Aralık Finansal Muhasebe

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan elfstrl
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Aralık Finansal Muhasebe

battibalikyangider ' Alıntı:
sedateroglu ' Alıntı:
PELİNFA ' Alıntı:
Adam eletriği acaba sudan mı üretiyor yaaa.
Su ondan maliyet olur. dedim ama o zaman 730 a alırdı ve ben 373 yapardım.
Üfff ben artık paranoya aldım senaryo yazıyorum.

Sudan elektrik de olabilir:D

Evet yaa. Bu benim aklıma niye gelmedi. Adam elektrik santralini babasının hayrına mı çalıştırıyor. Kesin elektrikten su üretiyor. :D:D:D

elektrikten su mu? ;D

pemiroglu ' Alıntı:
[bence deha içinde son hamle olur..bu tesise katılım payından bahsetmedi bile. ben de kdv hesapladım

ah arkadaşım ahh bilipte bahsetmeyen o kadar insan var ki ;D
anladın sen onu

PELİNFA ' Alıntı:
pemiroglu ' Alıntı:
o sorudaki diğer sorunda kdv hesaplanmalı mıydı hesaplanmamalı mıydı

Valla ben hesapladım ve DEHA nın dergisine güvenerek yaptım yanlışsa dershaneyi basıp bedava kurs talep edeceğim.
Zaten o son hamle sırf hata doluydu.
tam son hamle olmuş yani adına yakışır. ama bizim alehte bir hamle.

buradan aldığım not yerine.. son hamleden calismis olsaydım gumlemistim.
sınavdan once arabaların park yerindeki 7 cm lik cıkıntıya oturmaya calisarak buradaki notlara baktım.

ve hepsi cikti Allahtan son hamleyi okuyacagim diye vakit kaybetmemisim.

battibalikyangider ' Alıntı:
PELİNFA ' Alıntı:
pemiroglu ' Alıntı:
o sorudaki diğer sorunda kdv hesaplanmalı mıydı hesaplanmamalı mıydı

Valla ben hesapladım ve DEHA nın dergisine güvenerek yaptım yanlışsa dershaneyi basıp bedava kurs talep edeceğim.
Zaten o son hamle sırf hata doluydu.
tam son hamle olmuş yani adına yakışır. ama bizim alehte bir hamle.

buradan aldığım not yerine.. son hamleden calismis olsaydım gumlemistim.
sınavdan once arabaların park yerindeki 7 cm lik cıkıntıya oturmaya calisarak buradaki notlara baktım.

ve hepsi cikti Allahtan son hamleyi okuyacagim diye vakit kaybetmemisim.

Bende her ikisine çalıştım allahtan ama stonhand daha iyi not çıkarmış daha çok tutturmuş.

O sorudaki KDV için sitede arkadaşlar soru sormuştu zaten bende sınavda hoca KDV ibaresi yoksa koymanıza gerek yok demiştim ve hoca sınavda KDV ibaresi koymadığı içinde o soruda bende KDV hesaplamadım.

Notlarım hem bana hem herkese faydalı oldu yani iyi bir iş yaptığıma inanıyorum şimdi mühim olan bunu daha ileri nasıl götürebilirim yani deli gibi her yere koşturmaktansa 62 sayfalık notları gerekirse 100 sayfa yapıp sonrasında kesin sonuç bekleyebilirmiyiz benim şuanki derdim bu.

Ben sınav öncesi sürmen = 62 sayfa not dedim ancak bu sınavda yanıldığımı anladım sürmen = gerekirse 200 sayfa not >:( >:( >:(

Birde deha sonuçları yayınladı ama hatalımı bilmiyorum.
İflası 689 a atmış
Amortismanı Tam ayırmış

Deha'nın sitesinden kendim puanladım.Yine finansaldan hüsran 40 ila 45 arasında bir puan gelecek.

Hem de saçma sapan ufak hatalar yüzünden.İstatistiğim tutuyor.1 sınavda kapanış dahil 27 yevmiye

kaydından tam doğru 14 yevmiye kaydı vardı,sözel,t ve gelir tablosundan da 7 puan gelmiş 35 ile

kalmıştım.Bu seferde 16 ila 18 arasında değişecek.Bu adam insafa gelmez heralde bu sınavda.Çalışmaya

başlamak lazım.

Ben amortismanı 32400 hesaplamıştım. Yani tesisin amortismanını 30.000 hesapladım. Çünkü 11.12.2010 tarihindeki soruda tesisin faydalı ömrünü 2 yıl olarak belirtmiş. Doğru değil mi?

Merhabalar,

Kendi yapmış olduğum çözümleri az önce paylaşmıştım. Deha'nın çözümleri ile ilgili ;

- 03.12 tarihli soruda kesinlikle 689 hesap kullanılamaz. Çözümdeki notlarda belirttiğim üzere iflas eden bir firma için iflas masasına başvurulur ve bu alacağın tahsil imkanı vardır. Kaldı ki aciz vesikasında bile değersiz alacaktan söz edilemezken iflas kararı verilen bir firma için değersiz alacaktan nasıl söz edeceğiz. Burada yapılan yanlışlık bu bir vergi sorusu olmalıydı. Vergi bilgisi ile finansal muhasebe sınavını birleştirmek hatadır.

- 05.12 tarihli soruda gecikme faizi 689 hesaba kaydedilmiş. En basit mantıkla bu dönemsellik kavramına aykırıdır. Bu gecikme faizi üç aylık olduğuna göre belirli bir kısmı 2011 yılına aittir ve 2011 yılında gider yazılması gerekir. Olsa olsa sadece 2010 yılına ait kısım gider yazılabilirdi ancak bunuda verilerde tam olarak belirtmemiş.

- 31.12 tarihli soruda 660 hesaba kaydedilen 3.530,00 TL'nin 380,00 TL'si 661 hesap olmalı. Bu tutar uzun vadeli
tahvil ihracının faizi.

- Tesis makine ve cihazlardan amortisman ayrılması ile ilgili. Forumda bolca tartışılmış. Yazmış olduğum notta belirttiğim gibi 11.12 tarihinde faydalı ömrü 2 yıl deniliyor dönem sonu işlemlerinde faydalı ömür 5 yıl. 3 yılın amortismanı bilançoda yok? 2010 yılında alındığını ve faydalı ömrünün 2 yıl olduğunu varsayarsak dönem sonu işlemlerindeki 5 yıl ifadesini ne yapacağız. Soru hatalı.

Saygılarımla,

Bu hoca komisyonda olduğu sürece bizdosyaları yakarız. Bu hocayı komisyondan çıkartmanın bir yolu yokmu?

arkadaşlar ben hesap planını ezbere bilmiyorum. sınavda defalarca incelememe rağmen tesise katılma payı diye bir hesap göremedim hatta bu zaman kaybı nedeniyle son dakikaya kadar yetiştirmek için uğraştım. acaba bu hesabı sınav sırasında bulup da işleyen var mı. çünkü ben hesabın hocanın verdiği hesap planında olmadığını bile düşünmeye başlıyorum.

Evet hesap planında vardı 493 nolu hesap. Başka bir soru için bakarken fark ettim.

CERSER ' Alıntı:
Herkese Merhaba,
Yaklaşık bir haftadır, raslantı eseri forumu okuyorum. Ben (sanırım) bir ablanız olarak yazıyorum. Ben bir şirkette üst düzey bir yönetici olarak çalışıyorum. Çok uzun süre önce stajımı bitirdiğim halde sınavlara girmedim. Ama mesleğim açısından Bağımsız Denetime girebilmem için şart koştular. Hadi seneler sonra belgeyi alayım dedim. Bu arada belgeyi almak istemememin nedenlerinin başında bazı elemanlarımın o kadar zayıf muhasebe bilgisi olmasına rağmen belgeli olması. Düşünün belgesi var ve bu kişi evraklar üstündeki rakamsal küsaratları ne olacak gerek yok diye kayıtlara girmiyor. Yani anlayacağınız bu kişilere bu oda belge verdiyse ben istemiyorum dedim. Belkide işteki rahatlığım en büyük neden. Şunu demek istiyorum ki işte başarılı olmak için genelde belgeye çok gerek olmuyor. Asıl söylemek istediğim konu. Hiç konulara bakmadan sınava girdim. Sanırım temeliniz sağlam olması lazım. Ezbere ve bir kaç örnekle bu sınav bu sorularla olmaz. Eğer muhasebe temeliniz sağlamsa yorumlayarak doğru yapabilirsiniz. Buradaki yazılanlara bakınca çoğu arkadaş borç alacak mantığını sadece ezberlemiş yani hesapları ezberlemiş. Evet sorular önceki yıllara baktığımda gerçekten çok zor. Ben bunları söylüyorum ama sanmayın sınavım süperdi. Sadece kayıtlarımın arkasında durabilceğim türde doğru. Ama sınav olayını unuttuğum için zaman yetmedi. Önemli değil benim için o yüzden belkide bu kadar rahat konuşuyorum. Benim size tavsiyem muhasebeden korkmayın ve gerçekten kayıt yaparken kendinizi hem devletin hem işletmenin yerine koyun. Ve her kayıtta bilançoyu ve gelir tablosunu nasıl etkileyeceğini düşünün.

Selamlar,

İyi niyetle yazmış olduğunuz yazınızı ben de iyi niyetle okudum. Özünde ne demek istediğinizi anladım. Sizi yanlış anladığımı düşünmeyin.

Ancak bir kaç nokta dikkatimi çekti.

Bazı stajyerleriniz ya da mesleğe yeni giren mali müşavirlerin muhasebe bilgileri zayıf olabilir. Sınavda ezber de yapabilir.
Yeni nesil zaten sınavlarla büyümüşken biraz hak vermek lazım. Muhasebenin özüne tabi ki bakmalılar, kavramaya çalışmalılar. Bu konuda haklısınız.

"Böyle kişileri gördükten sonra bu kişilere bu oda belge verdiyse ben istemiyorum" demeniz beni hayrete düşürdü açıkçası. Üst düzey bir yönetici böyle bir düşüncede olmamalı. Tabi bana göre.

Mesela ben de 35 yıllık muhasebeciler görüyorum ki en fazla benim bilgime sahipler(Böyle kişiler var, biliyoruz). Ama ben bunu genele vurmuyorum.
Hele hele bu adam mali müşavir olmuşsa, ben bu belgeyi almak istemiyorum diye bir yaklaşımda bulunmadım. Çünkü genellemelerle hayatıma yön vermiyorum.

Tabi ki sizin hayatınız ve sizin kararlarınız, bana kalırsa sizi olumsuz da etkilemiş. Ancak benim hayat görüşüme hiç uymayan bir düşünce bu.

Konumunuza ve bilginize saygı duymakla birlikte görüşümü belirtmek isterim.

slm arkadaşlar...turuncu kitap diye bahsedilen kitap sevilengülle akdoğan'ın kitabı mı?

iyi geceler arkadaşlar.öncelikle oğlum için geçmiş olsun dileklerinde bulunan herkeze sonsuz teşekkürler.şimdi iyi çok şükür.sınava gelince...sınırdayım 50 ile ya geçeceğim yada kalacağım daha fazlası yok!yusuf sürmen beyfendi bunu layık görüyor çünkü bize..fazlasını haketmememiz için elinden geleni yapıyor.hesap adlarını tam yazayım (büyük defterde dahil)derken süreyi yetiremedim.kapanış kayıtlarına kadar cevaplayabildim.sözeller kolaymış ama sona bıraktığım için yetişmedi..amortisman..su faturası kayıtlarım muallakta.katılma payını hiç duymadım yanlış.ve en acısı heyecandan sermayeyi yanlış buldum >:( geçermiyim bilmiyorum.geçemesemde mart sınavına çalışma şevkim kalmadı.erteletme hakkımı da daha önce kullanmıştım.2 hakkım kaldı.şuan neyapacağımı bilmiyorum.ama bugün ilk defa sınavı düşünmeden uyandım.kızımı ve oğlumu alıp 10,.30da parka çıktık.manavgatta oturuyorum hava yazdan kalmaydı bugün.çekirdek aldık oturduk çitlettik ;D (kızım böle söylüyo)ve en güzeli bana kumdan pasta yapıp yedirdiler ;Dhayatımda yediğim en lezzetli pastaydı ;D herkeze bundan sonraki hayatında başarı ve mutluluk diliyorum.sağlıcakla kalın...

arkadaşlar açılış kaydında alıcılar 2 ay satıcılar 3 ay vadeli demiş 01.12'de vadeler böyle olursa bunlar 2010 yılı tahsil edilecek demektir.yani uzun vadeli olur.. açılış kaydı 120-320 değil 220-420 olur diye düşünüyorum..

İyi geceler arkadaşlar,aklıma takılan bir şey var, sınavda hesap isimlerini yazmamız için ayrılan yer çok küçük değilmiydi banamı öyle geliyor. Diğer alanlara taşıyordu çoğu hesap neredeyse hatta bazılarında sonunda mecbur kısaltma yapmak zorunda kaldım ..... hesabı yazacağıma hes. yad h. yazdım sanırım yoksa tutarları yazdığız yere kadar taşıyordu bazıları, sizce bir sorun teşkil edermi malum hoca her şey olduğu gibi şeklede çok önem veriyormuş...

nightblue ' Alıntı:
arkadaşlar açılış kaydında alıcılar 2 ay satıcılar 3 ay vadeli demiş 01.12'de vadeler böyle olursa bunlar 2010 yılı tahsil edilecek demektir.yani uzun vadeli olur.. açılış kaydı 120-320 değil 220-420 olur diye düşünüyorum..
Arkadaşım uzun vade konusunda kastedilen 1 yılı hesap dönemi olarak algılamamalısın. Alacak 1 yıl içinde tahsil edilecekse 120 hesaba kaydedilir. Alacağın yeni hesap döneminde tahsil edilecek olması uzun vadeli olduğu anlamına gelmez.

slm koray kardeşim.ben kaç hesap ismini o küçücük alana tam yazacağım diye silip silip tekrar yazdım hatırlamıyorum.baktım süre işliyo sonlarına doğru kısaltmaya başladım.hoca inşallah bu yüzden de puan kırmaz.

inşallah sayın BAHAR1981 kafamıza o kadar şey taka tak şizofren olacağız bu gidişle smmm olamadan, bunun sadece finansal muhasebe yüzünden olması ironik, düşündükçe ağırıma gidiyor bu dersi bir türlü verememek....