Amortismana Tabii Aracın Satışı...

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
2005 yılında alınmış olan işletme aktifine kayıtlı araç 16 ekim 2006 tarihindeki satış sözleşmesi ile satıldı.

Aracın faturasını keserken; şimdiye kadar ayrılmış olan amortisman miktarını, aracın alış fiyatından düşüp kalan miktar üzerinden mi kesilecek fatura?

Aracın satış sözleşmesindeki kasko satış bedeli dikkate alınmayacak değil mi?
 
Satış sözleşmesinde belirtilen bedel üzerinden kesilecek. noterler mutlaka aracın kasko bedeli olarak bir bedel belirtiyorlar. Ya da size soruyorlar. Eğer notere bedel bildirmediyseniz. Noterin gösterdiği bedele uymak zorundasınız. Ayrıca KDV yi de dikkate alın.
 
faturayı keserken düşülen amortismanla alakası yok, amortismanları muhasebe kaydını yaparken dikkate alıp karını hesapyacaksınız. faturayı ise satış bedeli üzernden keseceksiniz. yani aracı 20000 ytl kdv dahil satmışsanız, faturayıda 20000 ytl kdv dahil olacak şekilde keseceksiniz. ancak, kasko değerinden %20-30 oranından daha düşük değerlerde satış bedeliniz varsa, aracı daha ucuza neden sattığınızı ispatlayacağanız aracın değerindeki düşüklüğü ispatlayıcı belgerinizin olmasına dikkat edin.
 
Aracın satış sözleşmesinde Kasko Satış Bedeli: 19.900 YTL. "Beyan Bedeli" kısmında da "Beyan Değeri Belirtilmemiştir" diye yazıyor.
 
19900 tl fatura keseceksiniz. Noter sözleşmesi resmi bir evrak niteliğindedir. KDV den bahis edilmediyse dahil kesin.
 
araç satış sözleşmesi

noter sözleşmesinde kdv den bahsedilmemişse + kdv olması gerekmiyor mu? sözleşmeye kdv dahildir ibaresi konması gerek miyormu kdv yi dahil almak için?
 
amortisman tabi araç satışı

Konuyu tam anlayamdım? Fakat şu kadarını söyleyebilirim ki;

Araça hangi bedelle satıldıysa o bedelle fatura kesilmesi gerekir. Kasko değerinin %80 nine kadar fatura kesilirse sorun olmuyor, bu idareyi vergi kaybına uğramamak için bir kontrol mekanizması 100 lira araç kasko bedeli 80 liranın altına fatura kesersen sorarlar neden bu kadar düşük bedelle sattın diye ? ama 110 liraya sattıysan faturada 110 lira olması gerekir.

Maliyet değeri - Amortisman = Envanter Değeri ve
Satış Değeri > Envanter Değeri ; KAr aksi halde zarar yazılır.
 
Noter satış sözleşmesini yaparken kasko değerinin çok altında ya da üstünde bir satışa onay verir mi? Bu hususta bizim çalıştığımız noter + - %
30 marjı olduğunu söyledi. Bunun bir hukuki daayanağı var mı?

Sözgelimi kaza yapmış ve normal değerinin %10'una satabileceğimiz bir aracın %30 marjına sokulması saçma değil mi?

Böyle bir durum söz konusu olsa, aracın değer düşüklüğünü ispat için biryerlerden belge almaya gerek var mı? (takdir koms.vs.)
 
sayın cengiz bey, bu %30 +- diye kanuni birşey yoktur. ancak noter bu olaylarla fazla karşılaştığı için sizin zor duruma düşmemeniz için böyle bir uygulamaya gitmiş olabilir. eğer aracı gerçekten değerinden çok düşük bir fiyata satmışsanız, faturanızı bu bedel üzerinden kesmenizde bir sakınca yoktur. ancak vergi dairesi neden düşük sattığınızı araştıracaktır ve sizden değer düşüklüğünün ispatını isteyecektir.
 
bencede.

arkadaşlar benimde bildiğim kadarıyla noter sözleşmesinde yazılı olan kasko değeri aksi belirtilmedkçe kdv dahil satış fiatıdır ve bunlar heryıl noterler birliği tarafından belirlenen kasko değerleridir. eğer net defter değeriniz satışdeğerinizden büyükse 679 da kar göstermeniz lazım aksi halde 689 da zarar göstermelisiniz.

ama benim siz meslektaşlara farklı bir sorum olacak biz aynı zamanda 2.el oto satıyoruz (aile mesleği) bazen şirket adına araç almak isteyenler alıcakları aracın yine bir şirket adına kayıtlı olması gerektiğini çünkü fatura alabileceklerini ssölüyorlar. benim bildiğim kadarıyla noterden yapılan satış sözleşmeleri alıcı için aynı zamanda fatura niteliği kazanıyor. bu konuda müşetrilerle çoğu zman ters düşüyoruz belki hata bendedir. sizin düşünceleriniz rica edicem. saygılarımla.
 
Şirketlerin, Ticari vasfı olmayan gerçek kişilerden aldıkları otomobiller için fatura istemesi yersiz. Örneğin Araç Sahibi emekli Necati Bey aracını sattığında satış noter sözleşmesiyle olacaktır. Alıcı şirket aracı aktiflerine bu sözleşmeye göre dahil edecektir.
 
mrb.
noter satış sözleşmesi fatura veya fatura yerine kullanılabilen vesikalardan değildir.
bu yüzden vergi mükellefi olmayan kişilerden yapılacak alışlarda gider pusulası düzenlenmesi gereklidir.
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 16.11.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.44/4422-33/49938

KONU : Şirket tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak tevkifat yapılmaması hk.

İLGİ : 04.10.1999 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden; şirketinizde kullanılmak üzere vergi mükellefiyeti olmayan (nihai tüketici) kişiden aldığınız binek otomobil için gider pusulası düzenlenip düzenlenmeyeceği ile bu taşıt alımı için kesinti uygulanıp uygulanmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmünde olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemeleri ve bu belgeyi işi yapana veya emtiayı satana imza ettirmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin 13 numaralı bendinde, 4108 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle "diğer kişilerden" satın alınan mal ve hizmet için yapılan ödemeler vergi tevkifat’ının kapsamı dışına çıkartıldığından esnaf muaflığı kapsamı dışında kalan diğer kişilere yapılan ödemeler üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.
Bu nedenle, şirketiniz tarafından nihai tüketiciden alınan otomobil için gider pusulası düzenlenmesi ancak, vergi tevkifat’ının yapılmaması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bakan a.
 
Üst