Analık (doğum) Raporu Parası

Rmuhasebe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eyl 2012
Mesajlar
254
Konum
İstanbul
Arkadaşlar kolay gelsin.
Size bir sorum var ? Bayan personelin Nisan ayında analık istirahati başladı diyelim ki Nisan da 10 gün çalıştı ve sonraki 20 gün eksik gün ve sebebi istirahat gösterildi ama bayan personel gelip Mayısın sonunda istifasını imzaladı artık çalışmayacağını söyledi ve gitti. Çıkışını yaptık. Şimdi buradan sonra bu bayan personelin rapor ödeneği çıkar mı sizce? Yani geçmişte sanki böyle bir durum olmuştu ve sadece 4 5 gün gibi yada 10 gün mü artık emin değilim istirahat gösterildikten sonra işten çıkan bayana istirahat ödemesi çıkmıştı diye hatırlıyorum ama emin olamadım. Size danışmak istedim.
 
İşten çıktığı tarihe kadar rapor parasını alır , işten çıktıktan sonra 9. güne kadar ki olan rapor parasını yine alır ancak işten çıktıktan sonra 10. günden itibaren artık rapor parası ödenmez.
 
Nisan ayında analık istirahati başladı ise Mayıs ayında işten ayrılmış olsa dahi, analık dönemi bitene kadar ki geçici iş göremezlik ödeneğini alır, rapor girişlerini sizin yapmanız gerekmektedir.

Konuyla ilgili SGK 2011/50 sayılı Genelge'de: "Sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihe kadar hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği sigortalıya çalışıyormuş gibi kabul ederek verilecektir. Bu süre içinde başlayan geçici iş göremezlik ödenekleri, sigortalılık niteliğinin bittiği tarihten sonra da devam ederse yine istirahat raporlarına bağlı olarak ödenmeye devam edilecektir. Geçici iş göremezlik ödemesine ilişkin işlemler işten ayrıldığı işverenince gerçekleştirilir." hükmü yer almaktadır.
 
Ya işte aynen dediğiniz gibi bir olay başıma gelmişti birkaç yıl önce . Ama tabi mesleğe yeni başladığım dönemlerdi :) tam net hatırlayamıyorum ama çok az gün istirahatli gösterildi ve personel zaten evlenip 1 yıl içinde işten tazminatlı çıkma hakkını kullandı o esnada da doğum raporu devreye girmişti mecbur birkaç gün istirahat gösterdim ve sonra çıkış oldu. Daha sonra sistemden baktığım zaman personele tam olarak ödemenin yapıldığını görmüştüm çok şaşırmıştım hatta. Sonuçta bilmemiz gerekli hem meslek açısından, hem de kendi başımıza da gelebilir böyle bir durum.
 
merhaba ben 22 haftalık gebeyim ve 2 yıldır(haftada 30 saat) ücretli öğretmenlik yapıyorum.doğumum eylül sonu ekim başı olacak.doğum parasından yararlanmak istiyorum fakat araya yaz tatili giriyor en fazla 2 ay önce doğum iznine ayrılabiliyorum ve bu durumda sigortamın 1 ay ödenmemesi ile kaçırıyorum.benim sorum 1aylık boşluğu başka bir firmada sigortalı devam etsem doğum parası almaya hak kazanabilirmiyim?
 
anladığım kadarıyla süreli iş sözleşmesine tabisiniz. Doğum zamanınız 3 aylık tatil dilimine denk gelmiş olması çok talihsiz olmuş sizin adınıza. sözleşmeniz bittiği zaman 12.06.2015 ve 24 haftalık gebesiniz.24.07.2015 tarihinde gebeliğinizin 30 haftasına geliyorsunuz. Bu dönemde yeni bir işe girdiğinizi var sayarsak.30.07.2015 te doktardan çalışamaz hamile raporu alırsanız, 1 haftalık ikinci işte çalışsanız dahi doğum parası almaya hak kazanırsınız. Benim bildiğim kadarıyla bu şekilde doğum parasını alabilirisniz. TABİKİ NACİZANE DİĞER ARKADAŞLARIN FİKRİNİ ALMAK GEREKİR. FORUMDAKİ DİĞER ARKADAŞLARIN KONUYLA İLGİLİ YORUMLARI ÇOK ÖNEMLİDİR.
 
öncelikle teşekkür ederim.peki raporu aldıktan sonra firma çıkışımı gösterse sıkıntı olur mu.yani anladığım kadarıyla burada önemli olan rapor aldığın tarihte sigortalı gözükmen
 
Rapor aldığınız tarihte sigortalı çalışan olduğunuzdan , rapor sonuna kadar olan süre için işgöremezlik ödeneğinizi alabilirsiniz.
Alacak olduğunuz rapor doğum öncesi ve doğum sonrası için 2 parça olacağından, doğumdan sonrası için herhangi bir şey alamazsınız, sigortalı çalışan olmayacağınızdan.
İşyeriniz siz raporlu iken çıkışınızı da veremez, ancak raporunuzun sona erdiği tarihte verebilir çıkışınızı.
 
Rapor aldığınız tarihte sigortalı çalışan olduğunuzdan , rapor sonuna kadar olan süre için işgöremezlik ödeneğinizi alabilirsiniz.
Alacak olduğunuz rapor doğum öncesi ve doğum sonrası için 2 parça olacağından, doğumdan sonrası için herhangi bir şey alamazsınız, sigortalı çalışan olmayacağınızdan.
İşyeriniz siz raporlu iken çıkışınızı da veremez, ancak raporunuzun sona erdiği tarihte verebilir çıkışınızı.

sigortamı ödemeye devam etmek zorunda yani
 
Raporlu olduğunuz günler için sigortaya gün ve kazanç bildirmek zorunda değil.
 
Merhaba arkadaşlar. Çok acil cevap almam gereken bir konu var. Yardımlarınızı bekliyorum. Eşim 32 haftalık hamileyken çalışabilir raporu aldı (17.08.2015) ancak ertesi gün karın ağrısı ile doktora gittik ve doktor apandisit var diyerek ameliyat etti. Yani 18.08.2015 tarihinde rapor yazdı 1 eylüle kadar. 1 eylülde de doktorumuza gidip analık raporu alacaktık ancak sistem izin vermediği için doktor raporu elle yazıp sgk ya gönderdi. Biraz önce aradım sgk yı ancak hem apandisit hem de analık raporu olduğu için analık parası alamazsın dediler. Bu parayı almamın bir yolu var mı. Eşim daha doğum yapmadı.
 

Benzer konular

Üst