Araç Kiralama

Day-Dream

Tanınmış Üye
Arkadaşlar

İşyeri kiraladığında sorumlu sıfatı ile kdv yok iken neden araç kiralamada var ?

Teşekkür ederim

Arkadaşlar

İşyeri kiraladığında sorumlu sıfatı ile kdv yok iken neden araç kiralamada var ?

Teşekkür ederim

Sayın Day-Dream

Eğer işyerleri araç kiralama işi yapan yerlerden yani vergi mükelleflerinden araç kiralarsa (burda 117 nolu tebliği uygulamasını ihmal ederek yazıyorum.) bu kiralama işleminde kesinlikle fatura düzenlenir.Eğer bu kiralama Vergi Mükellefi olmayan kişilerden yaparsa-ki bunlara şirket ortaklarıda dahil-işletmenin gider pusulası düzenleyip KDV hesaplayıp hesapladığı KDV'yi 1 nolu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapıp,Kesinti oranı olan diğer oranı bunuda 2 nolu KDV beyannamesi ile Vergi Dairesine ödemesi gerekir

Değerli üstadım vergi mükellefi olmayan da işyeri kiralanırken neden 2 nolu kdv vermiyoruz ?

Değerli üstadım vergi mükellefi olmayan da işyeri kiralanırken neden 2 nolu kdv vermiyoruz ?

Gayet basit iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerin kiralanması KDV Kanunu md.17/4-d'ye göre KDV'den müstesnadır. Bu işlem vergi istisnası olduğu için doğal olarak da sorumlu sıfatıyla KDV beyannamesi verilmez.

Oysa katma değer vergisi mükellefi olmayan bir kişiden araç kiralarsanız, bu KDV'nin konusuna girer, istisna değildir ve 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 2.3.1'e göre 10/10 oranında KDV tevkifatına tabidir.