Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

medcezir ' Alıntı:
sınavda çok şansızdım 3 saat yeter diye rahat rahat çözdüm ama süre yetmedi kapanışı yaptım gelir tablosu ile bilanço kaldı bir 30 dakikam daha olsaydı geçerdim tesise katılma payıo ve itfasını bile yaptım düşünün ama ortalarda basit hatalarım var oyüzden kalabilirim.30 dakikada kontrollerimi yapar gelir tablosu ile bilançoyuda bitirirdim.sınav tecrübesizliğim işte,ilk girişimdi şansızlığıma bağlıyorum.

şunuda belirtmek isterimki aparman dairesi yerde bizi sınava sokan,dışarda donup sınava girilen tek sınav budur heralde,hangi zihniyet oraya sınavı vermiş bilmemki akıl karı değil,dışarıda adam gibi oturmaya çay içmeye yer bile yok

Gelir tablosu 5, bilanço 10 puan. Kaybınız çok değil, kayıtlarınızın doğru olduğu varsayımıyla. Çünkü yevmiyeler 54, kebirler 16 puan.

Arkadaşlar amortisman ayırırken dönem sonunda tesis makineye 8640 TL ayırdım. Çünkü tüm maddi duran varlıkların ek. ömrü 5 yıl diyor ve 11.12 tarihli maddede tesisin faydalı ömrü 2 yıl kaldı diyor. Bundan önce sanki 2 yıl ayırdığını şimdide 3. yıla ayıracağını ima ediyor anladım. Gerçi onuda 760 a atmışım doğru olsa bile amortisman tutarı, kayıt yanlış olur sanırım. Bu açıdan kimse yaklaşmamış okudum kadarıyla. Bu mantık yanlışmı çünkü böyle de bir anlam çıkıyor bence.....

koray44 ' Alıntı:
Arkadaşlar amortisman ayırırken dönem sonunda tesis makineye 8640 TL ayırdım. Çünkü tüm maddi duran varlıkların ek. ömrü 5 yıl diyor ve 11.12 tarihli maddede tesisin faydalı ömrü 2 yıl kaldı diyor. Bundan önce sanki 2 yıl ayırdığını şimdide 3. yıla ayıracağını ima ediyor anladım. Gerçi onuda 760 a atmışım doğru olsa bile amortisman tutarı, kayıt yanlış olur sanırım. Bu açıdan kimse yaklaşmamış okudum kadarıyla. Bu mantık yanlışmı çünkü böyle de bir anlam çıkıyor bence.....

İyi de açılış bilançosunda,birikmiş amortismanların alt hesabında sadece demirbaşları vermiş,tesis makine ve cihazlar ile ilgili bi alt madde yok?

arkadaşım neden 253 e taktın ki. bir şey dikkatini çekmiyor mu. işlem başlangıç tarihi 01.12 bu da demektir ki 12 aydan önce tesis makine almış olabilir. Bu konuda bilgi yok ben bunu bu şekilde algılıyorum.

Ben bu sınavdan kendimi kaldı farzedip bu hafta içinde yusuf hocanın 2 nolu genel muhasebe kitabınıda alacağım ve zamanım oldukça o kitapla alakalı notlarıda yayınlayacağım yoksa sinir stresten kafayı yemek üzereyim o kadar emek ver o kadar çalış et adamın sorusunu anlayamamaktan kal bugünde şu stresimi ve kilolarımı atmak için spora yazılıyorum artık hamster gibi koşu bandının tepesinde debelendikçe sürmeni hatırlarım.

Son olarak arkadaşlar dersane hocaları bile dün amortisman sorusundan emin değillerken biz nasıl emin olalım. Adam öyle bir soru soruyorki 10 stajere sorsanız 5 tanesi farklı cevap verir..

stonhand ' Alıntı:
Ben bu sınavdan kendimi kaldı farzedip bu hafta içinde yusuf hocanın 2 nolu genel muhasebe kitabınıda alacağım ve zamanım oldukça o kitapla alakalı notlarıda yayınlayacağım yoksa sinir stresten kafayı yemek üzereyim o kadar emek ver o kadar çalış et adamın sorusunu anlayamamaktan kal bugünde şu stresimi ve kilolarımı atmak için spora yazılıyorum artık hamster gibi koşu bandının tepesinde debelendikçe sürmeni hatırlarım.

Son olarak arkadaşlar dersane hocaları bile dün amortisman sorusundan emin değillerken biz nasıl emin olalım. Adam öyle bir soru soruyorki 10 stajere sorsanız 5 tanesi farklı cevap verir..

koşu bandına dikkat, sigara varsa eforlu ekg ve uzman tavsiyesi olmadan başlamayın derim:)
ayrıca aldığınız karar bence en güzel karar. hem hesap planını yeniden gözden geçirmiş olursunuz hemde Allah korusun bir süprize karşı hazırlıklı olursunuz bence çok iyi.

keşke benimde ilk girişim olsaydı:(
dün gece kaç kere uyandım hep içimde bi sıkıntıyla :(
5 yıllık emeğim var ya.staja başlamaya çalış,kazan zorluklarla.stajı bitir.iki senedirde bu yeterlilik belası...
zaten başka sorunlardan ilk iki hakkımda ders falan çalışmadan girdim...
Rabbim hayırlısını versin,başka dert vermesin ama çok gücüme gidiyor...

stonhand ' Alıntı:
18 adet sorudan sadece 4 tanesini hatalı yaptım.
1. nerden bulduysa tesise katılma payı, hesap planında çok aradım ancak hesap planında bulamadım
2. geçici teminat mektubu 108-300 kaydı yaptım ancak adam sınavda nazım hesapları kullanın demiş oda yalan oldu.
3: bu tesise katılma payı itfası yalan oldu vatandaş hem zor soruyor hemde soruyu ilişkilendiriyor bunu ben çok dedim ancak tabiki artık bir yerden sonrada yapacak birşey yok.
4: En son amortisman ayırmada pazarlama bölümündeki maddi duran varlık demiş ben bütün maddi duran varlıklara amortisman ayırdım %90 sadece demirbaşlara ayrılacakmış.

Birde daha öncede dedim şimdide diyorum bu vatandaşın sözel sorularına çalışmak tam anlamıyla boş iş. Adam sözel sorularında bir kere sorduğnu bir daha sormuyor yani o sözelde kendini tekrar etmiyor sanki vergi sınavına girmişiz gibi abuk subuk sorular abuk subuk hesaplar soruyor.

Artık birilerinin bu adama dur demesi lazım ancak benim bildiğim birlik ve tesmer bu adama dur demez gider plaket verir. Bu adamın yüzünden çok basit olan maliyet sınavına konsantre olamadım basit bir işlemi bile dört kere hatalı yaptım artık kafam tam anlamıyla bitmiş durumda.

Son olarak benim notlardan çok güzel sorular geldi gizli vade farkı, yapılmakta olan yatırımlar, tahvil ihraç farkı e itfası vb. ancak adam sanki bilerek ve isteyerek öğrencileri bırakmak için abuk subuk hesaplar ve işlemler eklemiş ne diyeyim tesmerinde, sürmeninde canı sağolsun

benimde 17 de4 hata var sence yetermi üstad bu 50 için?

elfstrl ' Alıntı:
keşke benimde ilk girişim olsaydı:(
dün gece kaç kere uyandım hep içimde bi sıkıntıyla :(
5 yıllık emeğim var ya.staja başlamaya çalış,kazan zorluklarla.stajı bitir.iki senedirde bu yeterlilik belası...
zaten başka sorunlardan ilk iki hakkımda ders falan çalışmadan girdim...
Rabbim hayırlısını versin,başka dert vermesin ama çok gücüme gidiyor...

haklarınız mı bitti?

Sn. AASTEK ben kendimce kaldım farzedip bu hafta ciddi ciddi çalışmaya başlıyorum ne diyeyim Allahından bulsun yahu bu kadar stajerin bu kadar insanın bedduasıyla bu adamlar nasıl ayakta duruyor bunuda anlamış değilim. Ben ömrümde hak yemedim yahu ben az biraz hak yemeye kalksam başıma gelmedik şey kalmaz ama bu adamların başınada bir halt olmaz.
En temizi şu efendinin 2 nolu kitabınıda alıp hatmetmek bakalım orda ne yazıyor bu adamı geçmek için 1 kitabın yetmeyeceği belli oldu.

Sn Stonhand, 2nolu kitabı derken ilkinin devamı kitabı kastediyorsanız onda envanter işlemleri anlatılmış öyle sınavda sorduğu gibi ahım şahım konular yok. gözgezdirdim o kitaba ama eve gidince tekrar incelerim.
bu sınava da ciddi ciddi hazırlanmıştık ama sonuçlar ortada. en azından kendi adıma konuşayım hesapları kapatamadım bile süre yetmedi. hayır nerden çalışalım anlamadımki. hocanın kitabı dedik aldık burda başlık bile açıldı ama yok. öyle sorular hesaplar buluyorki onca yıllık iş hayatımızda karşımıza çıkmayı bırakın adını bile duymamışız.(tesise katılma payları). hesap planındaki her hesabı tek tek anlatan bir kaynak varsa oturup ondan hazırlanalım.
çok mu karamsarlaştım bilemiyorum ama sınav ertesi hala sinirim geçmedi..

Arkadaşlar dediğiniz gibi amortsiman sorusu bulmaca gibiydi soruyu çözmek için anlamak gerekiyor ki o da muhasebede hiç karşılaşmadımız bir durum olsa gerek ne okulda ne iş hayatında. Muhasebede olaylar açık ve nettir ve kaydıda bellidir ha o konuyu bilmezsin yapamazsın o ayrı. Ayrıca vergi ertelemede faizi 780 e attım, teminat mektubunda komisyon giderini adı üstünde 653 e attım ama dehaya göre yanlış bunlar. Birde satış sorusu çok saçma işyerlerimizde hepimiz bir ayda kesilmiş belkide milyonlarca tl lik fatura görüyoruz hangisinde vade farkı filan var. hangi fiyattan sattıysan onu satış gideri yapıyorsun uygulamada. Ha sen sormak istiyorsan vade farkı 602 yi kullandırtmak istiyrsan açık açık söyle vade farkı olduğunu. Allah bildiği gibi yapsın emeğimize paramıza yazık.

ben 2.kitabına da çalışmıştım ama farklı birşey yok envanter var genelinde sözel sorulardan envantere birşeyler yazdım ama puan verirse artık. öyle 493 hesap gibi bilinmedik hesaplar kitabında da yok enflasyon muhasebesi var 2.kitapta.
sinirlerim çok bozuk 17 maddeden 4-5 hata ile kalmak çok kötü.temmuza göre daha iyi yaptım aslında devreden toplamları yazdım bilanço tuttu gelir tablosunu yaptım ama nafile zarar 27.530 buldum ben de doğru olabilir ama amortismanda 760 770 muamma anlayabilene aşk olsun 253 e amortisman ayırmadan olur mu yani bilemedim. 760 a 26.400 amortisman yazdım.

bir de hisse senedi satışı sorusunda ben
100 23000
110 30000
240 50000
645 3000

yaptım.uzun vadede olmayacacağına kanaat getirdi deyince 240 tan tamamen çıkıp 110 a attım.
bu da yanlış mı olur sizce

Birde bir arkadaş vardı bakalım ortaya çıkacak cesareti varmı, yusuf sürmen için aralıkta sürpriz olabilirrrrrrrrr gibi şeyler yazıp duruyordu. Sürmenin kitabına gerek yok turuncu kitaba çalışın yeter diyordu ben o kadar insanları yanlış yönlendirme dediğim halde sürpriz olabilirrrr deyip durduktan sonra bakalım ortaya çıkacakmı.

arkadaşlar vergi borcunu ertelem sorusunda 438 Kamuya olan ertelenmiş borclar hesabı kullanılacaktı.biliginize

koray44 arkadaşım ben de vergi ertelemede 780 kullandım doğru olduğunu düşünüyorum.
aynı şekilde banka komisyon giderini de 653 e yazdım.dehanın temmuz sınav cevaplarıyla türmobunkinde fark çok.önemli olan sürmen hocaya göre doğru olması.
ama 76 gün beklemek çok kötü olacak hiç şevkim isteğim kalmadı çalışmak için...sonuçta yine birkaç tuzak birkaç bilinmedik soruyla türmoba sınav geliri kazandırmaya devam edecek sürmen hoca

bir de hisse senedi satışı sorusunda ben
100 23000
110 30000
240 50000
645 3000

yaptım.uzun vadede olmayacacağına kanaat getirdi deyince 240 tan tamamen çıkıp 110 a attım.
bu da yanlış mı olur sizce

İşte o sorudada uzun vade olamayacağına değil iştirak olamayacağı için sattı demişti. Yani iştirak olamayacağı için gittim elimdekinin %40 ını sattım e arkadaş bundan herşey çıkarılır uzun vade ibaresi görmediğimden sadece satış kaydını yaptım ancak sizinkide doğru olabilir.
Şimdi iştirak olmayacağı kararı uzun vade yatırımdan vazgeçmek olarakmı algılanacak ozaman adam gibi kardeşim elde kalnları geçici yatırım amacı ile tuttu demesi gerekmiyormuydu.
İşi gücü bıraktık birde adamın Türkçesiylemi uğraşıcaz gerçekten sinirlerim yıprandı

evet stonhand bende senin gibi takılmıştım o soruda ama sonradan yapmadım senin yaptığın işlemi, ayrıca cahilliğime verin vergi dairesiyle anlaşıp borç erteleme diye bir şey duymadım ben önceden. Borcun varsa ödemezsen gecikme zammı ,faizi vs. ödersin. Kanunlarda olan bir şey bu. Hadi olmadı vergi affı filan çıkıyor. Bir mükellefin vergi dairesine gidip borç erteletmesini ilk defa duydum. Kim karar veriyor buna, dairenin müdürümü, sonuçta bir devlet kurumu burası,böyle bir yetkisi varmı vergi dairesinin acaba bana pek mantıklı gelmedi açıkçası...