Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Önder68

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Şub 2009
Mesajlar
394
Değerli Meslektaşlar

Ankara YMM Odasının ilgili komisyonunun " Yeni TTK' da Denetim Hükümlerinin YMM Mesleğine Olan Etkileri " Konulu raporu aşağıdaki linktedir:

http://www.ankara.ymmo.org.tr/ekler/30_11_2011_uyelere_duyuru.pdf

Bu rapor SMMMler olarak bizi de yakından ilgilendirdiğinden, söz konusu raporu detaylı olarak incelememiz gerektiği kanatindeyim

Söz konsusu raporun kanaatimce sonuçları olacaktır. YMM üstadlarımız konusunda uzman akademisyenleri de yanlarına alarak kamuoyunu fikirleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışacaklardır. Biz biliyoruz ki gerek 3568 gerek SPK düzenlemeleri gerek Yeni TTK ve AB düzenlemelerinde SMMMler ve YMMler arasında fark yoktur. Bu yüzden söz konusu raporda denetimde SMMMleri dışlayan görüşleri kendi aramızda tartışıp bağlı bulunduğumuz odalara ilgili komisyonlara iletmeliyiz ve karşı görüşleri oluşturmalıyız diye düşünüyorum

Tüm SMMM Odaları ve Meslektaşlarımızın mesleğimizin önemli bir parçası olan denetime sahip çıkması gerekmektedir. Aksi taktirde denetimdeki yerimiz bakımından yarın geç olabilir Kendimize ve bizden sonra gelen SMMM kardeşimlerimize sorumluyuz diye düşünüyorum

Saygılarımla
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Rapordan;3568 SAYILI kanun çerçevesine göre YMM?ler SMMM?lere göre hem 10 yıllık ek tecrübeye,hem de ilave bir tam komples mesleki yeterlilik sınavında başarılı olma şartını haiz olduklarından,büyük ölçekli şirketlerin muhasebe denetimlerinden sadece YMM ?lerin yetkili kılınması gerekir.Büyük ölçekli işletmelerde çıkacak karmaşık denetim sorunlarının altından da sadece bu ehliyete sahip meslek mensupları çıkabillir.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

stajyerzade ' Alıntı:
3568 SAYILI kanun çerçevesine göre YMM?ler SMMM?lere göre hem 10 yıllık ek tecrübeye,hem de ilave bir tam komples mesleki yeterlilik sınavında başarılı olma şartını haiz olduklarından,büyük ölçekli şirketlerin muhasebe denetimlerinden sadece YMM ?lerin yetkili kılınması gerekir.Büyük ölçekli işletmelerde çıkacak karmaşık denetim sorunlarının altından da sadece bu ehliyete sahip meslek mensupları çıkabillir. Yahya arıkan hazırlatacağı rapora 'dağın öteki yakasındakiler' dışında "ymm" 'leri eklemeli...

Tek kelimesine dahi katılmak mümkün değil. dört büyüklere bi bakar mısınız, denetimi yapan ortakların ünvanları nedir. Ayrıca vergi denetimi ile TTK bağımsız denetimini artık tüm meslektaşlar ayırt etmeleri gerektiğini lütfen öğrensinler. Kobiler için Muhasebe standartları daha 1 sene oldu yayımlanalı. Biz yazmaktan bıktık artık. YMM yada SMMM farketmez bu işte. Vergi denetimi değil. Kobiler için Türkiye finansal Raporlama Standartı kapsamında Bağımsız Denetim bu işin adı. Kendi yeterli görmeyenler yapmayabilir. lütfen yapanlara engel olmayalım. Duygularımızdan arınalım.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Konuyu tartışmaya gerek yok 3568 SPK TTK ve 8. Avrupa Direktifinde SMMM YMM ayrımı yoktur Hem SMMMler hem de YMMler denetim yetkisine birlikte sahiptirler. Konu İstanbul ve Ankara Odalarına iletilmeye çalışıyor İzmir SMMM odasının durumu nasıl? Funda hanım bilgi verirseniz seviniriz Erzurum Odasında da Kürşad bey vasıtasıyla iletebiliriz Son durum bu şekilde Tüm meslektaşlardan haber bekliyoruz

İyiçalışmalar
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Dün konuya ilişkin İSMMM odası yönetimine yazılı dönüş yapılmış. Önümüzdeki hafta ise bir araya gelinerek konu tekrardan sözlü anlatılacaktır.

Bilgilerinize;
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Raporda ayrıca ''Farklım ünvanda olanların 3568 sayılı kanuna göre birlikte ortak olamayacakları, dolayısıyla YMM A.Ş. lerin gerek tecrübe gerekse ehliyet yönünden SMMM A.Ş. lere göre üstün olacaklarından. ilgili pazardaki pastalarının artacağı....''

Öngörülüyormuş.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

İstanbul smmm odası sitesinde yeni gelişmelere yönelik görüşünü ve raporunu bir an önce meslek mensuplarına ve kamuoyuna ilan etmelidir.
İkincil Mevzuatın yayınlanmasına az kaldı.Bakalım kimlerin yaptığı kulis etkili olacak...
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

yazdım sosyal medyada filan. az takip eden de yok ama ses çıkmadı. burada da pek ses çıkmamış.

bakanlık, bakanlıkta ki memuriyetlerden ayrılanların ünvanları yasal olarak almaları, bakanlığın yasalar üzerineki yadsınamaz gücü ve ardından türmobdaki yönetimdeki yasal güçleri söz konusu olduğunda bu iş smmm odalarının artık bence farklı bir ses çıkarmalarını gerektirir hale geldi.

öyle rapor mapor yazıp oraya buraya göndermekle olacak gibi değil bence durum. olay resmen küçük, hakir, vasıtasız, tecrübesiz, yetkisiz görme boyutlarına taşındı.

nereden izin alınıyorsa alınıp ismmmo öncülüğünde bütün smmm odaları bir olup nereye gidilmesi gerekiyorsa gidilmeli gibi bir şeyler yapılmalı.

bu benim görüşüm.

saygılar.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Raporu ve ilgili kısımları bursa odası başkanına mail attım. Zaten biliyorlardır. Bizim de burada bilmem kaç yüz kişi bir lobi grubu kuramayışımız da ilginç valla

tamam sınav olsun mu olmasın mı tartıştık da:) neredeyse tüm denetim uçacak elden:)

kısır tartışmaları bırakıp nasıl gelir arttırıcı unsurları bünyemizde toplarız evrak ve bilgisayar angaryasını değil. bunu düşüneceğimize bir birimizi yiyip duruyoruz. hoş düşün düşün nereye kadar, bir ses duyuramadıktan sonra.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Arkadaşlar Fruıt juıce arkadaşa katılıyotrum. Artık bence sözün bittiği yerdeyiz Kamu Gözetimi Kurulu tebliğ ve yönetmelikleri çıkardığı zaman iş işten geçecek. Nasıl ki meslek kanunu çıktıysa bu da bir dönüm noktası. SMMM Oda başkanları TÜRMOB'da sorun çıkarmamak ve TÜRMOB'u parçalamamak adına ses çıkarmıyor olabilirler. Fakat pratik düşünürsek diyelim ki denetim sınav konmadı. Dendi ki küçük şirketleri SMMMler orta şirketleri YMMler büyükleri Bağımsız Denetim Kuruluşları denetleyecek. Küçük şirketlerde muafiyete girdi Sorarım size sınav olmasa bile bir SMMMye denetim pastasından ne düşecek ? Ben söyleyeyim Sıfır. Arkadaşlar bu raporla YMMler niyetlerini belli etmişlerdir. Mesleki deneyim şu bu diyecek kendilerine imtiyaz elde edecekler. Bana sorarsanız bir an önce bağımsız denetim ile fiilen uğraşan arkadaşlar bir metin hazırlayıp bunu sosyal medyada paylaşalım. Hatta SMMM ve YMM Odaları ve Başkanlarına sürekli bu metni gönderelim. Bildirinin sonuna da isim belirtmeyerek bir topluluk adı koyalım. Benim somut fikrim bu şekilde. Görüşlerinizi bekliyorum
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde Mali müşavirler, Yeni Türk Ticaret Kanunu ve denetim sürecini tartıştı


Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen panele yoğun katılım oldu. Çok sayıda üst düzey bürokrat, oda başkanları ve mali müşavirin katıldığı panelde "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu ve Denetim" konusunu tartışıldı.

Gelir İdaresi Eski Başkanı Osman Arıoğlu'nun oturum başkanlığını yaptığı panelde Bakan Şimşek'in ardından.kanunun mimarı Prof. Dr. Ünal Tekinalp, ikincil mevzuatı çıkarmakla görevli Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü İsmail Yücel ile Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Hasan Karaçam da konuyla ilgili açıklamalarda bulundular.


Panele bürokrasiden geniş katılım olması dikkat çekti. Bakan Müsteşarı Naci Ağbal, G.İ.B. Mehmet Kilci, V.D.B. Adnan Ertürk, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, B.M.V.D. Bülent Sarıgül, İstanbul Defterdarı Bekir Bayraktar, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ramazan Yıldız da katılımcılar arasında yeraldı.


MESLEĞE YENİ BİR YÖN...


Önümüzdeki yıl ortalarında yürürlüğe girmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu ile artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının vurgulandığı panelde, E-Bildirge, E-Beyanname, E-Defter'i takiben başlayacak denetim süreci ile muhasebe ve mali müşavirlik mesleğinin kendine yeni bir yön çizeceği belirtildi.


Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Başkanı Abdülaziz Ural, "Geçtiğimiz aylarda yasalaşan ve Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu ile şirketler ve muhasebeciler, vergi muhasebesinden bilgi için muhasebeye geçecekler. Şirketler iş ve işlemlerini bağımsız deneticilere inceleterek, kamuyu bilgilendirme görevini yerine getirecekler ve bilançolarını kendi web sitelerinde yayınlayacaklar" dedi.


BİR ADIM DAHA İLERİ


Genel Kurul'un açış konuşmasında; İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği'nin eğitime yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla meslek, vizyon ve etik eğitimleri ile meslektaşları bir vücudun azaları gibi bir bütün haline getirmeyi hedeflediğini söyleyen Ural, "Bugün bu panel ile bu hedefi sizlerle beraber bir adım daha ileriye taşıyacağız" şeklinde konuştu. Ural konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Meslek mensubu, çağdaş teknolojiyi kullanarak değişimleri çok büyük bir hızla hayata geçirebiliyor. 3568 sayılı meslek yasası, Tekdüzen muhasebe sistemi, Enflasyon muhasebesi, E-Bildirge ve Beyannameler, Kurumsallaşma, uzmanlaşma ve Nispi sistemin hayata geçirilmesinde meslektaşlarımızı gerçek bir kahraman olarak görüyorum. Bu kahramanlar kamu menfaatini çok önemsiyor. Toplumdan kazandıklarını, topluma döndürme konusunda çok arzulu.


Yeni Türk Ticaret Kanunu ve 660 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuş bulunan 'Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu' bu kahramanlar için yeni bir imkan ve yeni bir fırsattır. Bu kanun hükmündeki kararname ile, 3568 sayılı yasaya göre yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ruhsatı almış meslek mensuplarından bağımsız denetim yapmak isteyenler Kamu Gözetim Kurulu tarafından yetkilendirilecektir.


Yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirlerin bağımsız denetçi olabilmek için yeniden bir sınava tabii tutulmaları TÜRMOB tarafından verilen ruhsatların yok sayılması olarak algılanacaktır. Makul bir süre eğitime tabi tutulmaları doğru bir tercih olacaktır. Meslek mensupları yeni dönemi anlamak, kavramak, içinde yer almak ve insanlığa 'kurtuluş adacıkları' sunmak için hazır.


Herşey Seminerdeki Gibi Tozpembe mi olacak???
Bağımlı ve sm'leri çıkardığımızda yaklaşık 32 bin kişinin sadece eğitim alarak 'denetçi olması denetim alanında kaliteyi sağlayacak mı?
Şu an için planlama 10-15 bin denetçi üzerine yapıldığına göre diğer 15 bin kişi eğitime katılsa bile denetim pastasından gerekli payı alamayacaktır.
32 bin kişi içinden bağımsız denetim şirketleri yöneticileri ve ymm leri çıkardığımızda geriye kalanları nasıl bir gelecek bekliyor?
Yakın bir gelecek de her 3 smmm bürosundan en az biri kapanacaksa bürosunu kapatanlar ve de denetim şirketi kuramayanlar Ymm 'lerin ve Bazı smmm 'lerin kurduğu şirketlerde eleman olarak çalışılmaya başlayacak?
Bağımsız denetim şirketleri; halka açık şirketler ,banka ve sigorta şirketleri ve sermaye şirketlerini denetlerken,
ymm 'lerde kobiler içinden ölçek olarak büyükleri alınca geriye kalan alanda ki şirketler de kamuoyunda tartışıldığı gibi denetimden muaf tutulursa smmm 'ler için denetim hayali başka bir bahara mı kalacaktır?
Mesleğin belirleyici konumundaki istanbul smmm odası büyük yük altındadır.İkincil mevzuat için kamuoyu oluşturulmazsa denetim alanı belli bir çevrenin elinde kalacaktır.
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

YMMM lerin SMMM ler ile ilgili görüşlerinin bir kısmı doğru zaten, meslekte standardımız yok- ta ilk okul mezunundan yüksek lisans mezununa kadar smmm var artık. odalar ve türmob zaten genel anlamda meslek profilinin ötesine geçemiyor, yani profil düşük ne yazıkki. türmob başkanlarının siyasi parti genel başkanı olması, değişse bile halefininde aynı çizgiden gelmesi, zaten çarpık bir durumdu, hiçbir sebest meslekte olmayanlar ne yazıkki bizde oldu, yani hem dsp genele başkanlığını yapacaksın, hemde türmobun genel başkanlığını sonrada hükümet bu mesleğe iyileştirmeler yapacak.....çok bekleriz daha...angaryadan başını kaldırabilen meslektaşım varmı acaba...geçiminin peşine düşmüşüz, paranımı tahsil edicen, angarya işlerimi yetiştiriceksin...bu mesleğe siyasi hırsları için kimler zarar verdiyse, hesap onlardan sorulmalı...
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Değerli Meslektaşlar

Şahin Çolak, Fruıt Juıce ve Funda hanıma katılıyorum. Meteserdar arkadaşı da anlıyorum. Ancak ymmlerim bize karşı olan düşünceleri veya angarya işlerle uğraşıp, büro dışına çıkamamız gibi somut olmayan görüşler SMMMlerin somut olan denetim hakkını elinden almamalı
1- 3568, SPK, Yeni TTK ve AB uygulamalarında denetimde SMMM-YMM ayrımı yoktur. Bu düzenlemelerin hepsinde SMMM ile YMMler birlikte yetkilendirilmişlerdir.
2-UFRS'den tutun da risk değerlendirmesi, iç kontrol sisteminin denetimi yapısal denetim, finansal denetim bunların tümü bağımsız denetimdir. Görüleceği üzere bağımsız denetimin kapsamı geniştir. Ancak YMMlerin yaptığı tam tasdik basit olarak ifade edersek bir vergi denetimidir. Bu yüzden bir YMM üstadımıza bağımsız denetçi diyemeyiz Buradan hareketle küçük şirketleri SMMM orta ve büyük şirketleri YMM denetler denmemelidir, denemez.
3-Denetçilik Avrupa'da ayrı bir meslektir. Mali Müşavirler aynı zamanda Avrupa'da denetçilik yapamamaktadırlar. YMM kavramı da Avrupa'da zaten yoktur. Kayıt tutanlar ile denetçiler vardır. Türkiyede de defter tutan SMMM, tam tasdik yapan YMM nin aynı zamanda Denetim yapamaması gerkmektedir. Denetçi olmak isteyenler İki yoldan birisini seçmelidirler.
4-8. Avrupa Birliği Direktifinde sınav öngörülmüştür. Bütün meslek mensuplarına denetçilik unvanı verilirse kalite kontrol nasıl sağlanacaktır? Dünyadaki standart şöyledir: Eğitim + Sınav + Kalite Kontrol
5-Yine AB'de denetimde kurumsallaşma esastır. Tek kişinin sorumluluğu mesleki unvanlar altında bağımsız denetim kuruluşu olarak kurumsallaşmıştır. Son Ankara YMM raporunda bağımsız denetim kuruluşlarının içi boşaltılmaktadır.
Sonuç: Yukarıdaki maddeler Dünyada kabul görmüş standartlardır. Yorum değil somut kurallardır Herşeyde olduğu gibi ( tıpkı deprem yönetmeliğinde yapı denetimi ) somut mesleki kuralları kendimize göre değiştirmeye kalırsak depremdeki binalar gibi sistem çökebilir yada verimsiz olur
Şahin Çolak arkadaşımızın önerisi gibi bir bildiri hazırlayıp, yayınlayabiliriz Ancak burada SMMM Oda ve yöneticilerine görev düşmektedir. Tıpkı YMM Odalarının yaptığı gibi toplanıp bu konuda bir rapor hazırlatıp kamuoyuna sunmamalılar. Eğer odalar sahip çıkmazsa SMMMler sosyal medyada denetimdeki kazanılmış haklarına sahip çıkmalılar diye düşünüyorum. Yarın çok geç olabilir



Saygılarımla
Önder TUNABOYLU
SMMM- Sorumlu Ortak Başdenetçi
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Dün akşam İSMMM odası sekreteri İhsan bey ile konu hakkında görüştüm. Bügün ise gerek başkan gerekse yönetim kurulu ile konu hakkında yüz yüze görüşme fırsatım olacak. Gelişmelerden haberdar edeceğim.

Saygılarımla;
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Ankara YMMO'nın TTK denetimi hakkındaki raporu TTK'ya mesleki bir bakış olarak değerlendirilebilir.Okuduğum kadarı ile sadece ünvan kaygılarından başka birşey de değildir.Meselenin gerçek özünden uzaktır.
O halde,
Meselenin gerçek özü nedir?
İşte bunu büro geleneğinden gelenler bilir.
HERKES PASTAYI ELEŞTİRİYOR AMA UNUN KALİTESİNİ İNCELEYEN YOK.
660 sayılı KHK ye göre ;

Kurulun 9 üyesi olacak. Üyeler Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, BDDK, SPK gibi ilgili kurumların bağlı olduğu bakanlıklar ile TÜRMOB tarafından önerilecek adaylar arasından Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek kişilerden oluşacak
denmektedir.
Sosyal güvenlik bakanlığı'ndan niye üye yok?
Ben söyleyeyim.Akademisyenlerin,maliye kaynaklı temsilcilerin konuya ilişkin bilgileri yok.Muhasebe bürolarının kabusu durumuna gelen sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulama esaslarından haberleri yok ta ondan.
Hiçbir zaman maliyenin sosyal sigorta müfettişleri ile bir ilgileri olmuyor ki.İş kazalarını filan da bildirmiyorlar.
Tabii bu arada bağımlı mali müşavirlere belge dağıtacak olan turmob'un bu belgeleri alabilmeleri için sosyal güvenlik mevzuatından ayrıca imtihana tabii tutulmalarını istemeye de yüzü yok.
Neden?
Bağımlı SMMM ile meslek örgütü kuşatılmış durumda.
Yoksa denetlenecek mali sistemin içinde bu ödemeler mali değil mi?
Gerçek SMMMler ofis deneyimini yıllarca taşıyan,binlerce mali ve idari sorunlarla uğraşan kişilerdir.Devlet olanakları ile uygulamanın birçok kanunlarından muaf olmak ile SMMM ,YMM olunmaz.Birde bağımlı yeminli mali müşavir hiç olunmaz.
Olunur ise işte böyle olur.Sosyal güvenlik bakanlığının temsilcisi unutulur.
Muhasebeci cılgındır,yaratıcıdır,savaşcıdır,akılcıdır.Birçok kanun için en güzel rakkasedir.
Ofis geleneğinden gelen tüm meslekdaşlarımı selamlıyorum.
Birşey oturacak ise,bu taşın altına elimizi koymak zorundayız.Aksi takdirde pratiği olmayan teoriler ne gelişimi yaratır ne de değişimi.
Saygılarımla,
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

sosyal güvenlik bakanlığı ne alaka?
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

Türmobun temsilcisi de olmasa da olur. Bu cümlenize katılmak mümkün değil...

stajyerzade ' Alıntı:
Bakış açılarını değiştirmek gerekir.Türkiyeye özgü kurumlar oluşturuluyor. .Kamu gözetim kurumunun içinde Sosyal güvenlik kurumu temsilcisi olmasına gerek yok . Türmobun temsilcisi de olmasa da olur. Bazı dünya uygulamaların da sadece mesleki kuruluşa bile kendi içinden üst şemsiye şeklinde yapılandırdıkları birime kamu gözetimi oluşturma ve düzenleme hakkı da verilebiliyor.Türkiye de 'Kurum' diyince maliye mantığıyla idari personel makam araçları büyük binalar ,bürokratik oliğarşi ,yoğun kırtasiye ve üst elit bürokrasi için yeni bir rant kapısı ve ünvanlar gibi düşünülüyor. Ymm raporu doğaldır ki kendi mesleki çıkarını savunmaktadır.Bir kısım tespitler yerinde olmakla birlikte denetim alanında şu an meslekte uygulanmakta olan dünyada örmeği olmayan (afrikada bir ülke hariç)hiyerarşik düzen denetim alanında uygulanamaz. Türkiye ye özgü bir denetim alanı oluştururuz .Kurumda bize özgü olur denetçi de bize özgü olur ,denirse o zaman yabancı sermaye sizin kurumunuza ve de denetçinize güvenmez. hazırlanan raporlar geçerliliğini ve güvenilirliğini yitirir. Yabancı sermaye yurtdışından kendi bağımsız denetçisini de beraberinde getirir.İkincil mevzuat da dünya uygulamalarının tersine böyle bir ayrıma gidilirseYMM' ler ve smmm'ler de eskiden olduğu gibi küçük kısır tartışmalarına dönerler.Denetim pastası büyük denetim şirketlerine ve de yabancı bağımsız denetçilere kalır.Kimse kazançlı çıkmaz.Herkes aklını başına almak zorundadır!
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

evet okudum ?????

ve yine soruyorum sosyal güvenlik bakanlığı ne alaka?
 
Ynt: Ankara YMM Odasının Yeni TTK Denetimi Konulu Raporunun Düşündürdükleri

sosyal güvenlik mevzuatı yeterinden de fazla olarak mali sistemin içinde yer almaktadır.Eğer bir üst kurul oluşturulacak ise bu bu bakanlığında temsilci vermesi gerekmektedir.Mesele, şemsiyenin kamu gözetimi ayağının sıkı oturtulmasıdır.Öyle pas geçilebilecek bir bakanlık değildir.Orman bakanlığı yada kültür bakanlığından bahsetmiyoruz.
Ticari defterleri denetleme yetkisi olan tüm bakanlıkların bu şemsiyenin içinde yer alması gerekiyor.
Şart mıdır sorusuna verecek cevabım ise bağımsız denetim isteniyor ise bağımsız olacaktır ve en yetkili kuruluşun da Turmob olması gerekmektedir.Ticaret bakanlığı sorumluluğunda olması da en yakı şanıdır.
Her zaman atlanan tek şey, sistemin üstünün değil altının önemli olduğudur.Bilgilerin tutarlı ve doğru girilmesi önemlidir.Bu oturtulamamış ise hiçbir hükmü yoktur.
Yıllarca maliyenin hayat standartı esasından dolayı saçma sapan şirketler kuruldu.Kurumsallığın kalitesi bertaraf edildi.çift kasa,çift bilançolar oluşturuldu.hala yürürlükteki mali kar-bilanço karı bile birşeyleri anlatmaya yetiyor.
Kayıtlı sermaye sisteminin bile yeni kanun ile oturtulmaya çalışılması bile mucizedir.TTK şimdiki hali ile sistemin temellerini belirliyor.Satıraralarına ve özellikle 400.ci maddenin çok iyi algılanmasında yarar var.
Sürekli bu konuda sert yorumlar yapmalıyız.Odaları sıkıştırmalıyız.Toplantı adı altındaki kaçak güreşlerden bıkmamalıyız.Turmob'u bu konuda çalışmaya zorlamalıyız.
 

Benzer konular

Üst