fonradar

Aralık Ayında Yüksek Tutarlı Faturaların Yarattığı Durum Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Merhaba,

aralık ayı içinde birer gün ara ile 3 adet fatura mevcut. 30.000 TL, 30.000 TL ve 40.000 TL olmak üzere.
bunların muhteviyatı büyükbaş hayvanlar için alınan yemler.
ancak şirketin ana faaliyet konusunda hayvancılık, hayvansal ürünler geçmiyor.
Bunu satın almışlar ve çıkış olacak.

Forumda aradım ama başlığı bulamadım. Aynı ayda ard arda yüksek tutarlı faturalar ile ilgili tevsik sınırından ziyade yüksek tutarlı fatura alımları hakkında bir konu vardı.. Onu bulamadım maalesef.

Şimdi birincisi bu tutarların yüksek tutarlı olması sıkıntı yaratır mı?
2.cisi de Yeni TTK ya göre Ultra Vires kalktığı için şirketin anasözleşmesinde beliritlen amaç ve konuda geçmeyen böyle bir alım-satım münasebetinin uygun olup olmadığı konusunda fikirlerinizi rica ediyorum.

Dediğim gibi ilk merak ettiğim bu yüksek tutarlı faturalar aynı ayda 1 er gün arayla kesilmiş bununla ilgili bir sıkıntı oluşur mu?

çok teşekkür ediyorum.

Not: Dediğim başlığın linkini atabilen bir arkadaşım varsa çok memnun olacağım.
 
Son düzenleme:
Birer gün ara ile yüksek tutarlı fatura alımları ifadesi yanlış bir ifade olmuş fatura alımı olmaz mal veya hizmet alımı olur. Gerçekte böyle bir alım söz konusu ise birer gün ara ile olması ve yüksek tutarlı olmasının hiçbir sakıncası olmaz. Faaliyet konusu ilgili sıkıntı olup olmayacağı hakkında fikrim yok.
 
ürünler şuan stokta.. belirttiğim gibi hayvansal ürün ticareti ile uğraşmıyor şirket.. anasözleşmede böyle birşey geçmiyor..
tutarların yüksek olması beni telaşlandırdı sadece.
 
Sayın Ayşe Gültekin,

Önce kısaca faturalarla ilgili bir bilgi vereyim. Alımla ilgili bir sorun yok. Ürünleri satacaksanız zaten yılsonu stoklarınızda da göstereceksiniz herşey yerli yerinde demektir. Bu şartlar altında da bu malların alımı halihazırdaki Kar/Zarar durumunu etkilemeyecektir. Sadece KDV açısından terddüt yaşayabilirsiniz ancak satışla beraber bu mesele de hallolacaktır.

Yeni TTK "Ultra Vires" kuralını şirketlere esneklik için getirmedi önce olması gerektiği için sonra da "Sicil Kolaylığı" için getirdi. İştigal konusu ile ilgili birçok gereksiz işlemle tescil ve ilan işlemlerinden kurtulundu. Ancak daha önce de ana sözleşmede başlıca konular yazıldıktan sonra konulan "Hertürlü ürün dahili ve harici ticareti" gibi bir cümle ile bu sıkıntı aşılabiliyordu. Şimdi yeni yasa da bu teknikle şirketlerin belirli kısıtlamaları olan iştigal konusu darlığını kendiliğinden hükümsüz bıraktı. Tabi sizin firmanızın ana sözleşmesinin içeriğini bilmediğim için yorum yapamam.

Birer gün arayla kesilmiş olması da sorun değil, stoklarınızda yer alacak ve aynı miktarlarla satılacaksa hiç yok.

Başkaca sorunuz varsa, yazınız.
 
Üst