fonradar

Anonim Şirketi Hurda Demir Satışı Yapabilir mi? Suçu Nedir ?

Üyelik
2 Eki 2015
Mesajlar
2
Konum
ANKARA
Merhaba; İki yıl boyunca çalışmakta olduğum İnşaat firması, kendi kayıtlarında demir v.s. girişi olmamasına rağmen, taşeron firmalar üzerinden girişi bulunan hurda demirlerin satışını yapmakta aylık 8 ile 13 bin Tl hurda demir satışı yapmakta ve bununla ilgili bir girdi çıktı evrakı düzenlenmeden, herhangi bir fatura kesilmeden, satışı yapılan hurda bedelleri Muhasebeye tutanakla teslim edilmektedir. Firma Kantar fişleri ve satışı yapılan hurda demirlere ait tutulan tutanaklar da ayrı bir bölümde tutulmakta olup, yasal anlamda bir işleme tabi tutulmamaktadır. Hurda bedeli olan para muhasebe müdürüne teslim edilmekte, para her ay sonunda kapalı zarfla firma yöneticilerine gönderilmektedir.

Soru-1: Uygulama doğrumudur, Firma Girişi olmayan hurdaların satışını yapabilir mi?
Soru-2: Satışını yapabilirse buna karşılık fatura kesmek zorunluluğu yokmudur. ?
Soru-3: İki yıllık süre içerisinde yaklaşık 180.000 Tl lik hurda demiri satışı yapıldığına dair evrakların bir sureti elimde bulunmakta olup; bunları nereye başvurmam halinde ilgili firma hakkında cezai ve yasal işlem başlatılabilir.

Teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1-Büyük ihtimal taşeron firmaların aldığı mamulleri kendisi hurda veya ticari mal olarak satıyor, bunlara hurda ise kdv'siz fatura kesilmeliydi, ticari mal ise kdv'li fatura kesilmeliydi.
2-Kendisine girişi yoksa, fatura kesemez, ancak sonuçta bir gelir elde ediyor ise yine de kesilmesi gerekiyor.
3-İhbar Bildirimi
 
Üst