Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
selamlar

finansal yorumları burda yapalım arkadaşlar.
yine zordu >:( hele o tesise katılma payı hiç görmediğim bi konuydu.
off ya son hakkımdı benim ne olcak bilmem......

Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

Hoca sağolsun direk bırakmaya oynuyor. Nerede kullanılmayan abuk subuk hesap var her sınav bunlardan bir tane bulup geliyor. Bunu nazım hesapla süsleyip, önümüze koyuyor.... Bu sınavda yine kalan çok olacak :(

bence de.
belki bunlardan biri de ben olucam.
ama çok çalışmıştım,gerçekten büyük haksızlık bu :(

iyiki sınava girmemişim ;D

yine garib bir muhasebe sınavına girdik arkdaşlar.o tesis sorusu,tahvil sorusu ne soruydu be .kapanışa kadar yaptım süre bitti.kontrol ettipimde kapanış tutmuyordu...:(

493 tesıse katılma payları nerden cıktı be

sanslı olanlar hesap planında buldu yaptı.

dehanın kitabından çalıştım.Yazıklar olsun onlara 493 nolu hesabı atlamışlar.405 nolu hesaptan 500 sermaye hesabına atlamışlar.
yarın arayıp bunun hesabını soracağım. Dalgamı geçiyorlar anlamadım gitti. Hesap planında olan bu hesap konusunda neden kitaplarında yer vermediler. Bunlar adamı deli ederler. Bu soruya cevap verseydim belki de geçmiştim. Ama kısmet bakalım. göz göre göre bilmediğim için 380-480 nolu hesaplara aktardım.
Dehanın kitabında tüm olan hesapları gözden geçirmiştim. Aklımı karıştıran 393 nolu hesap merkez ve şubeler bunun uzun vadelisi 493 olur dedim. dehanın cevap kağıdını gördüm inanamadım. ama böyle bir hesap varmış.

18 adet sorudan sadece 4 tanesini hatalı yaptım.
1. nerden bulduysa tesise katılma payı, hesap planında çok aradım ancak hesap planında bulamadım
2. geçici teminat mektubu 108-300 kaydı yaptım ancak adam sınavda nazım hesapları kullanın demiş oda yalan oldu.
3: bu tesise katılma payı itfası yalan oldu vatandaş hem zor soruyor hemde soruyu ilişkilendiriyor bunu ben çok dedim ancak tabiki artık bir yerden sonrada yapacak birşey yok.
4: En son amortisman ayırmada pazarlama bölümündeki maddi duran varlık demiş ben bütün maddi duran varlıklara amortisman ayırdım %90 sadece demirbaşlara ayrılacakmış.

Birde daha öncede dedim şimdide diyorum bu vatandaşın sözel sorularına çalışmak tam anlamıyla boş iş. Adam sözel sorularında bir kere sorduğnu bir daha sormuyor yani o sözelde kendini tekrar etmiyor sanki vergi sınavına girmişiz gibi abuk subuk sorular abuk subuk hesaplar soruyor.

Artık birilerinin bu adama dur demesi lazım ancak benim bildiğim birlik ve tesmer bu adama dur demez gider plaket verir. Bu adamın yüzünden çok basit olan maliyet sınavına konsantre olamadım basit bir işlemi bile dört kere hatalı yaptım artık kafam tam anlamıyla bitmiş durumda.

Son olarak benim notlardan çok güzel sorular geldi gizli vade farkı, yapılmakta olan yatırımlar, tahvil ihraç farkı e itfası vb. ancak adam sanki bilerek ve isteyerek öğrencileri bırakmak için abuk subuk hesaplar ve işlemler eklemiş ne diyeyim tesmerinde, sürmeninde canı sağolsun

İflas eden Ştİ den alacağımız 689 a atılcaktı di mi ben 128 e attım :( Abi öyle bişeyki bi yevmiye maddesinde takılıyorsun mecbur bişeyler yazman lazım. Ona hesap planından bi kılıf uydurana kadar zamanın gidiyor. Eğer ki o bilemediğin işlem kar/zararı da etkiliyorsa vay haline. Benim de 4 yevmiyem hatalı. Ümitlenmiyorum o yüzden zaten şunun şurasında Mart sınavına ne kadlı ki :(

ben o iflas 128 atıp sonra 689 tamamına karşılık ayırdım ama 689 a atılcakmış. iflas eden firmadan malların satılınca tahsil edilebilir varsayımına göre öyle yaptım ama yalan oldu bu finansal

stonhand arkadaşım maddi duran varlıkların tümüne amortisman ayrılacaktı. soru çok çelişkili baksana soruya amortismana konu olan ve pazarlama bölümünde kullanılan tüm maddi duran varlıklar. diyor. Yani amortismana konu olanlar ve pazarlama bölümündekiler...
253 nolu hesapta amortismana konu olanlara giriyor. ben tamamına ayırdım. ancak tümünü 760 pazarlama satış dağıtıma attım. bende yanlış yapmışım şimdi farkına vardım.

Doğru kayıtlar derken daha az cevaplanan yevmiye maddeleri şöyle

Tesise katılma

100 14160
493 12000
391 2160

%15 faizli tahvil

408 2800
100 67200
405 70000

Tahville ilgili envanter kayıtları

780 380
381 350
408 30

493 500
649 500

açılışta sermayeyi 229.000,00tl buldum. doğru
02.12.2010 tarihli soru doğru-549-671
03.12.2010 tarihli soru doğru-689-120
04.12.2010 tarihli soru yanlış-vade farkını 602 i atladım tamamını 600 e attım
05.12.2010 tarihli soru doğru-689+360-368
09.12.2010 tarihli soru doğru
11.12.2010 tarihli soru yanlış-493 yerine 380 ve 480 kullandım
12.12.2010 tarihli soru doğru-100-240+645
13.12.2010 tarihli soru doğru
15.12.2010 tarihli soru doğru-900-950
17.12.2010 tarihli soru doğru
20.12.2010 tarihli soru doğru
22.12.2010 tarihli soru doğru
30.12.2010 tarihli soru doğru
Dönem sonları
1-doğru
2-yanlış
3-doğru
5-yanlış
6-kdv kapanışı doğru
7-gelir gider hesapları kapamaları yapıldı.
8-gelir tablosu yapıldı.
9-24.400,00tl zarar buldum.
10-Ezberlerden 700 maliyet bağlantı hesabını 7/b de kullanılan maliyet hesabı olduğunu belirttim.doğru diyoru. çündü 7/b de kullanılıyor.
11-genel geçici mizan ve kesin mizan arasındaki farka kesin mizanın bilanço öncesi hesapların kesinleştirildiği rapor olduğu
genel geçici mizanda hesapların kesinlik kazanmadığını belirttim. belki puan verir
12-değerlemeye:mali kalemlerin güncel değerlerine getirilmesi dedim. tabiki yanlış.

Arkadaşlar,hiç boşuna yevmiye kaydım doğru,yanlış hesabı yapmayalım.Yusuf hocanın

bizden istediği belli.Her sınavında gözümüzün içine sokuyor.Yevmiye kayıtlarında doğru

kullanmamızı istediği hesapları,sınav kağıdına yazabilmemiz.Benim görüşüm Tesise katılma

payı hesabını kullanmayan,dönem sonu işlemlerinde 500-TL'sını gelir yazıp itfa etmeyen,

408 menkul kıymet ihraç farkları hesabını kullanmayan için,puanlamasını yine kıt yapacak.

Herşey tamamda su saatini kendi okumasını ne yaptınız ben ilkin gider tahakkukuna attım ancak sonrasında notlar aklıma gelince maliyetgider karşılığı hesabına attım.

dehanın notlarında şöyle bir ibare vardı ancak tabiki sınavda kdv indirilmedi

373 maliyet giderleri karşılığı hesabı

örnek : işletme yıl sonunda elektrik sayacını okumuş tahmini elektrik tüketimini 14160 tl olarak hesaplamıştır.

1-----------------01,12,2010------------------------------------
770 genel yönetim giderleri hesabı 12000
191 indirilecek kdv hesabı 2160
373 maliyet giderleri karşılığı hesabı 14160
elektrik faturasının tahmini kaydı
---------------------- -------------------------------------------------
Buradaki dikkat edilecek nokta tahmini ibaresi

sınavdan çıkınca eşim nasıldıdiye birisine sormuş iyi kolaydı demiş ilk girişidir kesin dedim öyleymiş hocanın nasıl okuduğunu bilmiyor da ondan dedim.
valla tesisekatılma payında öyle bir hesap olduğunu ilk kez burda gördüm şimdi ve yıkıldım ben de 380 ve 480 kullanıp dönem sonunda 649a attım. dönemsonunu da yanlış kabuleder kesin.
şimdiden hesap yapıyorum ama 4-5 yevmiye yanlış demek bilanço gelir tablosu 0 ve kapanış kar zarar yevmiyelerini de saymazsa 27 yevmiyeden 14ü falan doğru olsa 28 eder kebirden de yarısını verse 8 sözellerden 10 bile hayal artık gönlünden ne koparsa tek ders finansala devam demek ki bu ikinci girişimdi ve ankara ataumsınıflarında kolçaklı sandalyede zulüm gibiydi sınav.

ben şükür ki bu dersten gectim.

bütün finansal muhasebeden sınava giren arkadaşlarıma tavsiyem, once yusuf surmenin kitaplarına notlarına calistiktan sonra. oturup bir kac tek duzen hesap kitabını iyice okuyup farklı yorumları da değerlendirerek muhasebe uygulama teblig 1den baslayarak tebligleri okumalaridir.

bana kizamamanizi rica ediyorum ancak, bu hocadan iyi bir not almanin tek yolu bence onunla akademik alanda tartismaya girip, soruların tutarsizliklarina istinaden bir kac cozumu birlikte sunarak gerekceli yevmiye maddeleri kaydi yapmak.

hoca madem tdhp bilgisi istiyor tez gibi bir kagitla kendisine cevap verilmeli diye dusunuyorum.

sayın stonhandın baska bir baslikta yaptigi bir yusuf surmen cozumune bu sebeple tmsk acisindan not anlaminda ek bir kayitla cevap vermistim.

ben tdhp yi biliyorum, ama sordugun sorular oyle kiytirik ki bir kac maddeyle alternatifleri de sundum yaklasimi bence onu asik edecektir.

ha sifir da verebilir ayri mesele.. klavyem bozuk ozur dilerim

760 pazsatdağ gideri 360
770 genelyönetimgideri 240
381 gider tahakkukları 600

yaptım ben faturanın geleceği garanti sonuçta elektrik su faturası gibi faturalar için işyerinde biz 381 kullanıyoruz ama bilemiyorum genelde ilk yaptığımız doğru olur hep hayırlısı...