Araç Satışlarında Kdv

AFA

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
46
iyi günler

araç satışlarında noter satış sözleşmesinde gösterilen kasko bedelinden faturamı keseceğiz. eğer keseceksek ksako bedeli tutarına kav'yi ilavemi edeceğiz.

Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Merhaba,
Sayın Afa,
Aracın faturasını noter satış sözleşmesinde belirtilen Beyan Değeri üzerinden keseceksiniz.Eğer beyan belirtilmemiş ise Kasko değer üzerinden keseceksiniz.
Noter satış sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe keseceğiniz bedele kdv ilave edeceksiniz...
 
Sn. Afa;

Yukarıda Sn. fbasdemir in de belirttiği gibi taşıt satışında noter satış sözleşmesinde belirtilen kasko bedeli taşıtın gerkçek satış bedeli üzerinden fatura düzenlenmelidir. Noter satış sözleşmesinde belirtilen bedel aracın harca tabi matrahıdır. Ancak; bu durumda noter satış sözleşmesinde aracın satış bedelini de belirtmek gerekir. Aksi halde noter satış sözleşmesinde belirtilen bedel satış bedeli gibi kabul edilebilir. Bunun aksini kanıtlayabileceğiniz kanaat getirici belgeler var ise bu belgelere dayanarak da noter satış sözleşmesindeki kasko bedelinden farklı bir rakamla fatura düzenleyebilirsiniz.

Yine yukarıda da belirtildiği gibi 170/D seri nolu gelir vergisi tebliğine göre noter satış bedeli ile gerçek satış bedeli arasında bariz bir fark olmaması gerekiyor. Bu bariz farktan ne kasdedildiği tebliğden anlaşılmamakla beraber % 30 a kadar olan farkın bariz bir fark olmadığı konusunda yargı kararı olduğunu duymuş idik. Yine bariz farkı izah edebilecek kanaat getirici bir belge var ise (örneğin; hasar belgesi vs.) noter satış bedeli ile gerçek satış bedeli arasındaki bariz bir fark da bulunabilir, bu da vergisel anlamda kabul edilebilir.

Satış bedeline aksi bir hüküm belirtilmedikçe kdv nin dahil olması gerektiği kanısındayım.
 

Benzer konular

Üst