Arsa Sahibinin Teslim Aldığı Daire Satışında Kdv

neslisah

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Eki 2006
Mesajlar
456
Konum
izmir
merhaba.... arsa sahibinin mütehhaitde teslim ettiği arsasındaki dairelerin m2 si 150 m2 nin altında ve 2013 deki inş.kdv oranı değişikliklerine göre mütehhait daireleri %1 kdv li olarak satacak ve arsa sahine %1 kdv li arsa payı faturası kesecek.......arsa sahibi teslim aldığı daire sayısı 10 adet ve bunların hepsini satışa çıkaracağı için arsa sahinine vergi mükellefiyeti açacağız....arsa karşılığında teslim aldığı daireleri satarken kdv oranı % 1 olması gerekir diye düşünüyorum fakat tereddüt kaldım.yardımcı olursanız sevinirim.
 
Sayın neslişah

Bakanlar Kurulu kararı ile getirilen yeni oranlar; yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaatı projeleri için geçerli olacak. 2012 ve öncesi yıllarda yapı ruhsatına bağlanmış inşaatlardaki daire satışları bu artıştan etkilenmeyecek.
Bu tür daire satışlarında artırılmış oranda KDV hesaplanmayacaksa da bu sene alınacak yapı ruhsatları ile başlayacak inşaatlarda maket üzerinden satılacak dairelerde uygulanacak yüksek oranlı KDV’ler iade taleplerini azaltacak ve tahsil edilen KDV’leri de artıracaktır.
Bu karar ile belirlenen yeni KDV oranları listelerinde net alanı 150 m²’ye kadar konutlardan; rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’nun 29. maddesine istinaden tespit edilen arsa birim m² vergi değeri; 500 TL ile 999 TL arasında olan konutların tesliminde % 8, 1.000 TL ve üzerinde olan konutların tesliminde % 18 oranında KDV hesaplanacak. Ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi halinde de aynı şekilde yüzde 18 KDV uygulanacak.
Dikkat edileceği üzere KDV oranını belirleyen esas inşaatın yapıldığı arsanın m² Emlak Vergisi değeridir. Satılan dairenin m² değeri değil, inşaatın yapıldığı arsanın Emlak Vergisi değeridir. Emlak Vergisi değeri dört yılda bir takdir komisyonları tarafından belirleniyor. Yakın zamana kadar bu komisyonların değer tespitlerine ilgili arazi veya gayrimenkul sahibinin itiraz hakkı yoktu. Anayasa Mahkemesi bu hükmü iptal ederek mükelleflerin bu değer tespitlerine itiraz etmelerinin ve mahkemeye gitmenin yolunu açtı. Diğer yıllarda komisyonlarca belirlenen değer, Bakanlar Kurulu’nca farklı bir oran öngörülmezse, Maliye Bakanlığı’nca ilan edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artış gösterir. Nitekim bu sene Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi değerlerinin yeniden değerleme oranında artırılmasına karar verdi.
Bu şartlardan herhangi birisini taşımayan mesela büyükşehir belediyesi olmayan yerlerdeki konutların net alanı 150 m²’den küçükse, bu konutlar için % 1 oranında KDV uygulanmaya devam edilecek.
Buna mukabil, yeni düzenleme sadece 150 m²’den küçük konutlar için geçerli olduğundan, eskiden olduğu gibi, net alanı 150 m²’den büyük konutlar ile metrekaresine bakılmaksızın tüm işyeri teslimlerinde KDV oranı % 18 olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Örnek vermek gerekirse;
Örnek 1: Büyükşehir sınırları dahilinde olan, arsa m² vergi değeri 2.500 TL olan ve yapı ruhsatı 2011 yılında alınmış olan 150 m² altındaki dairenin satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 1 olacaktır.
Örnek 2: Büyükşehir sınırları dahilinde olan, arsa m² vergi değeri 1.750 TL olan ve yapı ruhsatı 2013 yılında alınmış olan 150 m² altındaki dairenin satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 18 olacaktır.
Örnek 3: Büyükşehir sınırları dışında olan, arsa m² vergi değeri 100 TL olan ve yapı ruhsatı 2013 yılında alınmış olan 150 m² üstündeki dairenin satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 18 olacaktır.
Örnek 4: Büyükşehir sınırları dahilinde olan, arsa m² vergi değeri 750 TL olan ve yapı ruhsatı 2013 yılında alınmış olan 150 m² altındaki dairenin satışında uygulanacak KDV oranı yüzde 8 olacaktır.

SONUÇ:Arsa sahibinin mükellefiyetinin 2014 yılında açılacağını düşünürsek yukarıdaki şekilde hareket edilmesi uygundur.
 
Üst