fonradar

Arsa sahibinin müteahhite kendi evini yaptırması

Üyelik
26 Ocak 2007
Mesajlar
18
slm arkadaşlar
kimse müteahhitlik belgesi olmadan kendine bile ev yapamaz deniliyor 01.01.2012 den sonra.....
biz inşaat yapan şirketiz bu işe yeni başladık ve vergi mükellefi olmayan vatandaş bize geliyor "benim arsam var bana 3 katlı bina yapın kendim oturacağım" diyor.
bu hususta uygulaması olan arkadaşlar varsa tecrübelerinden faydalanmak istiyorum.
1- arsa sahibiyle sözleşme gerekirmi?
2- inşaat ruhsatı kimin adına çıkar?
3- ruhsat arsa sahibi adına çıkarsa sgkya bildirilen işçilerin gelir vergileri ne olur?
4- ruhsat arsa sahibi adına çıkarsa inşaat için arsa sahibine kesilen faturları muhasebe kaydı yapıyormuyuz?
5- inşaat şirketi olarak sadece hizmet faturasımı kesmemiz gerekir?
6-sgk işyeri tescili yapı denetim sözleşme tarihimi yoksa işin fiilen başlanıldığı tarihmi?
bu uygulamayla ilgili farklı püf noktaları daha arkadaşlar sorulardanda anlaşılacağı üzere bu konuda pek tecrübem yok yardım ederseniz sevirim.
 
Ynt: Arsa sahibinin müteahhite kendi evini yaptırması

1-Arsa sahibi ile aranızda istisna eser sözleşmesi yapmanız gerekir.

2-Bina inşaat ruhsatı almak için belediyeye başvurulduğunda belediyece, gerek 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684.maddesindeki ?Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur? hükmü, gerekse 3194 sayılı İmar Kanununun 20.maddesinde yer alan, yapının kuruluş ve kişilerin kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde yapılabileceği hükmü çerçevesinde, bina inşaat ruhsatı tapu sicilinde kayıtlı olan arsa sahibi adına düzenlenmektedir.

3-İşçiler sizin şirketiniz ile hizmet akdi yapacağı için stopaj yükümlülüğü de şirketinize ait olacaktır.

4-Doğrudan arsa sahibi adına düzenlenen faturalarda (örneğin yapı denetim hizmetleri) siz bunları gider olarak dikkate alamayacaksınız.

5-İnşaat şirketi olarak hizmet faturası kesmeniz gerekir, eğer inşaat işi birden çok yıla sirayet edecekse GVK md.43-43 ve 44 hükümlerini de göz önünde bulundurmanız gerekecektir.

6-SGK işyeri tescili için uygulamada inşaat ruhsatının alındığı tarih esas kabul edilmektedir.
 
Ynt: Arsa sahibinin müteahhite kendi evini yaptırması

Daha önce yazdığım mesajın 4.üncü maddesindeki açıklamalarımla paralel bir özelgeyi bu başlığa ekiliyorum. Forumda sık sık tartışma konusu olan bu konuda çok yakın tarihli bir özelge.

Yapılmakta olan kat karşılığı inşaat işine ilişkin olarak vergi mükellefi olmayan gerçek kişi arsa sahibiyle imzalanan sözleşme gereği inşaat işine ilişkin olarak arsa sahibi adına karşılanan tapu harçları, ruhsat ve proje tasdik harçları, yapı denetim ücretleri ile sözleşme damga vergileri ve benzeri ödemeler dolayısıyla arsa sahibi adına düzenlenen belgelerin gider belgesi olarak kullanılması ve bu harcamaların kurum kazancının tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınması mümkün değildir.

Öte yandan, kurumlar vergisi mükellefi tüzel kişi arsa sahibi ile imzalanan sözleşme kapsamında yapılmakta olan inşaat işine ilişkin yapı ruhsatının arsa sahibi adına düzenlenmesi nedeniyle, inşaat maliyetinin bir unsuru olan ve arsa sahibi adına ödenen tapu harçları, ruhsat ve proje tasdik harçları, yapı denetim ücretleri ile sözleşme damga vergilerinin bu sözleşme kapsamında düzenlenecek faturaya istinaden arsa sahibi şirkete yansıtılması halinde, fatura bedelinin inşaatın maliyetine intikal ettirilerek kurum kazancınızın tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Ancak, söz konusu faturalara istinaden tahakkuk edecek tutarların da kurum kazancınıza dahil edilmesi gerekir. (02.03.2012 tarih ve 820 sayılı özelge)
 
Üst