Apartman Hizmetleri

Üyelik
28 Haz 2016
Mesajlar
93
Konum
Alanya
merhaba değerli forum üyeleri , apartmanda çalıştırılmak üzere bi kişi alacağız, yaklaşık ayda 8 gün filan çalışacak, yani çöp toplama temizlik vb. , 10 günden az çalışanlar için bildirge, işe giriş , işten çıkış verilmiyor diye biliyorum doğrumudur ? birde gss ödemesi nasıl olacak ? sadece meslek hastalığı ve iş kazası primi ödenecek dimi ? yani gss'yi kendisi mi yatıracak ? asgari ücretin %2 si oranında prim ödeyecek diye biliyorum ? birde bu kişiden kim sorumlu olur ? apartman maliklerinin hepsi mi ? yoksa sadece yönetici mi ?
 
10 günden az çalışma apartman yönetiminde olmuyor, ev hizmetlerinde çalışanlar için geçerli sadece. Apartman yönetimi olarak karar almanız gerekiyor önce kapıcı çalıştıracağınıza dair. Bu kararda apartmanda oturan tüm herkesin yani tüm maliklerin imzası olacak. Daha sonra vergi dairesinden apartman yönetimi adına bir potansiyel vergi numarası çıkartacaksınız. Ondan sonra apartman yönetimi adına SGK'da bir sigorta dosyası açılacak. Çalışacak olan kapıcıyı bu dosyaya sigortalı girişi yapacaksınız. Kapıcı ile kısmi süreli part-time iş sözleşmesi yapacaksınız. Ayda kaç gün çalışacaksa sözleşmeye yazacaksınız. 8 gün ise 8 gün yazılacak. Her ay bordro düzenleyerek SGK'ya aylık prim ve hizmet belgesi göndereceksiniz. Kapıcının prime esas çalışma gününü 8 gün olarak bildirip geri kalan günleri 06-kısmi istihdam kodu ile eksik gün olarak yazacaksınız aylık prim ve hizmet belgesinde. Daha sonra ayın 23'üne kadar SGK'ya eksik gün bildirim formu vereceksiniz. Bu formun ekine kapıcı ile aranızda yaptığınız kısmi süreli part-time iş sözleşmesinin bir nüshasını koyacaksınız. Sonraki aylarda eksik gün formunu verirken sözleşmeyi koymanıza gerek yok sadece eksik gün formunu vermeniz yeterli. 8 gün üzerinden hesaplanacak olan primide ödeyeceksiniz. Kapıcıda gelir vergisi ve damga vergisi yok. Bordroda sadece sigorta primi kesilecek ve sadece sigorta primi ödeyeceksiniz. Kapıcı emekli değilse 8 gün çalışacağı için ve başka bir yerde çalışması yoksa kalan 22 gün için gss ödemek zorunda.
 
Peki 8 gün çalıştı diyelim 22 gün boşta, kocasının üstünden yararlanıyordu önceden, yararlanmaya devam eder mi ? 8 günlük çalışma gss ve emekliliğe dahil değil sanırsam , sadece iş kazası ve meslek hastalığı ödeniyor diye biliyorum.
 
Hocam bilgileriniz Teşekkür ederim, SGK nın iş sağlığı ve meslek hastalıkları gibi sigorta kapsamı var mı? Çalışanı sgk bağlı olmadan ferdi kaza sigortası yapsak sigortalı olması için yeterli mi ?
 
Üst