fonradar

Anaokuluna Verilen Temizlik Hizmetinde Kdv Tevkifatı Uygulaması Hk.

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,713
Konum
İstanbul
Selamlar arkadaşlar
Bir anaokuluyla 15 gün sonra başlamak üzere temizlik malzemesi tedariki ve temizlik hizmetinin verilmesi konusunda sözleşme yapılmıştır.Sözleşmede ücret,kdv dahil olarak belirtilmiştir.
Bilindiği üzere temizlik hizmetleri 117 nolu kdv tebliği gereği 7/10 oranında tevkfat kapsamına alınmıştır.Bu kapsama tüm kdv mükellefleri ile tebliğde belirtilmiş alıcılar dahil edilmiştir.
Ana okulu kurum anlamında kdv mükellefi değildir."Belirtilen alıcılar" kapsamında da yer alıp almadığından açıkcası emin değilim.Bu alıcılar arasında da yer almazsa, verilen hizmet nasıl faturalandırılacak,fatura üzerinde tevkifat belirtilecek midir?Bu hizmetten dolayı,okul,kdv2 beyanımı verecektir.?
Yorumlar için şimdiden tşk.ederim.
Saygılar
 
Son düzenleme:
1.2.2. Genel bütçeli idareler dışındaki vergi sorumluları tevkif ettikleri vergiyi, vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edeceklerdir. Bunların başka faaliyetleri nedeniyle KDV mükellefiyetlerinin bulunmaması ve dolayısıyla 1 No.lu KDV Beyannamesi vermemeleri bu uygulamaya engel değildir.

2 No.lu KDV Beyannamesi sadece tevkifata tabi işlemlerin olduğu dönemlerde verilecektir. Gerçek usulde KDV mükellefleri (KDV1 vergi türünden mükellef sicilinde kayıtlı olanlar) tevkifata tabi tutulan KDV’nin beyanında 1015B beyanname kodlu KDV2 beyannamesini, gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanlar ise söz konusu verginin beyanında 9015 beyanname kodlu KDV2 beyannamesini kullanacaklardır.

1.2.3. Genel bütçeli idareler, tevkif ettikleri KDV için sorumlu sıfatıyla beyanname vermeyecekler, tevkif edilen KDV doğrudan bunların muhasebe birimlerince gelir kaydedilecektir.
Genel bütçeli idareler dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarının yaptıkları KDV tevkifatının beyanında (1.2.2) bölümündeki açıklamalar geçerli olacaktır.


Benim tebliğden anladığım eğer anaokulu genel bütçeli idare değilse 9015 kodlu KDV2 beyan edeceğidir.
Yani mükellefin KDV mükellefiyeti olmasa da
9015 KDV2 Beyannamesi verebilecektir. KDV mükellefiyeti varsa 1015B KDV-2 beyanı verecekler.
 
Son düzenleme:
Tşk.ederim.
Biraz önce firmamla görüştüğümde okul müdürü ile görüştüklerini,müdür,geçen ay aynı hizmeti normal %18 kdv ile aldıklarını,yeni kdv tebliğinin kendilerini ilgilendirmediğini falan söylemiş.Aslı astarını araştırıyorum hala..
 
Doğrudur. Sözüm meclisten dışarı ama kamu kurumlarında çalışan memurlar üstlerinden kendilerini ilgilendiren bir yazı almadıkça uygulamadan kaçınırlar.

Aynı dert bizde de var. İstanbul Üniversitesine iş yapan matbaacı müşterimiz var tebliğin 3.1.2/b bölümünde, döner sermayeli kuruluşlar da eklemişler. Ama Üniversite tevkifatlı fatura kabul etmiyor.

Aynı şekilde- Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler' de eklenmiş, müşteri tevkifatlı fatura düzenliyor şirketin genel müdürü istemiyor diye tevkifatlı fatura almıyorlar. Artık neye güveniyorlarsa.

Ayrıca tebliğde
-Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları' da yer almaktadır. Büyük şehir belediyeleri de kanunla kurulur ama tebliğde belediye yoktur. Gib' e telefonla sorduğumuzda tüm belediyelerin bu kanun kapsamında olmadığı söylenmektedir.

 
Son düzenleme:
Üst