Genel Üretim Giderlerine atarsak nasıl net maliyeti hesaplarız. Maliyette bir şişme olmazmı? Gerçek Maliyeti yansıtırmı?

Bence yapılması gereken, Bilanço hesabında muhasebeltirilerek Amortisman yoluyla itfa edilmesidir. Bir Yıl içerisindede itfa edilen Amortisman payının, bahsettiğimiz makinenin çalışma saatleri tespit edilerek maliyetle ilişkilendirilmesi ve çalışma saatleri dışına isabet eden amortisman payının da 680-Çalışmayan Kısım Gider ve Zararları hesabında muhasebeştirilerek yapılmasının daha doğru olduğu kanaatindeyim.

Saygılarımla,
 
DEGERLİ MESLEKTAŞLARIM

KONUYLA ILGILI OLARAK NACIZANE ZANNIM VE YORUMUMU ILETMEK ISTERIM

ATIK DE YAPILAN HERHANGI BIR ONARIM YAHUT REVIZYON DA NETICE BEDEL IKTISADI KIYMETIN MALIYET BEDELININ % 20 SINI ASIYOR ISE MALIYETE ILAVE EDILIP AMORTISMAN YOLU ILE GIDERLESTIRILMESI GEREKTIGI BILGISINDE YANILIYORMUYUM

VE BU KERRE AKTIF DEGERI IZ DEGER OLAN BIR KIYMETIN AKTIF HALE GECIRILMESI HUSUSUNDA YAPILAN HARCAMALAR AMORTISMANA TABI OLAMASI GEREKMIYORMU

YORUMA ILISKIN CEVAPLARINIZI BEKLIYORUM
 
Üst