Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

CERSER ' Alıntı:
Herkese Merhaba,
Yaklaşık bir haftadır, raslantı eseri forumu okuyorum. Ben (sanırım) bir ablanız olarak yazıyorum. Ben bir şirkette üst düzey bir yönetici olarak çalışıyorum. Çok uzun süre önce stajımı bitirdiğim halde sınavlara girmedim. Ama mesleğim açısından Bağımsız Denetime girebilmem için şart koştular. Hadi seneler sonra belgeyi alayım dedim. Bu arada belgeyi almak istemememin nedenlerinin başında bazı elemanlarımın o kadar zayıf muhasebe bilgisi olmasına rağmen belgeli olması. Düşünün belgesi var ve bu kişi evraklar üstündeki rakamsal küsaratları ne olacak gerek yok diye kayıtlara girmiyor. Yani anlayacağınız bu kişilere bu oda belge verdiyse ben istemiyorum dedim. Belkide işteki rahatlığım en büyük neden. Şunu demek istiyorum ki işte başarılı olmak için genelde belgeye çok gerek olmuyor. Asıl söylemek istediğim konu. Hiç konulara bakmadan sınava girdim. Sanırım temeliniz sağlam olması lazım. Ezbere ve bir kaç örnekle bu sınav bu sorularla olmaz. Eğer muhasebe temeliniz sağlamsa yorumlayarak doğru yapabilirsiniz. Buradaki yazılanlara bakınca çoğu arkadaş borç alacak mantığını sadece ezberlemiş yani hesapları ezberlemiş. Evet sorular önceki yıllara baktığımda gerçekten çok zor. Ben bunları söylüyorum ama sanmayın sınavım süperdi. Sadece kayıtlarımın arkasında durabilceğim türde doğru. Ama sınav olayını unuttuğum için zaman yetmedi. Önemli değil benim için o yüzden belkide bu kadar rahat konuşuyorum. Benim size tavsiyem muhasebeden korkmayın ve gerçekten kayıt yaparken kendinizi hem devletin hem işletmenin yerine koyun. Ve her kayıtta bilançoyu ve gelir tablosunu nasıl etkileyeceğini düşünün.

Aynen katılıyorum yıllar önce bende aynı gerekçe ile alayım bari demiştim belgeyi.

O hoca bu hoca şu böyle dedi bunu kim yaptı ??? Bunları bırakın önemli olan muhasebe denklemini iyi kurmaktır gerisi hep aynıdır.

Bunlar yeterlilik sınavının yeterliliği ölçüp ölçmediği ile ilgili güzel örnekler..

bide sınavı geçme olayı var tabiikide.. ölçsün veya ölçmesin sınavı başarma tekniği her geçen gün değişiyor ve zorlaşıyor.

gencay07 ' Alıntı:
arkadaşlar benimde 3. girişimdi. bu sefer yusuf sürmenin istediği şekilde özen gösterdim kağıda fiş açıklaması yazdım tarih numara yazdık hesap isimleri kısaltmadan uzun uzun yazdık ama bu sefer gelir tablosu bilanço yetişmedi :)

tesise katılma payı diye bugüne kadar hiç görmemiştim hesap palanında aradım taradım bulamadım bende 480'e attım.
birde amortisman sorusunda tesis ve makineler amortisman ayrılmayacak denmiş neden acaba. 253 nolu hesap amortismana tabi bir hesaptır. ben ayırdım ve 26400 gibi bir amortisman çıktı.

Bende arkadaşlar gibi ,253 hesaba amortisman ayırmadım.Sebebi dönem sonu işlemlerinde hocanın kullandığı ibare
ve açılışta verdiği rakamlar.Birikmiş amortismanlar hesabında 4.000-TL'sı görünce ,Demirbaşlarda 10.000-TL'sı 1.yıl %40
ayrılmış olarak yorumlayıp,6.000-TL üzerinden %40 amortisman uyguladım.Tabiki 253 hesap amortismana tabi fakat,
hocanın bize verdiği bilgiler doğrultusunda dönem sonu işlemlerini uyguluyoruz.Amortismana tabi ve pazarlama departmanı
için kullanılan tüm maddi duran varlıklar ifadesi beni,direk 255 hesaba yönlendirdi.Bilmiyorum bakalım,umarım herkesin gönlünce olur.

Saygılarımla

CERSER ' Alıntı:
Herkese Merhaba,
Yaklaşık bir haftadır, raslantı eseri forumu okuyorum. Ben (sanırım) bir ablanız olarak yazıyorum. Ben bir şirkette üst düzey bir yönetici olarak çalışıyorum. Çok uzun süre önce stajımı bitirdiğim halde sınavlara girmedim. Ama mesleğim açısından Bağımsız Denetime girebilmem için şart koştular. Hadi seneler sonra belgeyi alayım dedim. Bu arada belgeyi almak istemememin nedenlerinin başında bazı elemanlarımın o kadar zayıf muhasebe bilgisi olmasına rağmen belgeli olması. Düşünün belgesi var ve bu kişi evraklar üstündeki rakamsal küsaratları ne olacak gerek yok diye kayıtlara girmiyor. Yani anlayacağınız bu kişilere bu oda belge verdiyse ben istemiyorum dedim. Belkide işteki rahatlığım en büyük neden. Şunu demek istiyorum ki işte başarılı olmak için genelde belgeye çok gerek olmuyor. Asıl söylemek istediğim konu. Hiç konulara bakmadan sınava girdim. Sanırım temeliniz sağlam olması lazım. Ezbere ve bir kaç örnekle bu sınav bu sorularla olmaz. Eğer muhasebe temeliniz sağlamsa yorumlayarak doğru yapabilirsiniz. Buradaki yazılanlara bakınca çoğu arkadaş borç alacak mantığını sadece ezberlemiş yani hesapları ezberlemiş. Evet sorular önceki yıllara baktığımda gerçekten çok zor. Ben bunları söylüyorum ama sanmayın sınavım süperdi. Sadece kayıtlarımın arkasında durabilceğim türde doğru. Ama sınav olayını unuttuğum için zaman yetmedi. Önemli değil benim için o yüzden belkide bu kadar rahat konuşuyorum. Benim size tavsiyem muhasebeden korkmayın ve gerçekten kayıt yaparken kendinizi hem devletin hem işletmenin yerine koyun. Ve her kayıtta bilançoyu ve gelir tablosunu nasıl etkileyeceğini düşünün.

Smmm ruhsatı olanların bilgileri yetersiz diye mali müşavirlik ruhsat almamak kendi hayatınız açısından büyük bir risktir.
Bunun haricinde sınav için dediklerinize aynen katılıyorum.Bu durum sadece mali müşavirlik mesleğinde yaşanmıyor. En basit hukuk terimini bile bilmeyen avukatlara piyasa da rastlayabilirsiniz.

Bu işi adam gibi yapacaklarsa keşke eski dönemde sınava girenlerede bu şekilde zor sorular sorulsaydıda SMMM sayısı 100.000 leri bulmasa mesleğin itibarı olsaydı.
Bir taraftan kasaya para girdi borçmu alacakmı gibi soruları özel SMMM lere sorsunlar peynir ekmek gibi belge dağıtsınlar, diğer taraftan bizden tesise katkı payını, ihale için teminat mektubunu istesinler ama yapacak birşey yok mühür kimdeyse süleyman o.

Benim asıl düşündüğüm geçen temmuzda bu kadar zor sorular yoktu ve oran %8 di , bu sınavda %8 başarı oranının çıkacağına ben inanmıyorum en fazla çıksa çıksa %4-5 şu sitede de, o gün sınav çıkışındada 1 kişi bile ben bu dersi verdim tamamdır diyemedi, istanbulda 1 kişinin bile suratı gülmüyordu herkesin dayak yemiş gibi hali vardı.

hakansoylu ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
arkadaşlar benimde 3. girişimdi. bu sefer yusuf sürmenin istediği şekilde özen gösterdim kağıda fiş açıklaması yazdım tarih numara yazdık hesap isimleri kısaltmadan uzun uzun yazdık ama bu sefer gelir tablosu bilanço yetişmedi :)

tesise katılma payı diye bugüne kadar hiç görmemiştim hesap palanında aradım taradım bulamadım bende 480'e attım.
birde amortisman sorusunda tesis ve makineler amortisman ayrılmayacak denmiş neden acaba. 253 nolu hesap amortismana tabi bir hesaptır. ben ayırdım ve 26400 gibi bir amortisman çıktı.

Bende arkadaşlar gibi ,253 hesaba amortisman ayırmadım.Sebebi dönem sonu işlemlerinde hocanın kullandığı ibare
ve açılışta verdiği rakamlar.Birikmiş amortismanlar hesabında 4.000-TL'sı görünce ,Demirbaşlarda 10.000-TL'sı 1.yıl %40
ayrılmış olarak yorumlayıp,6.000-TL üzerinden %40 amortisman uyguladım.Tabiki 253 hesap amortismana tabi fakat,
hocanın bize verdiği bilgiler doğrultusunda dönem sonu işlemlerini uyguluyoruz.Amortismana tabi ve pazarlama departmanı
için kullanılan tüm maddi duran varlıklar ifadesi beni,direk 255 hesaba yönlendirdi.Bilmiyorum bakalım,umarım herkesin gönlünce olur.

Saygılarımla

01-12 deki açılış bilançosuna bakarsak hata yapabiliriz diye düşünüyorum çünkü ordaki 257 2009 yılının sonundan gelen amortisman fakat bu 253 hesabı 2010 yılı içinde oluşmuş olabilir sonuçta bize 31-12 bilançosu vermiyor. ve ben 253 ün pazarlama bölümünde kullanılıp kullanılmadığını bilemiyorum varmı elimde öyle bir bilgi. eğer var da ben dikkat etmediysem ben yanlış yapmışım ama yoksa bence hepsinin ayrılması gerekiyor.

stonhand ' Alıntı:
Bu işi adam gibi yapacaklarsa keşke eski dönemde sınava girenlerede bu şekilde zor sorular sorulsaydıda SMMM sayısı 100.000 leri bulmasa mesleğin itibarı olsaydı.
Bir taraftan kasaya para girdi borçmu alacakmı gibi soruları özel SMMM lere sorsunlar peynir ekmek gibi belge dağıtsınlar, diğer taraftan bizden tesise katkı payını, ihale için teminat mektubunu istesinler ama yapacak birşey yok mühür kimdeyse süleyman o.

Benim asıl düşündüğüm geçen temmuzda bu kadar zor sorular yoktu ve oran %8 di , bu sınavda %8 başarı oranının çıkacağına ben inanmıyorum en fazla çıksa çıksa %4-5 şu sitede de, o gün sınav çıkışındada 1 kişi bile ben bu dersi verdim tamamdır diyemedi, istanbulda 1 kişinin bile suratı gülmüyordu herkesin dayak yemiş gibi hali vardı.

ı ıh özel smmm sınavları ile sm lerce smmm sayıları dolduruldu:)

ymm sınav sorularına hic baktın mı?

Şöyle bir bilgi var.Demirbaş hesabını tek kalemde geçmiş,Faks-Fotokopi makinası diye.Bir yevmiye kaydında,

o faks ve fotokopi makinasının pazarlama bölümünde kullanıldığı nı belirtmiş.Bunun yanında Elektrik malzemesi

satışı yapan firmanın,Elektrik santrali tahminimce pazarlama kısmına girmez.Hepimiz haklıyız soru karmaşık.

ee ozaman tek demirbaş amortismanı sormuş oldu

10 000
4000 birikmiş amortismanı
6 000 *0,40 2400 amortisman

760
257

bu şekilde başka amortisanı istemiyordu galiba

Ben sınava girmedim ama genel tablo değişmemiş belliki.Bu komisyon ne zaman değişir bunu öğrenebilme imkanımız var mı arkadaşlar?

hakansoylu ' Alıntı:
Şöyle bir bilgi var.Demirbaş hesabını tek kalemde geçmiş,Faks-Fotokopi makinası diye.Bir yevmiye kaydında,

o faks ve fotokopi makinasının pazarlama bölümünde kullanıldığı nı belirtmiş.Bunun yanında Elektrik malzemesi

satışı yapan firmanın,Elektrik santrali tahminimce pazarlama kısmına girmez.Hepimiz haklıyız soru karmaşık.

neden bizle kelime oyunu oynarda doğru düzgün sormaz. hiç bugüne kadar patron beni yanına çağırıpta bu şirkette amortismana tabi olupta pazarlama bölümünde kullanılanlardan amortisman ayıracaz demedi. neden gerçekten ve pratikten bu kadar uzak sorular sorar anlaması mümkün değil. zaten 3 saat kafamız patlamış okuduğumuzu anlamadığımız durumdayken birde böyle kelime oyunu yapar bilemiyorum.

gencay07 ' Alıntı:
hakansoylu ' Alıntı:

neden bizle kelime oyunu oynarda doğru düzgün sormaz. hiç bugüne kadar patron beni yanına çağırıpta bu şirkette amortismana tabi olupta pazarlama bölümünde kullanılanlardan amortisman ayıracaz demedi. neden gerçekten ve pratikten bu kadar uzak sorular sorar anlaması mümkün değil. zaten 3 saat kafamız patlamış okuduğumuzu anlamadığımız durumdayken birde böyle kelime oyunu yapar bilemiyorum.

Kesinlikle katılıyorum.

253-Tesis Makina ve Cihazlara daha önce amortisman ayrılmış olsaydı birikmiş amortismanda görülmesi gerekiyordu.Burdan hareketle bu 253 hesabın 2010 yılında alındığı ve amortisman ayrılması gerektiği kanısındayım.760 nolu hesapta alt hesap olarak hem demirbaş hemde tesis makina ve cihaz gösterip amortisman ayırdım.

ayrıca tesis Makina ve cihaz genel yönetim gideri değil pazarlama ve satış gideri ile daha alakalı gibi görünüyor...

life ' Alıntı:
253-Tesis Makina ve Cihazlara daha önce amortisman ayrılmış olsaydı birikmiş amortismanda görülmesi gerekiyordu.Burdan hareketle bu 253 hesabın 2010 yılında alındığı ve amortisman ayrılması gerektiği kanısındayım.760 nolu hesapta alt hesap olarak hem demirbaş hemde tesis makina ve cihaz gösterip amortisman ayırdım.

Normali senin yaptığın life fakat normal bir sınavda değiliz.Ego tatmini had seviyede.Eğer senin düşündüğü gibi isteseydi,

bence dönem sonu işlemlerinde ki kurduğu cümle Amortismana tabi pazarlama bölümünde kullanılan tüm maddi duran

varlıklara %40,diğer varlıklara %20 vb.bir bilgi verip o şekilde isterdi.Ayrıca yevmiye kaydında faks fotokopi makinasının

pazarlama bölümünde kullanıldığı gibi,santralle ilgili de muhakkak pazarlama bölümü diye bir tüyo verirdi.Kafam şişti artık

ben böyle yorumladım.Allah yardımcımız olsun

Dikkat ederseniz Surmen hoca Dönem sonu işlemlerinde ki ben 3 sınavına da girdim amortisman ayrılacak duran varlıkları özellikle belirtiyor. Bu soruda da (Amortisman konu olan ve pazarlama bölümünde (burası bold olarak işaretlenmiş) kullanılan tüm maddi duran varlıkların faydalı ömürleri 5 yıl olup, azalan bakiyer (burasıda bold)
yöntemine göre amortisman ayrılacak) demiştir. Ayrıca birçok yerde pazarlama departmanında kullanılan demirbaşlara da atıfta bulunmuştur. Kanaatimce sadece demirbaşlara amortisman ayrılacaktı. Burada hocayı hocam bu duran varlık değilmi buna neden ayırmıyoruz dersek Ağaoglu gibi ben yaptım oldu sizene diyebilir.

arkadaslar amortisman sorusunda tesis makina ve cihazlara amortisman ayrilmalidir ...

neden ayrilmasin ki ?

bende sadece demirbaslara ayirdim... hic aklima gelmedi tesis makina cihaz.

yanlis yaptik yani.. kabul etmek gerek. soruda tum maddi duran varliklara seklinde ibare vardi yanlis hatirlamiyorsam.

3430 zarar buldum ben. amortismani unutmasam tam olcakti. yapicak bir sey yok.

sinav kolay bir sinav degildi evet. rahat 1 saat daha lazimdi bana. hersey yaptigim gibi kaldi. geriye donup bakamadim. bilanco tutmadi filan...

neyse... ama gecip kalmak tamamen sinac kagidini okuyan puan verecek kiside. gecirmek istese mutlaka gecer kagit alir cevaplarim.

birakmak niyetinde ise kar tutmamis der kestirip atar, bir sey de yapamazsin.

Ben de son yazdığı nota göre sadece demirbaşlara ayırdım..tabiki tüm duran varlıklara ayrılmalı ama pala illa bizi zorlayacak ve kendi istediği cevabı alacak ya ve yevmiye maddesinde pazarlama bölümünde kullanılan fotokopi makinası diye vurgulayıp, dönem sonunda da pazarlama bölümünde kullanılan tüm maddi duran varlıklar diye altını çizdiği için sadece demirbaşlara uyguladım..aslında görüyorum ki herkes konuya hakim ama adam ne istediğini özellikle çok açıkça belirtmiyor..böyle bölünmüş bişekilde kalakalıyoruz..bekle ki 60 gün gelsin...tabi geçen sefer gibi 75 uzamazsa!!

Yusuf Sürmen özellikle tartışmaya açık sorular hazırlıyor sanırım.Çok açık sorulsaydı kimse üstünde durmayıp doğru yada yanlış deyip geçecekti.Tüm ihtimalleri değerlendirmedik mi?Hoca amacına ulaştı.Zor soruyor, tartıştırıyor.Bu iyi bişey gibi görünüyor ama bir yandanda dosya yakanlar var.Giden emekler var.nedirki bu işin doğrusu anlamadım gitti.

Bu işin doğrusu şu, sınav hakkı süresi (2yıl) bitmemiş arkadaşların hiç birisi finansal muhasebeden bir sonraki dönem sınava girmeyecekler. Bunlarda rahat edicek. Onu istiyorlar zannımca:)