Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan beyza
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Asgari Geçim İndirimi İle İlgili Sorunlar

meltembatır ' Alıntı:
Vergi Dairesine bildirim yapılmayacak. Her yıl Ocak ayında Asgari Geçim İndirimine ait bordro düzenlenecek.Yıl içinde meydana gelen değişiklik için ayrı bordro düzenlenek.Bordro işveren nezdinde muhafaza edilecek, istendiği takdire yetkililere ibraz edilecek.
Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indiriminin her aya isabet eden kısmı, ücret olarak hesaplanan vergiden mahsup edilip, ücretlilere ücretiyle peşin ödenecek. Ödenen bu tutar ilgili ayın muhtasar beyannamesinde ödenecek gelir vergisinden mahsup edilecek. Mahsup edilecek tutar, ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan, A s g a r i G e ç i m İ n d i r i m i s a t ı r ı n d a gösterilecek. net tutara yansıtılacaktır.

Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında (Lütfen yenı başlık açmadan önce okuyun)

Asgari ücretten çalışmayanlar için hesaplama nasıl olacak? Örneğin aylık net 600,00 YTL alan, ayda 22 gün çalışan sözleşmeli personel için asgari ücretten 22 gün üzerinden mi hesaplanacak?

Asgari Geçim İndirimi Hakkında

arkadaşlar lütfen soruma cevap bulmamda yardımcı olurmusunuz.
sorum şu idi: tebliğdeki ilgili maddeye istinaden eşi çalışmayıp fakat yaşlılık aylığı alan ya da kira geliri elde eden bir işçinin asgari geçim indirimi oranı ne olur.

Ynt: Asgari Geçim İndirimi Hakkında

TAMER00 ' Alıntı:
arkadaşlar lütfen soruma cevap bulmamda yardımcı olurmusunuz.
sorum şu idi: tebliğdeki ilgili maddeye istinaden eşi çalışmayıp fakat yaşlılık aylığı alan ya da kira geliri elde eden bir işçinin asgari geçim indirimi oranı ne olur.

Tamer Başkan ' Alıntı:
figo ' Alıntı:
arkadaşım özür dilerim ama ben tebliğde benzer bir ifade bulamadım....

265 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği' Alıntı:
6. Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tespiti

Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan "Aile Durumu Bildirimi" (EK:1) ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanacak olup, eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecektir.

Bu uygulamada eşin çalışmadığı ve herhangi bir gelirinin olmadığına ilişkin olarak (aksi tespit edilmediği sürece) ücretlinin beyanı yeterli olacaktır.

Sadece ücret geliri elde eden eş, "çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş" kapsamında değerlendirilmeyecektir. Bunlar dışındakiler ise çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş kapsamında değerlendirilecek olup, münhasıran emekli maaşı alanlar da çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecektir.

Merhaba,
Lütfen özellikle koyu olan bölümleri dikkatle okuyun. Eğer eşlerden biri sigortalı veya emekli sandığına bağlı olarak çalışıyor ve ücret geliri elde ediyorsa ve diğeri bağ-kur kapsamında serbest çalışıyorsa, ücret geliri elde eden eş, ticari gelir elde eden eşi de dahil olmak üzere tüm çocuklar için Asgari Geçim İndirimi hakkından yararlanacaktır.
Eşlerden her ikiside ücretli ise bu durumda her ikiside eşi için Asgari Geçim İndirimi hakkından yararlanamayacak, çocuklar ise eşlerden hangisi üzerinden sağlık yardımı alıyorsa o Asgari Geçim İndiriminden yararlanacaktır.

Arkadaşlar şimdi serbest meslek sahibi eş (ticari kazanç elde eden) için, sigortalı eş agi indiriminden yararlanabilecekmi.

Tamer başkanın yazısından yararlanabileceğini anladım ama, bunu vergi dairesine sordum cevap alamadım, yazılı olarak başvuru yaparsanız resmi olarak cevap veririz dediler. Yoksa sözlü olarak ancak bizde yorum yapabiliriz dediler. 1 gün sonra maaş ödeyeceğiz ve nasıl yapmamız gerektiği konusunda kafamız karıştı.

alper ' Alıntı:
Asgari ücretten çalışmayanlar için hesaplama nasıl olacak? Örneğin aylık net 600,00 YTL alan, ayda 22 gün çalışan sözleşmeli personel için asgari ücretten 22 gün üzerinden mi hesaplanacak?

Hesaplama brüt maaş değil asgari ücret üzerinden yapılıyor. yüksek maaş alması önemli değil.

22 gün çalışan personel 22 günlük ücret için hesaplanan gv si kadar agiden yararlanır. Aig de ay kesirleri tam ay sayılıyor.

Örnek 5:

Eşi çalışan ve bir çocuğu bulunan bir asgari ücretlinin, 2008 Ocak ayında 15 günlük süre çalışması halinde, asgari geçim indirimi tutarı şu şekilde hesaplanacaktır.

2008 yılında Asgari Ücretin Yıllık Brüt Tutarı (562,50 x 12=) : 6.750,00 YTL

Mükellefin Asgari Geçim İndirimi Oranı : % 57,5

- Mükellefin kendisi için % 50

- Mükellefin çocuğu için % 7,5

Asgari Geçim İndirimine Esas Tutar (6.750,00 x % 57,5=) : 3.881,25 YTL

Asgari Geçim İndiriminin Yıllık Tutarı ( 3.881,25 x % 15=) : 582,19 YTL?dir.

Bu ücretlinin ocak ayı için, asgari geçim indirimi mahsup işlemi aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecektir.

- 2008 yılı Ocak Ayı Brüt Ücreti : 281,25 YTL

- 2008 yılı Ocak Ayı Tevkifat Matrahı : 239,06 YTL

- 2008 yılı Ocak Ayı Ücretinden Hesaplanan Gelir Vergisi : 35,86 YTL

- 2008 yılı Ocak Ayı Mahsup Edilecek Asgari Geçim İndirimi Tutarı : 48,52 YTL

- 2008 yılı Ocak Ayı Ödenecek Gelir Vergisi : 0,00 YTL?dir.

Gelirin kısmî döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınacağından hesaplanan yıllık tutarın 1/12?si olan (582,19/12=) 48,52 YTL?si Ocak ayına ait gelir vergisi tutarından (35,86 YTL) mahsup edilecektir.

Asgari geçim indirimi tutarı, hesaplanan gelir vergisi tutarından fazla olamayacağından bu ücretli, asgari geçim indiriminden 48,52 YTL yerine gelir vergisi tutarı olan 35,86 YTL kadar yararlanacak olup mahsup edilecek kısmın fazla olması nedeniyle iade yapılmayacaktır.

Buna göre, işveren mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarı kadar yani 35,86 YTL ücretliye daha fazla ödeme yapacaktır. Diğer bir ifadeyle ücretlinin net eline geçen tutar 201,52 YTL iken 237,38 YTL olmaktadır

asgari geçim indiriminde emeklilerin durumu

merhabalar,
asgari geçim indirimi uygulamasında emekli olan eş çalışmıyormuş gibi işlem yapılarak çalışan eşe %10 ilave yapılır deniyor.
emekli kişi çalışıyorsa sosyal güvenlikten faydalandığı için asgari geçim indiriminden faydalandırılmayacaktır diye düşünüyorum ama açıkçası emin olamıyorum
çalışan emeklilerle ilgili detaylı bilgiye sahipseniz yardımlarınızı bekliyorum
teşekkürler

SSK lı olarak çalışan bir bayanın eşi Polis veya emekli sandığan kayıtlı öğretmen. Bu durumda çocuklar için asgari geçim indirimi SSK lı bayan için uygalanırmı? Teşekkürler.

çocukların sosyal güv.leri anne (ssk lı)tarafından sağlanıyorsa agi hesaplanır.

Ynt: asgari geçim indiriminde emeklilerin durumu

ozayse ' Alıntı:
merhabalar,
asgari geçim indirimi uygulamasında emekli olan eş çalışmıyormuş gibi işlem yapılarak çalışan eşe %10 ilave yapılır deniyor.
emekli kişi çalışıyorsa sosyal güvenlikten faydalandığı için asgari geçim indiriminden faydalandırılmayacaktır diye düşünüyorum ama açıkçası emin olamıyorum
çalışan emeklilerle ilgili detaylı bilgiye sahipseniz yardımlarınızı bekliyorum
teşekkürler
çalışan emekliler sgdp ödemek koşuluyla sisteme dahildirler.

herkese başarı dolu bir yıl diliyorum.
anladığım kadarıyla bu A.G.İ.nin maaş la bir alakası yok. yani yıl içinde maaşta değişiklik olsada aile bildiriminde bir değişiklik olmadığı taktirde hep aynı mahsup lar yapılıp işçiye her ay aynı tutarda ilave ödenecek.doğruysam lütfen teyit edin.yanlışsam lütfen doğruyu söyleyin.teşekkür.
ayrıca
tam 1 ay raporlu olan işçi ye herhangi bir maaş veya muhtasar ödenmediği için bu durumda hesaplanan A.G.İ.işlemi nasıl olacak ?teşekkür.

AGİ nin maaş veya ücertle ilgisi yoktur. Doğru söyliyorsunuz. Belilrnemiş asgari ücrete göre hesaplanıyor.
Raporlu olana tahakkuk yapılmadığı için ödenmez.

melissa ' Alıntı:
herkese başarı dolu bir yıl diliyorum.
anladığım kadarıyla bu A.G.İ.nin maaş la bir alakası yok. yani yıl içinde maaşta değişiklik olsada aile bildiriminde bir değişiklik olmadığı taktirde hep aynı mahsup lar yapılıp işçiye her ay aynı tutarda ilave ödenecek.doğruysam lütfen teyit edin.yanlışsam lütfen doğruyu söyleyin.teşekkür.
Merhaba,
Doğru anlamışsın.

melissa ' Alıntı:
ayrıca
tam 1 ay raporlu olan işçi ye herhangi bir maaş veya muhtasar ödenmediği için bu durumda hesaplanan A.G.İ.işlemi nasıl olacak ?teşekkür.

Ücret ödemediğinize (yani kesilen bir vergi olmadığına) göre Asgari Geçim İndirimi ile ilglili herhangi bir işlem yapmayacaksınız.

melissa ' Alıntı:
............
anladığım kadarıyla bu A.G.İ.nin maaş la bir alakası yok. yani yıl içinde maaşta değişiklik olsada aile bildiriminde bir değişiklik olmadığı taktirde hep aynı mahsup lar yapılıp işçiye her ay aynı tutarda ilave ödenecek.doğruysam lütfen teyit edin.
...................

Maaş değiştikçe tabiki vergi durumu değişir, ele geçende maaşa göre değişir, AGİ den dolayı ele geçene eklenende dediğiniz gibi değişmez, ancak medeni hal değişirse eklenende değişecektir tabiiki.

1 ay raporluya verilecek puantaj "sıfır" olduğunda, işçiyede ödenecek sıfır olur.

Veya, puantajı 1 gün olanın AGİndirimi mesela 50 YTL olsa, ele geçenine etkisi, 1 günlük vergisinin miktarına bağlı olarak, 1 günlük vergi miktarı 50 YTL ye ulaşıncaya kadar, ele geçenine eklenir.

Selamlar ,
A.G.İ. ile ilgili tebliğin ekindeki Aile Durum bildirimi haricinde işçiye doldurtulması gereken bi evrağın olmadığını görüyorum.
Fakat bazı işyerlerinin taahhütname hazırlayıp ( Verdiğim bilgiler doğrudur , değişiklik olunca işverene bilgi vereceğim diye bi taahhüt ) işçiye imzalatmakta ve bunlara ek olarak Nüfus Müdürlüğünden Aile Nüfus Kayıt Örneği istemekteler.
Tebliğ , işçinin verdiği bilgiye güvenirken bazıları işçilere güvenememekte sizce yapılan bu işlemin doğruluğu veya faydası ne olur.
İyi Çalışmalar .

muhasip ' Alıntı:
....
A.G.İ. ile ilgili tebliğin ekindeki Aile Durum bildirimi haricinde işçiye doldurtulması gereken bi evrağın olmadığını görüyorum.
Fakat bazı işyerlerinin taahhütname hazırlayıp ( Verdiğim bilgiler doğrudur , değişiklik olunca işverene bilgi vereceğim diye bi taahhüt ) işçiye imzalatmakta ve bunlara ek olarak Nüfus Müdürlüğünden Aile Nüfus Kayıt Örneği istemekteler.
Tebliğ , işçinin verdiği bilgiye güvenirken bazıları işçilere güvenememekte sizce yapılan bu işlemin doğruluğu veya faydası ne olur.

Bence iyi ediyorlar.
Bunu güvensizlik değilde, işverenin kendini ve aynı zamanda işçiyi koruması olarakta algılayabiliriz. Kastın dışında, her zaman hatalar yapılabileceğinide unutmayalım.

Slm. Net ücret ile çalşanlara da ödenecek ibaresi tebliğde var. Bildiğim kadarıyla TCK da, ceza yetkisi kanunlarla düzenlendiği ve yönetmelik ve tebliğlerin kanun gibi kesin hüküm içerek cezaya maruz kalınmayacağı yönündedir.
Bu konu ile ilgili ictihat kararı var mı acaba? Yada bu tarz düşünce doğrumudur.

İyi çalışmalar

müdür ' Alıntı:
Arkadaşlar şimdi serbest meslek sahibi eş (ticari kazanç elde eden) için, sigortalı eş agi indiriminden yararlanabilecekmi.

Tamer başkanın yazısından yararlanabileceğini anladım ama, bunu vergi dairesine sordum cevap alamadım, yazılı olarak başvuru yaparsanız resmi olarak cevap veririz dediler. Yoksa sözlü olarak ancak bizde yorum yapabiliriz dediler. 1 gün sonra maaş ödeyeceğiz ve nasıl yapmamız gerektiği konusunda kafamız karıştı.
Selam , ben kamuda işçi olarak çalışıyorum.Eşim serbest avukatlık yapıyor,tebliğden ve internette yaptığım araştırma sonucu istanbul vergi dairesinin internet sayfasında yayınladığı bilgilerden (oraya bakıldığında 10. soru),eşimden dolayı %10 luk indirminden faydalanmam gerektiği düşüncesiyle ,işyerime aile bildirim formunu bu şekilde doldurup verdim.Fakat işyerim kabuletmedi ne yapabilirim.

Merhaba,
Tebliğ gayet açık. İşyeri yetkililerine tebliği okumalarını önerin. Çözüm olmazsa, son çare olarak, bulunduğunuz bölgede bulunan vergi dairesinden yazılı görüş isteyin.