Ynt: AÖF mü örgün öğrenim mi?
Bence de tartışmasız AÖF.
Benim hayatımda yapmış olduğum en büyük hatalardan biri AÖF 3.sınıfa geçmiş iken ve o dönem büroda çalışıyorken işgüzarlık edip öss sonucu örgün öğretime kayıt yaptırmak oldu.AÖF'de iken örgün öğretim istememin sebebi etrafımda beni yönlendiren ve konu hakkında bilgilendiren kimse olmadığı için teorik eğitimimin daha sağlam olacağı düşüncesiydi.Ancak gel gör ki 4 yıllık üniversite süresince sınav dönemleri hariç toplam 4 hafta okula gitmişimdir/gitmemişimdir.
Ha bu arada ne oldu,ben lisans diplomasını 2,5-3 sene geç almış oldum,stajı geç başlatmış oldum,ruhsatı geç almış oldum bir de hepsinden kötüsü mesleğin icrasından 4-5 sene uzak kalmış oldum.
Şimdi bu AÖF ve Örgün tartışmasındaki fikrim.
Ancak mesleki olarak bugün geriye doğru baktığımda şunu çok net görebiliyorum.
Lise öğrencisi bir genç eğer ki bu mesleği yapmayı seçmiş ve bu meslekten karnını doyurmayı kafasına koymuş ise bence izlemesi gereken yol şudur;
Lise (ticaret ya da normal) + AÖF
AÖF'de iken bir büroda çalışmalı ve bu süreçte mutlaka yabancı dil olayını çözmeli.
Okulun son senesinde de mutlaka KPSS ye girmeli ve mümkünse mesleki hayatına devlette şekil vermeli.(Hesap Uzmanı,Hesap Uzman Yrd.,Kontrolör,Denetmen,nereye girebilirse artık)
Mesleğin pratiğini büroda,mevzuat kısmını devlette öğrenmiş olan kişi bu meslekte bir adım önde olur bana göre.
4 yıl ünv. + 3 yıl staj + 1-1,5 sene sınav dönemi dersek SMMM olmak için gerekli zaman periyodu ünv. sonrasında min. 4-4,5 sene.
Mesleği devlette yapınca avantan ne?Staj derdin yok,sınav derdin yok,belli bir süre sonunda (ki bildiğim kadarıyla 6 ya da 8 sene olması lazım) bazı pozisyonlar için SMMM,bazı pozisyonlar için YMM olma hakkın var.Bir yandan zaten çalışıyorsun,bir yandan da bu mesleğin olmazsa olmaz koşulu olan çevre edinme konusu otomatik olarak çözülüyor.vs.vs.vs.
Bu da bu mesleğin günümüz Türkiye'sinde bana göre en efektif süreci diye düşünüyorum.
Selamlar