fonradar

Araç Lastik. Amort.

Üyelik
9 Nis 2009
Mesajlar
83
2004 yılında alınan bir otomobilin amortismanı 2008 yılında bitti ve kapandı.şimdi bu araca 2009 yılında lastik alınmış 800,00 tl 'lik..

1-bu lastik için %50 oran ile amortisman ayırmalımıyım?
2-bu lastik bedelini aracı attığım aynı 254 nolu hesaba atabilirmiyim yoksa yeni bir hesap mı oluşturmam gerekir.?

Tşk..
 
Ynt: Araç Lastik. Amort.

arkadaşlar,

339 sıra no'lu teblig'nin 3.72 bendinde şöyle bir tabir var otomobil kamyon,minibüs,midibüs,yük arabaları,özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastikler (yeni satın alınan araçlarda hazır olanlar hariç)

kanunda lastiklerin amortismana tabii oldugu ömür süresinin 2 yıl ve amortisman oranın %50 olarak uygulanması gerektiği gayet net
 
Ynt: Araç Lastik. Amort.

binek araç ise amortismana tabi
ticari araç lastikleri gidere atılabilinir
lastikler taşıtın üstüne ilave olmaz
 
Ynt: Araç Lastik. Amort.

Bakanlık amort listesinde her ne kadar 2 yıl süre verdi isede sonradan yaptığı açıklamada yoğun kullanım, yarılma, patlama gibi nedenleri göz önüne alarak direk gider yazılma olanağını da getirdi.
 
Ynt: Araç Lastik. Amort.

sayın turko

bahsettiginiz istisna durumlarla ilgili bir teblig var mı?

varsa en azından gider atarsak fişin altına o tebligi koyarız.
 
Ynt: Araç Lastik. Amort.

345 sıra nolu VUK genel Tebliği

2) Ticari Amaçla Kullanılan Araçların Lastiklerinin Bedelleri Doğrudan Gider Yazılabilecektir
Faaliyet gösterilen sektörün çalışma şartları gereği faydalı ömürlerinin 1 yıldan daha az olduğu durumlarda, ticari amaçla kullanılan otomobil, kamyon, minibüs, yük arabaları, özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastiklerin (yeni satın alınan araçlarda hazır olanlar hariç) amortisman tabi tutulmayıp doğrudan gider yazılması mümkündür. Bu durumda, 339 sıra nolu tebliğ ile değişik 333 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliğinde söz konusu lastikler için öngörülen % 50 oranı esas alınarak amortisman uygulamasına gidilmesi gerekmeyecektir. Tebliğde; bu uygulama çerçevesinde doğrudan gider yazılmanın söz konusu olduğu sektörlerle ilgili herhangi bir belirlemeye yer verilmemiştir. Dolayısıyla objektif kriterlere göre sektörün çalışma şartlarının gereği faydalı ömrü 1 yıldan az olan ticari araçların lastikleri için doğrudan gider yazma uygulaması yapılabilecektir.
 

Benzer konular

Üst