fonradar

Araba Alımı/ Ortaklar Cari

fugenc

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Tem 2005
Mesajlar
1,007
Konum
bursa
Ltd. şt.e nisan ayında 40 ytl degerinde taşıt alındı.. ödemesini şirket ortağı yaptı, ortaklar cari hesaptan.. o zamandan beri hesap bu şekilde duruyor.. şirket çok fazla hareketi olan bir şirket değil o sebeple kasaya veya bankaya şirket işlemleriyle böyle bir para girişi de olmuyor.. ne yapılmasını tavsiye edersiniz, sermaye arttırımı haricinde bunu kapatmanın çözümü ne olabilir?? selamlar
 
Merhaba,

Anladığım kadarıyla, şirkete alınan 40.000.-YTL tutarındaki taşıta ait ödemeyi ortak X yapmış ve şirket ortak X e 40.000.-YTL tutarında borçlanmıştır.

Yani,
----------------------/----------------
Taşıt Hs. 40.000.-YTL
Ortaklar borç. 40.000.-YTL
----------------------/----------------

Bu durumda, Uygulamada çok fazla rastlanılmayan fakat, yeni yeni gündeme gelmiş olan, SERMAYE ARTIRIM AVANSLARI ile ilgili bir uygulamayı tavsiye edebilirim.

Söz konusu tutara öz kaynaklar bölümünde sermaye ile ilgili bölüme bir Sermaye ARTIRIM avansı hesabı açarak, söz konusu tutarı buraya yansıtabilirsiniz.

Yani,

----------------------------/-----------------------------
Ortaklara Borç 40.000.-YTL
Sermaye Artırım Avansı 40.000.-YTL
----------------------------/-----------------------------


Konuyu karar defterinde, .... tarihinde .... yapılmasına karar verilmiş olup, ilk sermaye artırımında .... ortağın .... tarihinde. .... kayıtla vermiş olduğu sermaye artırım avansının, dikkate alınacağı...... kararlaştırılmıştır. şeklinde bir karar almanız gerekmektedir.
 
-----------------/--------------------
549 ÖZEL FONLAR
549.01 Alınan sermaye avansları

500-SERMAYE
----------------/----------------------
daha sonra tescil yaptırdığınızda bu hesabı kapatırsınız(549)
 
Sayın Fügenç

Sayın Kenan Gümüş'ün söylediği uygulama doğrudur.Yanlızca küçük bir ilavede bulunmak istiyorun ortakların bu gibi işletme adına yaptıkları işlemleri msgut hesap planına dahil ettigi öz kaynaklar altında 526 veya 529 hesap
takip edip ilk sermaye artırımında sermayeye ilave edebilirsiniz
Saygılar FERHAT
 
Cevaplar için teşekkürler.. Peki 549 özel fonlar hs.a alırsam yine burada tutma sürem 3 yılmıdır? Yani 3 yıl içinde sermaye artışı mı gerekir?
 
fugen hanım 549 özel fonlar hesabı genellikle şirketin demirbaşlarından mesela aracın satışı durumunda satış değeri ile defter kaydı arasında olumlu bir fark varsa bu farkı vergi matrahına dahil etmeden en fazla 3 yıl bu hesaptan tutarsınız 3 yıl içerisinde yeni bir araç alınmazsa bu fark vergi matrahına dahil edilir günümüzde birçok işlemlerde bu hesap kullanılıyor ama V.U.K gereği bunun da bazı şartları taşıması gerekir aracınızı sattınız bunula ilgili ortaklar kurulunun ya da yönetim kurulunun karar alması gerekir, alınacak demirbaş ya da taşıt satılan ile aynı cinste olması gerekir vb.
alınan taşıtın ödemesini arkadaşların izah ettiği gibi özel fonlarda tutabilirsiniz bunun için 3 yıl barajı yok sonuçta bu şirketin maliyeye karşı değil ortağa olan borcudur. bana sorarsanız 331/431 ortaklara borçlar hesabınızı kullanmanızı öneririm bu borcu özkaynaklar grubunda tutacağınıza özün önceliği gereği bu hesaptan tutmanız daha sağlıklı olur
saygılarımla
 

Benzer konular

Üst