Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

suna-34 ' Alıntı:
battibalikyangider ' Alıntı:
suna-34 ' Alıntı:
ben tesmeri aradım ve sınavlarla ilgili yetkiliyle görüştüm yusuf hoca yüzünden benim değil sadece pekçok kişinin dosyasının yanacağını söyledim bu sınavın kötü niyetli olduğunu ve bu konuyla ilgili yaptığımız bütün girişimlerin sonuçsuz kaldığını yusuf hocanın komisyondan alınması için nerelere müracatta bulunalım yada ne yapalım dedim bizi siz temsil ettiğiniz için size soruyoruz dedim yetkilide bu şikayetlerimizi mail atmamız gerektiğini çok fazla şikayet olduğunu ilettiklerin ve bu hacaların maliye bakanlığı tarafından belirlendiği bu hoca zor soruyor bunu alın komisyondan diyemeyeceklerini dedi bende sorunun zorluk olmadığını nerde kullanılmayan bilinmeyen hesaplar var onları kullanması bu sebepten yapamadığımızısöyledim yani ne oda nede birlik birşey yapamıyor dosyalar yanacak gibi :( sınavın 9 hakka çıkma durumunu sordum öyle bir konunun görüşüldüğü ama belli birşeyin olmadığı bilgi veremeyeceğini söyledi olursada bizi kapsayıp kapsamayacağı belli değil bunuda sordum :(

Kural 1 : Tesmerdeki müşteri temsilcilerinin verdiği bilgilere inanma.
kimlere inanacağız bende şaşırdım:(

Türmobun sitesindeki bilgi edinme bölümünden bilgi edinme kanunu kapsamında kanunen cevap istediğin mevzuları sorup, ilgiliden cevap alınır. bence cevap budur. yoksa tesmermiş, telefonda 3e basınmış:) oradaki 20 yaşındaki arkadaşım nerden bilecek bir çok şeyi.

koray44 ' Alıntı:
Birde arkadaşlar sayaç okuma sorusunda ben 381 e attım bu giderleri. Ama sonradan düşününce tahakkauk etmemiş galiba yani resmi kurum gelip borç çıkarıp ödemesi önümüzdeki ay dememiş. O zaman 381 olmaz sanırım. Birde yine dehanın cevabında gördüm ne derece doğru artık 373 e atmış. Maliyet giderlei karşılığına. Ortada maliyet yok ki. hem 760 ve 770, 373 le çalışmaz gibi geliyor bana, sizler ne yaptınız bu soruda...

2 profun kitabından baktım elektrik sorusu aynen onlarda da vardı. 373'e almışlar. Yusuf hoca onlara katılıyorsa 373, katılmıyorda olabilir.. bu en nihayetinde sosyal bir soru, tebliğ maddesinde birinde gider, birinde maliyet demiş 381 ve 373ü açıklarken.

En iyisi türmobun bir an önce açıklaması cevapları hatta gerekirse bazı kayıtları ispatına dayanarak açıklaması, çünkü bu hocadan önceki sınavlarda türmobun kendi yayınladığı cevaplar ile bu hocadan sonra yine türmobun yayınladığı cevaplar bile farklı(örneğin sevk gideri, kredi kartı borcu) bundan sonra gelecek hocanında başka fantezileri varsa hesaplarla ilgili stajyerlerin işi çok zor, her hocanın gönlünü ayrı ayrı yapmaya çalışıyoruz. En kesini türmobun cevaplara bir standart getirmesi ki o da imkansız adamlar ellerinde olan cevap anahtarını bile kaç ayda yayınlıyorlar...

suna-34 ' Alıntı:
suna-34 ' Alıntı:
ben tesmeri aradım ve sınavlarla ilgili yetkiliyle görüştüm yusuf hoca yüzünden benim değil sadece pekçok kişinin dosyasının yanacağını söyledim bu sınavın kötü niyetli olduğunu ve bu konuyla ilgili yaptığımız bütün girişimlerin sonuçsuz kaldığını yusuf hocanın komisyondan alınması için nerelere müracatta bulunalım yada ne yapalım dedim bizi siz temsil ettiğiniz için size soruyoruz dedim yetkilide bu şikayetlerimizi mail atmamız gerektiğini çok fazla şikayet olduğunu ilettiklerin ve bu hacaların maliye bakanlığı tarafından belirlendiği bu hoca zor soruyor bunu alın komisyondan diyemeyeceklerini dedi bende sorunun zorluk olmadığını nerde kullanılmayan bilinmeyen hesaplar var onları kullanması bu sebepten yapamadığımızısöyledim yani ne oda nede birlik birşey yapamıyor dosyalar yanacak gibi :( sınavın 9 hakka çıkma durumunu sordum öyle bir konunun görüşüldüğü ama belli birşeyin olmadığı bilgi veremeyeceğini söyledi olursada bizi kapsayıp kapsamayacağı belli değil bunuda sordum :(

Türmobun sitesindeki bilgi edinme bölümünden bilgi edinme kanunu kapsamında kanunen cevap istediğin mevzuları sorup, ilgiliden cevap alınır. bence cevap budur. yoksa tesmermiş, telefonda 3e basınmış:) oradaki 20 yaşındaki arkadaşım nerden bilecek bir çok şeyi.
3'e falan basmadım birkere :) telefona çıkan kişiden yeterlilik sınavlarıyla ilgili olan yetkiliyle konuşmak istiyorum dedim

suna-34 ' Alıntı:
suna-34 ' Alıntı:
suna-34 ' Alıntı:

3'e falan basmadım birkere :) telefona çıkan kişiden yeterlilik sınavlarıyla ilgili olan yetkiliyle konuşmak istiyorum dedim

:) oradaki anlı şanlı yetkililere bilmemne müdürlerine bi sorarmısınız? bana verdiğiniz cevapları yazılı istiyorum bana faxlarmısınız diye:) ne kadar yetkililermiş bir görelim hep birlikte:)

sınavlar arasındaki açıklanma süreleri cok uzun oldugu için tekrar tekrar aynı derslere çalışmaktan,gerçekten kalmış oldugumuz derslerin üzerine yogunlaşamıyoruz ,

artık çıksın şu yönetmelik ..de biraz nefes alalım ...

Eğer bu sınavda öyle 60-70 günde açıklanırsa zaten finansala zaman kalmıyor eninde sonunda kalıp geçeceğimiz muallakda olsa sınav açıklanma stresi stajerin üstünde baskı kuruyor.
Eğer ki bu şekilde olursa ben mart sınavına girmemeyi ciddi ciddi düşünüyorum.

stonhand ' Alıntı:
Eğer bu sınavda öyle 60-70 günde açıklanırsa zaten finansala zaman kalmıyor eninde sonunda kalıp geçeceğimiz muallakda olsa sınav açıklanma stresi stajerin üstünde baskı kuruyor.
Eğer ki bu şekilde olursa ben mart sınavına girmemeyi ciddi ciddi düşünüyorum.

gerçtekten çok daha sağlıklı olur, eğer hakkın varsa süre olarak bekler, hem psikolojik olarak hemde daha bir çok bakımdan iyice toparlanır, süper bir hazırlıkla temmuzda fırtına gibi esebilirsin.

mart dönemi bence çok yakın yine..

şimdi mart sınavındada kasarlar...sonra geriye son haklar kalır ...

böylelikle birilerinin dosyaları catır catır yanıcak..bu durumda herkez olabilir...

o meşhur sistem...onu gerektiriyor...

bizde burda..stajer ailesinin 0,01 kısımlık düşünen yazan haykıran davga eden...tipleri olarak forumun eski sayfalarında kalıcagız ..peki ya digerleri nerde...bunu hep merak etmişimdir..

SERHAT123 ' Alıntı:
şimdi mart sınavındada kasarlar...sonra geriye son haklar kalır ...

böylelikle birilerinin dosyaları catır catır yanıcak..bu durumda herkez olabilir...

o meşhur sistem...onu gerektiriyor...

bizde burda..stajer ailesinin 0,01 kısımlık düşünen yazan haykıran davga eden...tipleri olarak forumun eski sayfalarında kalıcagız ..peki ya digerleri nerde...bunu hep merak etmişimdir..

gel bi dernek kuralım:)

sevgili stonhand arkadaşım,

tek sınavım finansal muhasebeydi ve sınavdan 3 gün önce senin notlarını görüp ordan çalışmaya devam ettim.İlk önce emeklerin için teşekkür ederim.şimdi yazdıklarını okuyunca görüyorumki hatalarımızda nerdeyse aynıymış.Notlarının bana sağladığı özet şöyle.

1-iflas kararını kesinleşmiş kabul edip direkt zarar yazdım şüpheli alacaklara atıp karşılık ayırmadım.
2-gizli vade farkını senin notların sayesinde yaptım. teşekkür
3-tesis katılım payını aynen dediğin gibi hesap planını 3 kez süzmeme rağmen bulamadım.
4-menkul kıymat ihraç farklarını ve dönem sonu itfasını sanırım yine senin notlarından çalışmıştım.
5-teminat mektubunu aynen senin yaptığın gibi banka kredileri ve hazır değerler çalıştırdım.
6-eğer son yevmiye maddesinde gider tahakkukları yerine, maliyet giderleri karşılığı çalıştırılacaktı ise o soruyuda senin notların sayesinde yaptım.
7-amortismanları aynen senin gibi hepsi için ayırdım
ve eğer bu sınavı geçersem senin notlarının etkisi büyük kalırsam da aynen dediğin gibi mart sınavına girmemeyi düşünüyorum. Saygılar.

arkadaşlar merhaba,
Öncelikle stonhand arkadaştan allah razı olsun paylaşımları sayesinde epey bir soruyu cevaplandırabildik.Eğer bu paylaşım da olmasaydı -0- alırdım heralde.
ancak burada üzerinde durulması gereken nokta ne kadar çalışırsak çalışalım bu işi başaramayacağımız korkusu.çünkü her seferinde karşımıza farklı şeyler çıkıyor.burda ciddi bir adaletsizlik söz konusu çünkü bir standart yok.4 dönem önce giren arkadaşlar sıradan bir çalışma ile rahatlıkla geçebiliyorken biz bu kdr emek harcamamıza rağmen geçemiyorsak bir sıkıntı var demektir. hatayı kendinizde aramayın arkadaşlar.dünkü sınavı gördükten sonra ben öyle yapıyorum şahsen.
sınav komisyonunun görev süresini bilen var mı arkadaşlar?eğer aynı komisyon devam edecekse ben de stonhand gibi sınava girmeyi düşünmüyorum.

finansal muhasebede bu kadar takılacağım aklıma dahi gelmezdi tek dersim ve 4.girişimdi ne yazık ki son hakkım kaldı 5 yılım hebaa olucak öyle görünüyor

prof dr nalan akdogan ve prof dr orhan sevilengulun tdhp kitabında aynı ornek var arkadaslar.

gec okunan elektrık faturası icin 373 nolu hesabı kullanmıslar.

benim yorumum 381 olmalı, nedeni;

373 yıl içinde karşılık ayrılan işlemlerde kullanılır, mesela amortismanları yıl içinde direkt yazmayıp 373 kullanıp kati halini yıl sonunda 373 maliyet giderleri karşılığından kapatabilirsiniz, ama soruda aralık ayında hesaplanıp ocağa sarkan gider sorulmakta dolayısı ile gelecek yıl ile ilgili bir giderin tahakkuku yapılması beklenmekte.. o nedenle ısrarla 381 olmalı diyorum,

tesise katılma payı ile ilgili soruyu sehap planını kurcalayarak doğru yaptım, menkul kıymet ihraç kaydını doğru yaptım.. vsvs.. dönem zararım 27500 çıktı, deha adlı site sınav çıkışınca cevap anahtarını dağıttı zaar27530 çıkmış ..

gerisi kısmet bekleyeceğiz. son noktayı Yusuf hoca koyacak... emek veren herkes kazansın dilerim... ve bence bizim dönemde yusuf hocayı atlatıp da mali müşavir olmaya hak kazananlara yıldızlı belge verilmesi gerekli :))

Temenileriniz için çok çok teşekkürler arkadaşlar ben kendimce oluşan bir soruna çözüm amaçlı birşey yapmak istedim. Son kayıttaki o su saatini okuma sorusu dehanın son hamle kitabında aynen vardı ve ben dersaneye uyarak o soruyu çözdüm. O soruda bize gelen bir ihbarname olsaydı amenna gider tahakkuklarına atabilirdim ancak dediğim gibi o cevabı dehaya göre yaptım.

Benimde en büyük sorunum şu kardeşim benim elimden gelen yani kapasitem bu kadar bununda üstüne çıkamam. Gittim vatandaşın kendi kitabını hatmettim, üstüne dersane notlarını ekledim üstüne gittim o yevmiyelere tertemiz yaptım olmadı üstüne T leri bile sıralı açtım 17 soruda 4 yanlışla bu adam beni bırakırsada artık yapacak birşey yok gelecek sınava girmeyip dersane araştırıp profesyönel yardım alacağım.

Birde sınavda gerçekten güzel bir anım oldu belki inanmazsınız ancak marmara ünivertitesinde sınavda yanıma oturan arkadaş önündeki bayanla konuşuyordu ben kitaba çalışmadım Allah razı olsun birisi notlarını yayınlamış onlara baktım dedi. Bende şu notlara bir bakayım dedim tabiki bir baktım benim notlar :):) ;D ;D ;D
Arada konuşurken bir kaç kişi yahu o notları nerden elde ederiz falan dedi alomaliyeye girin orda var dedim arada siteninde reklamını yaptım haaaa modlara duyurulur ;) ;) ;)

stonhand ' Alıntı:
Temenileriniz için çok çok teşekkürler arkadaşlar ben kendimce oluşan bir soruna çözüm amaçlı birşey yapmak istedim. Son kayıttaki o su saatini okuma sorusu dehanın son hamle kitabında aynen vardı ve ben dersaneye uyarak o soruyu çözdüm. O soruda bize gelen bir ihbarname olsaydı amenna gider tahakkuklarına atabilirdim ancak dediğim gibi o cevabı dehaya göre yaptım.

Benimde en büyük sorunum şu kardeşim benim elimden gelen yani kapasitem bu kadar bununda üstüne çıkamam. Gittim vatandaşın kendi kitabını hatmettim, üstüne dersane notlarını ekledim üstüne gittim o yevmiyelere tertemiz yaptım olmadı üstüne T leri bile sıralı açtım 17 soruda 4 yanlışla bu adam beni bırakırsada artık yapacak birşey yok gelecek sınava girmeyip dersane araştırıp profesyönel yardım alacağım.

Birde sınavda gerçekten güzel bir anım oldu belki inanmazsınız ancak marmara ünivertitesinde sınavda yanıma oturan arkadaş önündeki bayanla konuşuyordu ben kitaba çalışmadım Allah razı olsun birisi notlarını yayınlamış onlara baktım dedi. Bende şu notlara bir bakayım dedim tabiki bir baktım benim notlar :):) ;D ;D ;D
Arada konuşurken bir kaç kişi yahu o notları nerden elde ederiz falan dedi alomaliyeye girin orda var dedim arada siteninde reklamını yaptım haaaa modlara duyurulur ;) ;) ;)

bana da soranlar oldu o notları bende kendilerine senin nickini söyleyerek site ismi de vererek bildirdim. baya bi dua aldın zannımca:)

stonhand ' Alıntı:

Gerçekten teşekkürler bende faydalandım senin notlardan. Darısı ikinci kitabının başına.. Sen geçsende sınavdan 2. kitabın notuna cıkar. Artık sosyal sorumluluk sahibisin. Kamuya mal oldun artık:D ..Tekrar teşekkürler

arkadaşlar benimde 3. girişimdi. bu sefer yusuf sürmenin istediği şekilde özen gösterdim kağıda fiş açıklaması yazdım tarih numara yazdık hesap isimleri kısaltmadan uzun uzun yazdık ama bu sefer gelir tablosu bilanço yetişmedi :)

tesise katılma payı diye bugüne kadar hiç görmemiştim hesap palanında aradım taradım bulamadım bende 480'e attım.
birde amortisman sorusunda tesis ve makineler amortisman ayrılmayacak denmiş neden acaba. 253 nolu hesap amortismana tabi bir hesaptır. ben ayırdım ve 26400 gibi bir amortisman çıktı.

Sabahtan beri google?da iflas eden bir firmadan olan alacağın ne yazılacağını araştırıp duruyorum. Ama bulamadım. Bir işletmenin iflas etmiş olması o firmadan alacaklarımızın demirbaşlarının , depodaki mallarının ,iflas masasında haczedilerek yeddieminde bekletilip açıkarttırmayla satılıp sonra alacağın bir kısmının alındığıdan, cevabın şüpheli ticari alacak olduğunu düşündüm. Hatta buna benzer bir muhasebe kaydı yaptım çalıştığım firmada. Lakin konuyla ilgili internette tek bir makale tek bir yevmiye kaydı bulamadım.Doğru yanlış konu o değil. Soruların ne kadar karışık olduğunu sınav sırasında önümde google da olsa geçemeyeceğimi anladım. Verilen çek ve ödeme emirlerini dönem sonunda alacak senetlerine alacaktım almadım. Bakalım cevap anahtarında ayrılmış mı merak ediyorum. Sonuçta işimiz zor arkadaşlar.çok zor

Herkese Merhaba,
Yaklaşık bir haftadır, raslantı eseri forumu okuyorum. Ben (sanırım) bir ablanız olarak yazıyorum. Ben bir şirkette üst düzey bir yönetici olarak çalışıyorum. Çok uzun süre önce stajımı bitirdiğim halde sınavlara girmedim. Ama mesleğim açısından Bağımsız Denetime girebilmem için şart koştular. Hadi seneler sonra belgeyi alayım dedim. Bu arada belgeyi almak istemememin nedenlerinin başında bazı elemanlarımın o kadar zayıf muhasebe bilgisi olmasına rağmen belgeli olması. Düşünün belgesi var ve bu kişi evraklar üstündeki rakamsal küsaratları ne olacak gerek yok diye kayıtlara girmiyor. Yani anlayacağınız bu kişilere bu oda belge verdiyse ben istemiyorum dedim. Belkide işteki rahatlığım en büyük neden. Şunu demek istiyorum ki işte başarılı olmak için genelde belgeye çok gerek olmuyor. Asıl söylemek istediğim konu. Hiç konulara bakmadan sınava girdim. Sanırım temeliniz sağlam olması lazım. Ezbere ve bir kaç örnekle bu sınav bu sorularla olmaz. Eğer muhasebe temeliniz sağlamsa yorumlayarak doğru yapabilirsiniz. Buradaki yazılanlara bakınca çoğu arkadaş borç alacak mantığını sadece ezberlemiş yani hesapları ezberlemiş. Evet sorular önceki yıllara baktığımda gerçekten çok zor. Ben bunları söylüyorum ama sanmayın sınavım süperdi. Sadece kayıtlarımın arkasında durabilceğim türde doğru. Ama sınav olayını unuttuğum için zaman yetmedi. Önemli değil benim için o yüzden belkide bu kadar rahat konuşuyorum. Benim size tavsiyem muhasebeden korkmayın ve gerçekten kayıt yaparken kendinizi hem devletin hem işletmenin yerine koyun. Ve her kayıtta bilançoyu ve gelir tablosunu nasıl etkileyeceğini düşünün.